NajRecept.sk Tipy a triky Recenzia | Sušíme s Gorenje FDK 24DW
Recenzia | Sušíme s Gorenje FDK 24DW
Recept Recenzia | Sušíme s Gorenje FDK 24DW
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   16.11.2015

Recenzia | Sušíme s Gorenje FDK 24DW

Recenzia | Sušíme s Gorenje

  Sušenie ovocia - jeden z najstarších spôsobov uchovávania a konzervovania ovocia. Vďaka sušeniu si ovocia zachováva svoje vitamíny viac ako pri zaváraní či zamrazovaní. Pamätáte si ako ste s babkou pripravovali ovocie na sušenie na slnku alebo v rúre? Ja áno, ešte dnes sa mi vynárajú spomienky ako sme čistili hríby, slivky alebo jahody a takto si ich pripravovali na zimu. To boli čaje! A kapustnica bez poctivo nazbieraných hríbov? V žiadnom prípade! Dnes už však sušiť na slnku nemusíme, dokonca ani tú rúru zapínať nemusíme. Vieme si to uľahčiť sušičkou ovocia. Spotrebuje oveľa menej energie ako rúra a nemusíme sa až tak obávať o bezpečnosť domácnosti (najmä pri malých deťoch). Mali sme možnosť otestovať sušičku od Gorenje - FDK 24 DW Na testovanie sme použili ovocie i zeleninu, na ktorej si radi pochutnáme a nájdeme ich i v našej záhrade. Ak však nedisponujete vlastnými zásobami, sú to postraviny, ktoré ľahko nájdete v oddelení s ovocím a zeleninou. Na testovanie sme si vybrali sušiť tieto druhy:
  • jablká,
  • hrušky,
  • paradajky,
  • pomaranče.
Základom sušenia je ovocie alebo zeleninu dobre pripraviť. To znamená nakrájať na tenké kolieska alebo mesiačiky. Následne rozložiť toto ovocie po obvode sušiaceho podnosu. Jednotlivé podnosy uložíme na seba a zakryjeme krytom. Je viac menej jedno na ktorom poschodí je dané ovocie umiestnené, keďže vzduch prúdi celým priestorom sušičky. Ak však sušíte rôzne druhy ovocia spolu, je dobré tieto podnosy občas vymeniť, keďže každé ovocie má inú dĺžku sušiaceho procesu. Práca so sušičkou Základom sušičky Gorenje FDK 24 DW je ako pri každej inej základňa s vykurovacími článkami, motorom, termostatom a ventilátorom. Na základni sa nachádza i informačný displej s časom a teplotou sušenia. Na základňu sa uložia sušiace podnosy, ktoré nakoniec uzavrieme vekom. Sušička obsahuje 5 sušiacich podnosov, čo predstavuje základnú výbavu. To na domáce príležitostné sušenie plne postačuje. Vďaka vetracím otvorom na zásobníkoch je možná cirkulácia vzduchu. Ovládaním teploty vzduch zo základne cirkuluje cez zásobníky a kryt zabezpečí vytlačenie vlhkosti zo sušiaceho sa ovocia či zeleniny. Sušička obsahuje i nastaviteľný časovač, s nastavením sušenia max. 19 hodín, čo je výhodou ak sa práve pri ukončení sušenia nenachádzate doma. Sušička sa po skončení sušenia nastaví do pohotovostného režimu a základného nastavenia času a teploty. Súčasťou sušičky je i funkcia ochrany proti prehriatiu, čo pridáva na bezpečnosti tohto produktu. Čas sušenia sa môže meniť na základe vlhkosti jednotlivých druhov surovín. Ovocie a zelenina vysušená v domácej sušičke bude vyzerať inak ako ovocie, ktoré môžete kúpiť v obchode. Je to spôsobené najmä tým, že doma pri sušení nepoužívame žiadne konzervačné látky a farbivá. Sušička plne postačuje na domáce sušenie ovocia, či už príležitostné alebo pravidelné. V poskladanom stave nezaberie príliš veľa miesta a spolu s krabicou sa zmestí do špajze či poličky linky.   https://youtu.be/Nx4faVMwVLY   Tipy ako uskladniť sušené ovocie a zeleninu:
  • usušené ovocie a zeleninu uskladňujeme až po vychladnutí.
  • Usušené ovocie a zeleninu môžeme skladovať dlhšie, ak sa nachádzajú na chladnom, tmavom a suchom mieste. Optimálna teplota skladovania je 15 °C alebo nižšia
  • Zo skladovacej nádoby odstránime čo najviac vzduchu a vzduhotesne uzatvoríme.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár