FotoRecept | Zemiakové lokše

Pridal: S varechou v ruke, 5.11.2015
Kategorie: Prílohy
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Zemiakové lokše mám rád ako prílohu k vodnej hydine, či naplnené pikantnou kačacou, alebo husacou pečienkou. Tiež ako dezert so slivkovým lekvárom a makom alebo len tak s maslom a cukrom. Zemiakové lokše robievame doma, ak nám ostanú zemiaky, či zemiaková kaša. Teraz som ich pripravil ako prílohu ku kačacím stehnám pečeným v rímskom hrnci.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 5.11.2015
Kategorie: Prílohy
SUROVINY
varené v šupkezemiaky
hladká múka
Pri príprave dobrých zemiakových lokší sú dôležité dve veci:
- mali by sa pripravovať zo starých zemiakov, uvarených deň vopred
- múky by nemalo byť viac, ako jedna tretina k zemiakom - ak je v nich veľa múky, sú potom tvrdé.
- Šúľanec nakrájajte.
- Zemiakové cesto má tendenciu vlhnúť, preto je dobré s ním pracovať rýchlo a podsypávať ho múkou. Lokše zvyknem piecť na suchej teflónovej panvici a po upečení každú potriem maslom, alebo masťou - podľa toho, či budú na slano, alebo na sladko ako dezert. Panvicu treba vytierať papierovou utierkou, aby na nej neostávala múka, horela by potom. Tieto lokše som pripravil so slivkovým lekvárom, makom a prekvapol som ich roztopeným maslom :)
KOMENTÁRE K RECEPTU