FotoRecept | Zemiakové lokše

FotoRecept | Zemiakové lokše

Pridal: S varechou v ruke, 5.11.2015

Kategorie: Prílohy

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Zemiakové lokše mám rád ako prílohu k vodnej hydine, či naplnené pikantnou kačacou, alebo husacou pečienkou. Tiež ako dezert so slivkovým lekvárom a makom alebo len tak s maslom a cukrom. Zemiakové lokše robievame doma, ak nám ostanú zemiaky, či zemiaková kaša. Teraz som ich pripravil ako prílohu ku kačacím stehnám pečeným v rímskom hrnci.

FOTKA OD VÁS

Pridal: S varechou v ruke, 5.11.2015

Kategorie: Prílohy

SUROVINY

varené v šupkezemiaky
hladká múka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Pri príprave dobrých zemiakových lokší sú dôležité dve veci:
  1. mali by sa pripravovať zo starých zemiakov, uvarených deň vopred
  2. múky by nemalo byť viac, ako jedna tretina k zemiakom - ak je v nich veľa múky, sú potom tvrdé.
 
  1. Do nastrúhaných zemiakov pridávajte postupne múku a vypracujte cesto, ktoré sa nebude lepiť.
  2. Z cesta vytvarujte podlhovastý, hrubý, veľký a krásny šúľanec.
  3. Šúľanec nakrájajte.
  4. Na dobre pomúčenej doske s valčekom vykúzlite okrúhle tenké placky, ktoré sa po upečení premenia na lokše.
  5. Zemiakové cesto má tendenciu vlhnúť, preto je dobré s ním pracovať rýchlo a podsypávať ho múkou. Lokše zvyknem piecť na suchej teflónovej panvici a po upečení každú potriem maslom, alebo masťou -  podľa toho, či budú na slano, alebo na sladko ako dezert. Panvicu treba vytierať papierovou utierkou, aby na nej neostávala múka, horela by potom. Tieto lokše som pripravil so slivkovým lekvárom, makom a prekvapol som ich roztopeným maslom :)
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť