NajRecept.sk Prílohy FotoRecept | Zemiakové lokše
FotoRecept | Zemiakové lokše
FotoRecept | Zemiakové lokše
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   5.11.2015

FotoRecept | Zemiakové lokše

Zemiakové lokše mám rád ako prílohu k vodnej hydine, či naplnené pikantnou kačacou, alebo husacou pečienkou. Tiež ako dezert so slivkovým lekvárom a makom alebo len tak s maslom a cukrom. Zemiakové lokše robievame doma, ak nám ostanú zemiaky, či zemiaková kaša. Teraz som ich pripravil ako prílohu ku kačacím stehnám pečeným v rímskom hrnci.

Suroviny
varené v šupke
zemiaky
hladká múka
Postup receptu
Vytlačiť
Pri príprave dobrých zemiakových lokší sú dôležité dve veci:
  1. mali by sa pripravovať zo starých zemiakov, uvarených deň vopred
  2. múky by nemalo byť viac, ako jedna tretina k zemiakom - ak je v nich veľa múky, sú potom tvrdé.
 
  1. Do nastrúhaných zemiakov pridávajte postupne múku a vypracujte cesto, ktoré sa nebude lepiť.
  2. Z cesta vytvarujte podlhovastý, hrubý, veľký a krásny šúľanec.
  3. Šúľanec nakrájajte.
  4. Na dobre pomúčenej doske s valčekom vykúzlite okrúhle tenké placky, ktoré sa po upečení premenia na lokše.
  5. Zemiakové cesto má tendenciu vlhnúť, preto je dobré s ním pracovať rýchlo a podsypávať ho múkou. Lokše zvyknem piecť na suchej teflónovej panvici a po upečení každú potriem maslom, alebo masťou -  podľa toho, či budú na slano, alebo na sladko ako dezert. Panvicu treba vytierať papierovou utierkou, aby na nej neostávala múka, horela by potom. Tieto lokše som pripravil so slivkovým lekvárom, makom a prekvapol som ich roztopeným maslom :)
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár