FotoRecept | Citrónové košíčky so snehom

Pridal: Martina Schmidtova, 24.10.2015
Kategorie: Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Recept na tieto citrónové košíčky sa hodí na leto ale kľudne ho pečte aj v chladnejších dňoch. Je naozaj super. Časť si možete pripraviť do zásoby - upečené korpusy sa dajú skladovať dobre uzavreté v špajzke alebo chladničke. A použijete ich až keď budete potrebovať niečo rýchlo vytvroriť. Je to klasické linecké cesto. Ako náplň som zvolila citrónový varený krém tzv. Lemon curd, niekde nazývaný aj citrónový tvaroh. Ten je možné pár dní uchovať v chladničke. Predávajú ho aj hotový vo vybraných obchodoch, hlavne v tých s anglickým tovarom. A sneh máte hotový raz dva. Ja som krém aj sneh pripravovala v mise s presným ohrevom a vďaka tomu to bola rýchla a skvelá práca. Jednak boli hrozné teplé a misa to teplo z ohrevu a varu neprenášala do mojej kuchyne, na rozdiel od šporáku a rúry. Jedna misa zvládla všetko. Variť sneh nad parou je náročné hlavne ak máte v kuchyni skoro 35 °C ale keď to za vás niekto odkrúti tak je to super. x
Pridal: Martina Schmidtova, 24.10.2015
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Korpus:
Citrónový krém (Lemond Curd):
Sneh:
- Formičky na košíčky (mne vyšlo 18 košíkov, nepoužila som potom všetky len 9) si vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Namiesto alobalu môžete použiť aj papier na pečenie, ale mne sa lepšie pracuje s alobalom, hrach používam niekoľko krát.
- Misu som predhriala na 70 °C.
- Dala najskôr vajíčka, vyšľahala ich a pridala ostatné ingrediencie.
- Hotovým krémom naplôte korpusy. Ak vám krém ostane, môžete ho skladovať v uzavretej nádobe v chlade.
- K mise s presným ohrevom máte metličku kus menšiu ako k mixéru, ale je to preto aby tam lepšie pasovala.Ak budete šľahať nad parou, klasicky - dajte do väčšieho hrnca vodu a postavte na neho misu s bielkami a šľahajte na miernom ohni. Postupne prisypávajte cukor - sneh je hotový keď je cukor roztopený a sneh je teplý a lesklý.
- Sneh som šľahala v mise s presným ohrehvom. Nastavila som si 40 °C, dala nástavec - metličku na šľahanie. Začala som bielkami so štipkou soli, a keď sa začali robiť tzv. stuhy na snehu, postupne som pridávala cukor. Vďaka teplej mise sa pomaly roztopil. Teplý sneh šľahajte cca 4 min. Tým že ho prehrejete získate krásnu lesklú konzistenciu a myslím že zabijete aj potenciálne baktérie zo surového bielka.
- Ak máte flambovaciu pištoľ, môžete sneh trocha oflambovať. Ak pištol nemáte, dajte košíčky do teplej rúry. Keď začne sneh hnednúť vyberte ich, dávajte pozor - ide to rýchlo :)