Domáce kysnuté buchty
Domáce buchty sú pre mňa synonymom domova, pohody, detstva a maminých láskavých rúk. Robila lekvárové - z domáceho vareného slivkového lekváru. ktorý bol vláčny a sladučký. Často som ho vyjedala len tak lyžicou z kameninového súdku :) Buchty boli fantastické čerstvé, ja som ich mala ešte radšej na druhý deň - poriadne vychladené zo studenej komory a s teplým šípkovým čajom. Z času na čas upečiem tieto buchty i ja. Plním ich poväčšine tvarohom. Až keď pripravenú dávku plnky miniem, použijem lekvár. Tiež slivkový, no z obchodu - je tiež dobrý. mám svoju obľúbenú značku :) Vždy si spomeniem na náš starý drevený kredenc, ktorý mal dvierka za ktorými sa skrývali rôzne dobroty. Tam som chodila na buchty. Zobrala som do každej ruky jednu a hajde von, do záhrady.
SUROVINY
Plnka:
- Dobre vypracované cesto nechám na teplom mieste vykysnúť.
- Potom ho rozvaľkám, pokrájam na štvorce, uložím plnku, zviniem do gule a husto vedľa seba poukladám na vymastený plech.
- Každú buchtu zo všetkých strán potriem olejom, aby sa pri pečení nezlepili a dali sa dobre oddeľovať.
- Nechám ešte podkysnúť a pečiem na 180 °C kým sú zvrchu pekné, do hneda sfarbené.
- Po vychladnutí pocukrujem a môžem nakladať na misu - rozchytajú sa veľmi rýchlo :)