Tipy na skvelé slivkové recepty
Slivky - ovocie plné sacharidov, bohaté na vápnik, železo vlákninu či vitamíny ako A, C, D a E. Slivky sú prospešnými pre trávenie a vďaka vysokému obsahu vlákniny vám zabezpečia pravidelné vyprázdňovanie. Bojujú i proti zápche. Ak ste si nestihli pár kíl sliviek zamraziť, poslúžia vám i sušené slivky.
My sa však pozrieme aké recepty sa dajú pripraviť zo sliviek.
1. Slivkový koláč s tvarohovým cestom
Recept inšpirovaný babkiným receptom. Nič zložíté - koláčik máte upečený za chvíľu.
Suroviny:
Celý postup nájdete tu:
Slivkový koláč s tvarohovým cestom
2. Slivkové guľky z tvarohového cesta
Jednoduché jedlo naších starých mám, ktoré si zaiste pamätáte.
Suroviny:
Cesto:
mäkký tvaroh - 360 g
polohrubá múka - 240 g
soľ - štipka
vajce - 1 ks
slivky
Posýpka:
maslo - rozpustené
strúhanka - 70 g
práškový cukor
Celý postup nájdete tu:
Slivkové guľky z tvarohového cesta
3. Kysnutý slivkový koláč
Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní.
Suroviny:
Celý postup nájdete tu:
Kysnutý slivkový koláč
4. Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou
Výborný slivkový koláč s pistáciami. Koláč je dochutený kardamónom, ktorý posúva úroveň chuti minimálne o jeden level vyššie s pridaným kopčekom vanilkovej zmrzliny chutí priam božsky. Cesto je vláčne a pistácie okrem jemného sfarbenia obohacujú chuť skvelého koláča.
Suroviny:
maslo - 175 g
práškový cukor - 175 g
vajce - (veľkosť L) 3 x
polohrubá múka - 175 g
pistácie - (mleté, nesolené) 75 g
prášok do pečiva - 1 KL
kardamon - 8-10 strukov
slivky - (viď na foto, väčšie) 6-8 ks a 4 na vrch koláča
Ozdoba (podľa mňa):
marshmallow - 8 mini cukríkov, niektoré sú namočené v roztopenej bielej čokoláde (asi 3 malé kocky) a obalené v mletých pistáciách
mätové lístky - 8 ks
pistácie - mleté, na posypanie 1 PL (túto ozdobu môžeme vynechať, stačí, ak upčcený koláč jemne poprášime s práškový cukrom)
Celý postup nájdete tu:
Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou príchuťou
5. Mramorový slivkový koláč
Klasický hrnčekový koláč, v ktorom môžete ľubovoľne nakombinovať rôzne ovocie. Použiť môžete i mrazené slivky :)
Suroviny:
vajce - 5 ks
hnedý cukor - 100 ml
vanilkový cukor - 1 balenie
olej - 100 ml
mlieko - 100 ml
polohrubá múka - 400 ml pozor-nie v gramoch...použila som hrnček s odmerkou od 50ml do 250ml, takže do cesta ide 400ml múky)
kypriaci prášok - 1 balenie
kakao - 1 PL
slivky - ovocie sa môže dať kompótové, mrazené alebo podľa sezóny
jahody
Celý postup nájdete tu:
Mramorový slivkový koláč