Tipy na skvelé slivkové recepty

Tipy na skvelé slivkové recepty

 

Slivky – ovocie plné sacharidov, bohaté na vápnik, železo vlákninu či vitamíny ako A, C, D a E. Slivky sú prospešnými pre trávenie a vďaka vysokému obsahu vlákniny vám zabezpečia pravidelné vyprázdňovanie. Bojujú i proti zápche. Ak ste si nestihli pár kíl sliviek zamraziť, poslúžia vám i sušené slivky.

My sa však pozrieme aké recepty sa dajú pripraviť zo sliviek.

1. Slivkový koláč s tvarohovým cestom

Slivkový koláč s tvarohovým cestom

Recept inšpirovaný babkiným receptom. Nič zložíté – koláčik máte upečený za chvíľu.

 

Suroviny: 

  • hladká múka – 300 g
  • kypriaci prášok Dr. Oetker – 1 balenie
  • mäkký hrudkovitý tvaroh – 180 g
  • mlieko – 6 PL
  • olej – 6 PL
  • vanilkový cukor Dr. Oetker – 1 balenie
  • slivky – 600 g
  • mandľové lupienky
  • orechy – mleté
  • cukor kryštálový – 150 g
  • žĺtok – 1 ks

 

Celý postup nájdete tu:  Slivkový koláč s tvarohovým cestom

 

2. Slivkové guľky z tvarohového cesta

Fotorecept Slivkové guľky z tvarohového cesta (6)Jednoduché jedlo naších starých mám, ktoré si zaiste pamätáte.

Suroviny:

Cesto:

  • mäkký tvaroh – 360 g
  • polohrubá múka – 240 g
  • soľ – štipka
  • vajce – 1 ks
  • slivky

Posýpka:

  • maslo – rozpustené
  • strúhanka – 70 g
  • práškový cukor

 

Celý postup nájdete tu: Slivkové guľky z tvarohového cesta

 

3. Kysnutý slivkový koláč

FotoRecept | Kysnutý slivkový koláčRecept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní.

Suroviny: 

  • polohrubá múka – 1/2 kg
  • žĺtok – 2 – 3 ks
  • cukor – 1 PL (+ štipka do kvásku)
  • maslo – 1 – 2 PL (rozpustené) + na potretie cesta a vymazanie formy
  • droždie – 3/4 kocky
  • mlieko – cca 2 dl
  • soľ – štipka

Celý postup nájdete tu: Kysnutý slivkový koláč

 

4. Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou
Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťouVýborný slivkový koláč s pistáciami. Koláč je dochutený kardamónom, ktorý posúva úroveň chuti minimálne o jeden level vyššie s pridaným kopčekom vanilkovej zmrzliny chutí priam božsky. Cesto je vláčne a pistácie okrem jemného sfarbenia obohacujú chuť skvelého koláča.
Suroviny:
  • maslo – 175 g
  • práškový cukor – 175 g
  • vajce – (veľkosť L) 3 x
  • polohrubá múka – 175 g
  • pistácie – (mleté, nesolené) 75 g
  • prášok do pečiva – 1 KL
  • kardamon – 8-10 strukov
  • slivky – (viď na foto, väčšie) 6-8 ks a 4 na vrch koláča

Ozdoba (podľa mňa):

  • marshmallow – 8 mini cukríkov, niektoré sú namočené v roztopenej bielej čokoláde (asi 3 malé kocky) a obalené v mletých pistáciách
  • mätové lístky – 8 ks
  • pistácie – mleté, na posypanie 1 PL (túto ozdobu môžeme vynechať, stačí, ak upčcený koláč jemne poprášime s práškový cukrom)

Celý postup nájdete tu: Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou príchuťou

 

5. Mramorový slivkový koláč

Klasický hrnčekový koláč, v ktorom môžete ľubovoľne nakombinovať rôzne ovocie. Použiť môžete i mrazené slivky 🙂

Mramorový slivkový koláč

Suroviny:

 

  • vajce – 5 ks
  • hnedý cukor – 100 ml
  • vanilkový cukor – 1 balenie
  • olej – 100 ml
  • mlieko – 100 ml
  • polohrubá múka – 400 ml pozor-nie v gramoch…použila som hrnček s odmerkou od 50ml do 250ml, takže do cesta ide 400ml múky)
  • kypriaci prášok – 1 balenie
  • kakao – 1 PL
  • slivky – ovocie sa môže dať kompótové, mrazené alebo podľa sezóny
  • jahody

Celý postup nájdete tu: Mramorový slivkový koláč

 

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *