Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

Muškárová tekvica – využitie v kuchyni

Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

Musím sa vám priznať, že som fanatik do tekvíc. Pestovala som už rôzne kúsky – zaujímavé tvarovo i farebne. Vždy na jar si nakúpim semiačka a teším sa na úrodu.
Tento rok ma zaujala novinka ,,Muscade de provence”. Patrí medzi muškátové tekvice, ktoré sú vhodné na pečenie. Dužina má krásnu oranžovú farbu a je veľmi kvalitá.
Dlhé roky sa tiež venujem pestovaniu tekvice Hokkaido. Jej výhodou je, že sa nemusí šúpať, pretože koža pri varení a pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladko-orieškovú chuť. Varím z nej polievku, používam ju na pečenie a grilovanie.
Spomeniem ešte hruškovitú tekvicu butternut. Rada ju pestujem pre malý podiel semiačkovej časti. Dužina je tiež kvalitná, oranžová, vhodná najmä na pečenie.
Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

 

Tekvice s oranžovou dužinou  obsahujú veľa betakaroténu. Tekvice sú tiež bohaté na vitamíny, telo si vytvorí potrebné A, získa C, E, vitamíny skupiny B. Je nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov je vhodná pre diabetikov.

Hokkaido pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice. Je vítaným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Dužina Hokkaida má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.

Vrátim sa k tekvici, ktorú som naposledy priniesla do kuchyne – Muscade de provence.
Najväčšiu časť som upiekla spolu so zemiakmi na cesnaku:

  1. Tekvicu som nakrájala na kúsky, tiež som ju nešúpala.
  2. Zemiaky som očistila a nakrájala, všetko som rozložila na papier na pečenie, pokvapkala olejom, posolila, okorenila.
    Rukami som všetko dobre premiešala s lisovaným cesnakom a upiekla do mäkka.
    Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyniMuškárová tekvica a jej využitie v kuchyni 
  3. Nakoniec som to celé posypala čerstvým tymiánom.
  4. Podávame s jogurtovo – cesnakovým dipom.

Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

 

Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

 

Ďalším jedlom z tejto tekvice bola polievkaMuškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

Varila som podľa tohto receptu, s tým rozdielom že som tekvicu ošúpala. Po zmäknutí som ju rozmixovala, podávala som ju s opečeným chlebom, pokvapkanú tekvicovým (alebo iným) olejom. Je vynikajúca.

 

 

Nakoniec som robila Tekvicové hranolky

  1. Nakrájala som tekvicu na kúsky.
  2. V mise som ich obalila v zmesi zo strúhanky, sezamu, soli, korenia.Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni
  3. Obalené hranolky som uložila na plech, pokropila olejom  a upiekla.

Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

 

 

 

Muškárová tekvica a jej využitie v kuchyni

klaura

Volám sa Laura ... zo všetkého najradšej sa venujem dvom činnostiam, a to vareniu a fotografovaniu ... ani sama neviem, čo mám radšej ... často spájam tieto dve záľuby do jednej ... a potom vznikajú moje fotorecepty ... :) srdečne vás uvítam na mojom blogu www.klaura-dnes.blogspot.sk.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *