Mačanka

Pridal: S varechou v ruke, 29.9.2015
Kategorie: Husté polievky, Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Základom mačanky sú huby a šťava z kyslej kapusty (juška). Potom sa môže pridať údené mäso, klobása, poctivé maslo, či smotana. Dá sa pripraviť z čerstvých, alebo sušených húb a myslím, že v každej dedine na východe sa varí troška ináč, ale všetky majú niečo spoločné. Neviete ju prestať jesť :) Tá moja nie je s mäsom, ale nie je ani vegetariánska - je vegánska.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 29.9.2015
Kategorie: Husté polievky, Polievky
SUROVINY
zmes (2 hrste)sušené huby
1/2 litrašťava z kyslej smotany
2 kscibuľa
4 strúčikycesnak
bobkový list
smotana na varenie
olivový olej
soľ
olivový olej
3 PLhladká múka
- Dve poriadne hrste sušených húb som zalial vriacou vodou a nechal odpočívať aspoň pol hodinku, prípadne 30 minút :)
- Na olivovom oleji som orestoval hladkú múku.
- Po 5 minútach som ju zalial studenou šťavou z kapusty a poriadne som rozhabarkoval, tak aby neostali žiadne hrudky.
- Keď to spolu prevrelo, pridal som namočené huby aj s vodou, očistený cesnak a bobkový list, kľudne aj dva a nechal som variť asi 40 minút.
- Polievočka sa varí, tak som očistil dve cibule, nakrájal a orestoval na olivovom oleji.
- Polievku som dochutil soľou, ak je veľmi hustá, môže sa zriediť vriacou vodou - to už je naozaj na každom z vás. M ačanka môže byť ako polievka, ale aj ako hustá kaša. Na záver som ju zjemnil so smotanou.
Mačanku som na tanieri ozdobil orestovanou cibuľkou a jedol s krajcom výborného domáceho chleba - namáčal som si ho do mačanky. Dobrú chuť :)
KOMENTÁRE K RECEPTU