FotoRecept | Polievka hokkaido so zázvorom

FotoRecept | Polievka hokkaido so zázvorom

Pridal: klaura, 12.9.2015

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Hokkaido tekvica je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. O vysokom obsahu karoténu svedčí žiarivá farba celého plodu. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva. Robievam z nej najčastejšie polievku.

FOTKA OD VÁS

Pridal: klaura, 12.9.2015

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

SUROVINY

1 kushokkaido tekvica
1 kscibuľa
1 ksmrkva
olej
kúsokzázvor
zeleninový vývar
starší alebo krutónkychlieb
kúsokmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Tekvicu rozpolíme a lyžicou vydlabeme. Tento druh nemusíme šúpať, čo mi veľmi vyhovuje. Koža sa uvarí pekne do mäkka.
  2. Nakrájame ju na kocky, mrkvu na koliečka a cibuľu na mesiačiky. Zázvor postrúhame na strúhadle.
  3. Na oleji zapeníme cibuľu, orestujeme mrkvu a tekvicu. Po chvíli pridáme aj zázvor.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom - množstvo neuvádzam, tekvica má byť zaliata. Dávam ho radšej menej, aby polievočka nebola riedka, vodová. Priliať a zriediť sa vždy dá aj dodatočme  :) Uvaríme domäkka.
  5. Nakoniec všetko dohladka rozmixujeme.
  6. Na masle opražíme do chrumkava pokrájaný starší chlieb alebo iné pečivo. Po odstavení do toho prelisujeme cesnak (množstvo podľa chuti) a posolíme. Krutóny vkladáme do polievky tesne pred podávaním.
  7. Túto polievočku možno ešte dochutiť kyslou smotanou, opraženými tekvicovými jadierkami, či pokvapkať tekvicovým olejom. Prajem vám dobrú chuť  :)
     
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť