NajRecept.sk Dezerty FotoRecept | Macrons s arašidovým maslom
FotoRecept | Macrons s arašidovým maslom
FotoRecept | Macrons s arašidovým maslom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Z ghetta blog    ·   19.9.2015

FotoRecept | Macrons s arašidovým maslom

Makrónky. Každý správny foodblogger, foodie, aspirujúci cukrár, nadšený pekár a všetci im príbuzní musia vedieť upiecť makrónky. Alebo ich chcú vedieť upiecť. Alebo sa o ne aspoň pokúšajú. Jeden krát, dva krát, 25krát - už ani neviem kde som makrónku ochutnala prvá krát., každopádne viem, že ma nijak zvlásť neuchvátila. Mám to s nimi poobne ako s pesničkami v rádiu. Keď niečo hrajú prvý krát, skoro si to ani nezapamätám, alebo mi to dokonca príde hrozné. Potom to počujem opäť a opäť a nakoniec si to pospevujem v sprche. Podobne je to s makrónkami. Nie že by som ich jedla v sprche, ale ochutnala som ich a potom ešte niekoľko krát (pretože sú farebné a trendy a všade ich majú, no vyhnite sa tomu!), až mi začali chutiť a niekedy si ich i za tých 25 KČ kúpim. Nikdy ale neboli úplne na vrchole môjho bakelistu, tam bol samozrejme croquembouche, ale potom čo som ho pokorila, som potrebovala nejakú ďalšiu výzvu. A čo má povesť náročnejšej dobroty než práve makrónky? Je to totiž hotová veda! Občas sa niekde objaví recept na easy macarons, ale urobiť skutočne dobrú makrónku nie je len tak. Škrupina by mala byť na povrchu lesklá a na dotek tvrdá. Vo vnútri ale musí chutiť skoro ako sneh, byť veľmi mäkká a keď do nej zakúsnete, najskôr to zachrumká a potom sa zaboríte do mäkkého vnútra a krému a je to slasť slastí. Makrónka môže kľudne vyzerať dobre, no vo vnútri je dutá alebo ne moc nízka a potom chutí ako pusinka, alebo chutí skvelo ale popraská alebo nemá nohu, alebo je noha veľmi malá, veľmi do strany a podobne. Tu je jeden obrázok od majstra Google, ako si predstavuje perfektnú makrónku. Povedala som si, že štúdium postupov nebudem veľmi hrotiť aby som toho potom o pečení makróniek nevedela viac než sám Pierre Hermé, a potom by ma ako macaron teoretika naštval každý fail. Ponúkam vám recept od Lucie, na 30 škrupiniek, teda 15 makrónike, ktoré sa vojdú na 1 plech a je to ideálne skúšobné množstvo. Pokiaľ si veríte v skvelý výkon a máte veľa stravníkov, tak množstvo zdvojnásobte. x

Suroviny
45 g
bielka
13 g
cukor krupica
100 g
cukor múčka
55 g
mandľová múka
nie tekuté
potravinárske farbivo
šablónu
zdobiaci sáčok

Krém z arašidového masla:

50 g
arašidové maslo
1 KL (môže byť aj maslo)
kokosový olej
podľa chuti
cukor múčka
Postup receptu
Vytlačiť
Šablónu na makrónky nájdete tu.
  1. Ak chcete bielky si oddeľte deňn vopred. I keď veľmi neviem k čomu to je, v mnohých zdrojoch sa to objavuje. Nemyslím si ale, že by nejak vadilo, ak ich oddelíte až pred akciou. Mali by byť v izbovej teplote.
  2. Odvážte si do väčšej misky 55 g mandľovej múky a 100 g cukru. Použila som tieto mandle, ktoré sa dajú kúpiť v Lidli.
  3. V robote alebo ručne si vyšľaháme bielky. Začneme šľahať a akonáhle sa objaví pena a začnú trochu zväčšovať objem, prisypeme cukor a potom šľaháme do tuhého snehu. Keď vyberiete šľahacie metly, sneh na nich tvorí špičky, ktoré nepadajú. Nemal by sa od seba oddeľovať ale byť stále kompaktný.
  4. Pokiaľ chcete makrónky farebné, pridáme k snehu i potravinárske farbivo.
  5. Keď je farbivo rovnomerne vstrebané do snehu pridáme ho k sypkej zmesi mandlí a cukru a akoby krájame sneh do nej. Nemiešame ale vykrajujeme aby sneh neklesol. Robíme to tak dlho, než je zo všetkého celistvá zmes. Správna konzistencia je taká, že keď vytiahnete varešku, chvíľu z cesta zostáva špička podobne ako u snehu ale pomaly sa prepadá späť, až po nej nezostané žiadna známka. Keď to tak nie je, tak máte smolu ale skúste to aj tak :)
  6. Že som po prvý krát mala cesto veľmi husté je dobre vidieť tu, macarons sa vôbec nerozliali.Takto vyzerajú správne.
  7. Na plech dáme šablóny (mne vyšli dve na jeden plech) na ne papier na pečenie.
  8. Sáčok s koncovkou s guľatou špičkou naplníme cestom.
  9. Cesta je toľko, že zaplní všetky kolieska a ešte vám zostane cca na dve, ktoré môžete skúsiť od oka. Mne sa lepšie a presnejšie kolieska robia, keď sedím a sáčok držím presne kolmo nad plechom, začnem uprostred, nehýbem so sáčkom a mačkám tak dlho, než je celé koliesko šablóny zaplnené.
  10. Keď máte hotovo, urobne to povestné buchnutie plechom o stôl aby vyšli von všetky vzduchové bubliny. Vzala som to tak poctivo až na mňa otec z obývačky zakričal, či som sa zbláznila a rozbijem stôl.
  11. Teraz necháme macrons tak na 30 minút zaschnúť aby sa na povrchu vytvoril film, ktorého keď sa dotknete tak sa nelepí na prsty.
  12. Medzitým si predhrejeme rúru na 150 °C, horné a dolné pečenie.
  13. Macarons vložíme do rúry (dávam o jeden rošt nižšie od stredu) a pečieme 14 minút. Respektive, takto som to mala ja, takže uvidíte čo vy. Necháme je úplne vychladnúť a až potom odlepujeme.
Krém z arašidového masla  
  1. Maslo rozpustíme a všetko vymiešame spolu do krémovej konzistencie. Pokiaľ sa vám zdá krém veľmi tekutý, pridáme ešte arašidové maslo. Pokiaľ veľmi hustý, tak pridáme lyžicu mlieka
  2. Makrónky zlepíme a machrujeme ako o život :)
    Text receptu je redakčne upravený, pôvodný neskrátený recept nájdete tu
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár