Židovský chlieb

Recept Židovský chlieb

Pridal: Spinava kuchyna je s, 2.8.2015

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Už som naplno zabehnutá v práci, mám málo času na seba, manžela či domácnosť, no konečne som si našla aspoň chvíľu na to, aby som upiekla pravý domáci chlieb. Recept mám zo svojej obľúbenej knihy Bible domácího pečení. Chlebík je chuťovo úžasný, má pravú chlebovú chuť aj keď bez tradičného kvásku. Príprava je trochu časovo náročnejšia, no to čakanie stojí za to! :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 2.8.2015

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

Penový kvások:

117 gšpaldová chlebová múka
95 gražná chlebová múka
2 gsušené droždie
19 gtrstinový cukor
354 gvlažná voda

Cesto:

351 gšpaldová chlebová múka
2 gsušené droždie
14 grasca celá
12 gsoľ
1/2 PLolivový olej
na poprášeniekukuričná múka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Najskôr si pripravíme penový kvások:
  1. Zmiešame všetky prísady a vareškou dobre premiešame.
  2. Následne si zmiešame všetky prísady na cesto a touto zmesou posypeme penový kvások.
  3. Prikryjeme a necháme stáť 4 hodiny (počas toho sa penový kvások prederie cez múčnu perinku :)).
  4. Po 4 hodinách vypracujeme cesto, vyklopíme na pomúčenú dosku a dobre vymiesime.
  5. Misku vymažeme olejom a cesto do nej vložíme. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, trochu ho sploštíme a necháme odpočívať asi 10 minút.
  7. Následne vytvarujeme bochník a dáme na plech vyložený papierom na pečenie, poprášime ho kukuričnou múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 30 - 45 minút, kým opäť nenakysne.
  8. Medzitým si rúru vyhrejeme na 230 °C, na jej spodok dáme plech.
  9. Chlieb pred vložením do rúry narežeme, vložíme do vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme.
  10. Po 15 minútach teplotu stiahneme na 200 °C a dopekáme asi 40 minút. Chlieb je správne upečený ak po poklopaní počujeme dutý zvuk. A ak náhodou naňho pozabudnete ako ja, budete mať krásne sfarbenú kôrku :)
   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť