NajRecept.sk Chuťovky FotoRecept | Zemiakové pagáče
FotoRecept | Zemiakové pagáče
FotoRecept | Zemiakové pagáče
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   20.8.2015

FotoRecept | Zemiakové pagáče

Tieto úžasné zemiakové pagáčiky nám ponúkla moja teta, keď sme v rámci dovolenky na Slovensku absolvovali aj návštevy u príbuzných. Pagáčiky sú veľmi chutné a hlavne sú mäkké aj na druhý deň. Samozrejme, že som si vypýtala recept a s radosťou sa oň podelím aj s vami. Neváhajte a vyskúšajte. Zaručene si na pagáčikoch pochutnáte aj vy.

Suroviny
500 g (preosiatá)
hladká múka
500 g (uvarené v šupke)
zemiaky
120 g
maslo
20 g (čerstvé; príp. príp. 1/2 balenia práškového)
droždie
300 - 400 ml
mlieko
1/2 balenia
prášok do pečiva
100 ml
olej
1 KL
soľ
1 PL
cukor

Na potretie:

1 ks
žĺtok

Posyp:

sezam
ľanové semiačka
kmín
rímske korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. 150 ml mliekoa zohrejeme s cukrom a pridáme droždie. Necháme nakysnúť.
  2. Múku preosieme a pridáme soľ, prášok do pečiva, nakysnuté dorždie a spracujeme na cesto.
  3. Postupne pridávame zbytok zohriateho mlieka. Mlieko má byť teplé ale nie horúce, aby sme nezaparili droždie - inak by nám cesto nevykyslo.
  4. Nakoniec pridáme olej a dobre zapracujeme do cesta.
  5. Cesto rozvaľkáme na plát a nastrúhame naň 1/2 v šupke uvarených a očistených zemiakov, 1/2 masla (60 g). Maslo je dobré pred použitím dať do mrazničky - lepšie sa strúha. Strúhame na jemnom strúhadle (na mrkvu).
  6. Cesto preložíme  (viď. foto) a necháme nakysnúť na doske približne 15 - 20 minút.
  7. Postup opakujeme - Cesto rozvaľkáme, nastrúhame zemiaky, maslo, preložíme a necháme nakysnúť.
  8. Nakysnuté cesto rozvaľkáme približne na hrúbku 1 cm a vykrajovátkom na pgáče vykrajujeme pagáčiky.
  9. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtko je možné trochu rozriediť kvapkou oleja alebo mlieka.Pagáčiky potierame tesne pred vložením do rúry.
  10. Pečieme pri teplote 180 °C cca 25 minút.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár