FotoRecept | Jablková torta s mascarpone plnkou

Pridal: adkas-tastyfood, 6.8.2015
Nahraj fotku a pochváľ sa
Túto tortu som našla u Janky a hneď to bola láska na prvý pohľad. Oslovila ma a už len som čakala na vhodnú príležitosť aby som ju vyskúšala. Takúto jablkovú zvyknem robiť s detskými piškótami. Poviem vám, že v kombinácii so skvelým mascarpone krémom ochuteným s vaječným koňakom poskytne absolútne skvelý chuťový zážitok. Kakaovú, jemne korenistú piškótu prikrýva osviežujúca jablková plnka. Výborná! Krémová mascarpone plnka dochutená vaječným koňakom príjemne kontruje osviežujúcej jablkovej plnke. Ja som už vrch nepokrývala šľahačovou vrstvou, pre mňa to už bolo dostatočne krémové. Vrch som zakončila jemným popráškom škorice. Myslím, že to príjemne ladilo s jemne korenistou piškótou. Ak sa rozhodnete túto tortu vyskúšať, verím, že nebudete sklamaní.
Pridal: adkas-tastyfood, 6.8.2015
SUROVINY
Piškóta:
Jablková plnka:
Krém:
K tomu:
- Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
- Potom pridáme cukor a šľaháme, kým je pena pekná, lesklá a meličky zanechávajú stopu.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút.
- Necháme chvíľu postáť a vyberieme z tortovej formy.
- Jablká očistíme, vyberieme jadrovníky, pokrájame na menšie kocky.
- Časť jabĺk rozvaríme, príp. popučíme vidličkou (varechou) a necháme zopár celých kúskov.
- Pudingy rozmiešame v 200 ml vody a prilejeme za stáleho miešania do jablkovej zmesi. Krátko povaríme.
- Odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladiť.
- Jablkovú zmes necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky, aby jablková plnka dobre stuhla.
- Minimálne 3 hodiny schladíme, najlepšie však cez noc.
- Pred podávaním môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou, ja som však posypala mletou škoricou a iba dookola som urobila "ďobky" zo šľahačky.