FotoRecept | Jablková torta s mascarpone plnkou

FotoRecept | Jablková torta s mascarpone plnkou

Pridal: adkas-tastyfood, 6.8.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Túto tortu som našla u Janky a hneď to bola láska na prvý pohľad. Oslovila ma a už len som čakala na vhodnú príležitosť aby som ju vyskúšala. Takúto jablkovú zvyknem robiť s detskými piškótami. Poviem vám, že v kombinácii so skvelým mascarpone krémom ochuteným s vaječným koňakom poskytne absolútne skvelý chuťový zážitok. Kakaovú, jemne korenistú piškótu prikrýva osviežujúca jablková plnka. Výborná! Krémová mascarpone plnka dochutená vaječným koňakom príjemne kontruje osviežujúcej jablkovej plnke. Ja som už vrch nepokrývala šľahačovou vrstvou, pre mňa to už bolo dostatočne krémové. Vrch som zakončila jemným popráškom škorice. Myslím, že to príjemne ladilo s jemne korenistou piškótou. Ak sa rozhodnete túto tortu vyskúšať, verím, že nebudete sklamaní.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 6.8.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

SUROVINY

Piškóta:

3 ksvajce
90 gkryštálový cukor
3 PLolej
70 ghladká múka
20 gkakao
štipka (1 KL)perníkové korenie

Jablková plnka:

800 g (očistené)jablká
100 gkryštálový cukor
100 mlvoda
2 baleniavanilkový puding
200 mlvoda

Krém:

250 gmascarpone
1 - 2 PLpráškový cukor
6 PLvaječný likér
250 mlšľahačková smotana

K tomu:

na posypanieškorica
šľahačková smotana
stužovač do šľahačky
2 baleniavanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Potom pridáme cukor a šľaháme, kým je pena pekná, lesklá a meličky zanechávajú stopu.
  3. Pridáme žĺtka, prešľaháme, pridáme olej, prešľaháme.
  4. Nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s perníkovým korením a kakaom.
  5. Vylejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút.
  7. Necháme chvíľu postáť a vyberieme z tortovej formy.
  8. Keď piškóta úplne vychladne, stiahneme z nej papier a korpus vrátime do čistej, umytej tortovej formy.
Jablková plnka
  1. Jablká očistíme, vyberieme jadrovníky, pokrájame na menšie kocky.
  2. Pridáme cukor, podlejeme vodou a podusíme domäkka.
  3. Časť jabĺk rozvaríme, príp. popučíme vidličkou (varechou) a necháme zopár celých kúskov.
  4. Pudingy rozmiešame v 200 ml vody a prilejeme za stáleho miešania do jablkovej zmesi. Krátko povaríme.
  5. Odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladiť.
  6. Mierne ochladenú zmes nalejeme na piškótu v tortovej forme.
  7. Jablkovú zmes necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky, aby jablková plnka dobre stuhla.
Mascarpone krém
  1. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme vaječný koňak.
  2. Nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
  3. Mascarpone krém natrieme na jablkovú zmes a vrátime do chladničky aby krém dobre stuhol.
  4. Minimálne 3 hodiny schladíme, najlepšie však cez noc.
  5. Pred podávaním môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou, ja som však posypala mletou škoricou a iba dookola som urobila "ďobky" zo šľahačky.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť