Fotorecept| Donuty - koblihy - šišky

Fotorecept| Donuty - koblihy - šišky

Pridal: Martina Schmidtova, 11.7.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Prvý piatok v júny, budú v Amerike oslavovať deň Donutov - Doughnutov - čiže šišiek. Tento sviatok je na počesť jednej milej udalosti, ktorá sa začala v roku 1938. V piatok toho roku, na počesť padlých vojakov v I. svetovej vojne sa jedna dobročinná organizácia rozhodla rozdávať zadarmo vojakom práve donuty ( písanej tohto slova je aj v Amerike benevolentné) a odvtedy každý prvý piatok sa ako pripomienka tejto udalosti pečú a rozdávajú donuty. Väčšina obchodov ich naozaj dáva zadarmo, pripájajú sa dokonca aj v Kanade. Tento rok som sa rozhodla, že ich tento rok pripravím, možno na počesť niekoho. Nemusím vám asi hovoriť aké boli deti nadšené, keď prišli domov a uvideli ich, a ešte väčšie nadšenie zavládlo keď ich ochutnali. Klasické donuty sú samozrejme smažené, a z kysnutého cesta. Ja som ale skúsila recept na nekysnuté a nesmažené. Možno si poviete, že to už donut ani nie je, ale zistila som si, stále to je donut, možno aj kvôli tvaru. Chuť by som neporovnávala, jednoducho smažené a klasicky pečené sa porovnávať nedá. Je to iné cesto a hotovo. Ale chutiť môže dobre, dokonca veľmi dobre. A zdobenie je zábava. Klasika je len ich pocukrovať resp. obaliť v cukre so škoricou, ale práve tie z rúry si môžu dovoliť poriadnu dávku polevy a ozdobičiek. Ja som skúsila dva druhy polevy - jahodovú a čokoládovú. Ale kľudne experimentujte, donuty si to zaslúžia :) Budete potrebovať plechy na donuty - napr. od Kitchenaid a rôzne zdobenie - napr. od Dr. Oetker.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Martina Schmidtova, 11.7.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

SUROVINY

Cesto:

150 ghladká múka
70 gpráškový cukor
1 ČLprášok do pečiva
1/4 ČLsóda bikarbóna
1/4 ČLmuškátový oriešok
60 mlmlieko
60 mljogurt
1 ksvajce
30 g (rozpustené)maslo
1 a pol ČLvanilková esencia

Poleva:

hrsťjahody
4 PLpráškový cukor
100 gčokoláda
4 PLcukor
1 a pol dclmlieko

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Predhrete si rúru na 180°C.
  2. V mise si zmiešajte suché ingrediencie a potom pridajte tie vlhké.
  3. Vypracujte vláčne cesto.
  4. Plechy na donaty si potrite roztopeným maslom.
  5. Cestom naplente sáčok, bude sa vám lepšie plniť forma.
  6. Ja som zvolila túto metódu aj preto, že viem, že by som cesto mala všade, ale takto ho pekne vytlačíte len tam kde treba :)
  7. Pečte asi 25 min, alebo kým sa cesto nezačne zafarbovať do hneda.
  8. Na jahodovú polevu rozmixujte jahody s cukrom.
  9. Na čokoládovú zahrajte mlieko k bodu varu a potom tam vložte čokoládu a cukor.
  10. Vypnite šporák a miešajte kým sa čokoláda nerozopí.
  11. Potom už len namáčajte donuty a na ozdobu ich posypte ozdôbkami.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť