NajRecept.sk Mäso Bravčové mäso Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie
Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie
Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   1.7.2015

Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie

Tento príspevok je od mojho manžela, síce pri príprave klobások pomáham, ale celé je to jeho práca. A kto ich ochutnal tak vie, že on to vie a ja hovorím a viem, že to vie najlepšie na svete. Fotila som ja, ale z grilovania samotného fotky nemám, len zo samotnej prípravy a výroby. Tak si to užite a ak ich budete robiť dajte vedieť ako chutili. Bez našich prístrojov Kitchenaid by to asi nešlo a bez skvelého vína by to tiež nebolo ono - Primitivo del Salento Grilovanie je celosvetovo obľúbený rituál, ktorý, ako inak, obľubujeme aj v našej rodine. Grilujeme radi a všetko. Najradšej si pokrmy na gril sami pripravujeme, tak aby sme presne vedeli, čo a hlavne akej kvality konzumujeme. S obľubou a veľkým potešením si pripravujeme aj domáce grilovacie klobásky. U mäsiara si kúpime mäso a črevá. Používame bravčové pliecko spolu s bravčovým bôčikom bez kostí v pomere 1:1 a keď je bôčik veľmi mäsitý, tak 1:2. Črevá sa dajú kúpiť rôznych druhov, kvality a priemeru, my používame bravčové črevá priemeru 30/32 mm. Klobásky sú síce trochu širšie, ale zato sa na gril zmestí a môže naraz ugrilovať ich väčšie množstvo. Prípadne sa dajú použiť aj tenšie ovčie črevá priemeru cca 19/21 mm, klobások ale aj roboty s nimi bude o niečo viac.

Suroviny
bravčové pliecko
bravčový bôčik
črevá
soľ
čerstvé mleté korenie
muškátový orech
červené víno
fenikel
kari korenie
(mletý)
koriander
(podľa chuti)
majoránka
(podľa chuti)
rozmarín
(podľa chuti)
tymián
(podľa chuti)
medvedí cesnak
(podľa chuti)
pažítka
(podľa chuti)
chilli
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mäso zbavíme, tvrdých šliach, koží a iných ťažko stráviteľných a nie príliš chutných častí, ktoré nechceme aby v klobáskach boli.
  2. Následne mäso nasekáme alebo pomelieme na veľmi hrubo.
  3. Potom ho ochutíme dvomi základnými ingredienciami soľou a čerstvým mletým korením, prípadne mäso rozdelíme na X častí, podľa toho koľko druhov plánujeme pripraviť.
  4. Mäso dochucujeme – muškátovým orechom, červeným vínom a feniklom, karí korením a mletým koriandrom.
  5. Fantázii sa medze nekladú, ale platí základné pravidlo, že nemiešame spolu viac ako 3 až 4 dochucovacie ingrediencie. Nebojte sa použiť aj čerstvé bylinky, ako majoránku, rozmarín, tymian, pažítku alebo medvedí cesnak. Keď máte radi pikantné chute, tak môžete pridať nasekané čerstvé čili papričky alebo aj čerstvé či nakladané jalapeño.
  6. Ochutené mäso/mäsá pomelieme na jemnejšom mlynčeku a necháme v chladničke odležať aspoň jednu hodinku. Je dôležité, keď z mäsom nepracujete, aby bolo v chlade. V teplom prostredí sa začnú uvoľňovať tuky z mäsa, ktoré budú chýbať pri grilovaní a klobásky nebudú tak šťavnaté, ale suché ako piliny.
  7. Pomocou mlynčeka na mäso alebo plničky klobás naplníme črevá pripravenou zmesou.
  8. Plnili sme na Kitchenaid mlynčeku s prídavným nástavcom na klbásky.
  9. Jeden koniec čreva nasadíte na nástavec a spravte uzlík - aby mäso nevyšlo von.
  10. Plneníme pustením mixeru - najlepšie rýchlosť 2, dávame pozor aby sme črevo nepreplnili - inak by sa trhalo - regulujeme to rukou, chce to trocha prax. Veľkosť klobásy je na nás, na konci znova spravíme uzlík.
  11. Necháme odležať, ideálne cez noc do druhého dňa.
Grilujeme na prudkom ohni 10 – 15 min a pri opekaní priebežne otáčame. Podávame s chlebom, horčicou, BBQ obáčkou či majonézou, kto ako má rád a ako mu chutí. (dokumentáciu z grilovania sa nepodarilo zachytiť, pretože sa všetko udialo tak rýchlo, že na grile a stole nebolo behom chvíle čo fotiť) Dobrú chuť!            
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár