NajRecept.sk Pečivo Celozrnný cuketový chlebík
Celozrnný cuketový chlebík
Recept Celozrnný cuketový chlebík
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Just Delicious    ·   31.7.2015

Celozrnný cuketový chlebík

V záhradke sa nám tohto roku urodilo veľmi veľa cukiet. Bála som sa, aby ich nebolo málo, tak som ich nasadila pomerne dosť a teraz ich nestíham zbierať :) Priebežne ich strúham a zamrazujem, niečo rozdám a zvyšok sa snažím hneď spotrebovať. Tentokrát padla voľba na cuketový chlebík. Tento chlebík je vláčny, plný zdravých surovín, bez klasického cukru a napriek tomu je veľmi chutný. Ideálny na raňajky, desiatu do školy/práce, či olovrant. Mne veľmi chutí s kopčekom tvarohu. Chlebík si môžete pripraviť buď vo forme na biskupský chlebíček alebo aj na klasický veľký hlboký plech.

Suroviny
1 a 1/2 šálky (mleté jemné, pomleté na múku)
ovsené vločky
1 a 1/2 šálky
hladká špaldová múka
3 šálky (strúhaná na hrubom strúhadle)
cuketa
3/4 šálky (ja som použila mix: vlašské, ľanové, slnečnicové, tekvicové)
orechy
1/4 šálky (sušené)
brusnice
3 ks
vajce
60 ml
javorový sirup
50 ml (rozpustený)
kokosový olej
štipka
soľ
2 KL
škorica
1 KL
perníkové korenie
1 KL
sóda jedlá
1 KL
prášok do pečiva
1 KL
vanilková aróma
z 1 kusu
citrónová kôra
z 1/2 kusu
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vo väčšej miske si zmiešame všetky suché suroviny: pomleté ovsené vločky, špaldovú múku, soľ, škoricu, perníkové korenie, jedlú sódu a prášok do pečiva.
  2. V druhej miske metličkou vyšľaháme celé vajíčka s javorovým sirupom.
  3. Pridáme vanilkovú arómu, citrónovú šťavu a rozpustený kokosový olej. Premiešame.
  4. Nastrúhame si cuketu zbavenú jadierok na hrubšom strúhadle (ako na jabĺčka) a pridáme k nej kôru z citróna.
  5. K nastrúhanej cukete pridáme vaječnú zmes, premiešame, nasekané orechy, brusnice a na záver vsypeme suchú zmes.
  6. Všetko dobre premiešame.
  7. Zmes vylejeme do pripravenej formy na biskupský chlebíček, vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 50 minút na 170-180 °C.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár