Šišky tradičné aj špaldové

Šišky tradičné aj špaldové

By 17. júna 2015

Špalda sem - špalda tam, možno si poviete, dajte už pokoj s tou špaldou... Špalda však stojí za povšimnutie. Je jednou z najstarších kultúrnych plodín - je to vlastne pšenica špaldová. Je ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom lepku. Vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny zásadne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky.

Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové! Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept. Recept na šišky mám od susedy Danielky, ktorá je vychýrená gazdinka. Moja v jedle prieberčivá dcéra povedala, že nemá rada šišky, ale tieto jej teda chutia. Dávam za ne ruku do ohňa.

Šišky

Na obrázkoch však vidíte šišky, ktoré som zamiesila podľa uvedeného receptu, s týmtito zmenami:

 

 

Ingredients

  • múka - 1:1 hladká špeciál (500 g) a špaldová celozrnná hladká (500 g)
  • trstinový cukor - 4 PL (vanilkový som nedala)
  • soľ - 1 ČL
  • kvások - 3 PL (namiesto kvasníc)

Instructions

  1. Cesto som zamiesila večer, aby dobre a pomaly vykyslo -kyslo 14 hodín.
  2. K Danielkiným šiškám dodávam, že ich vykrajujeme napr. pohárom na víno, alebo ak ich chceme menšie,ako sú tie moje, úzkym pohárom na sekt. Druhým koncom varešky robím do nich dierku. Tradičné a špaldové šišky1
  3. Po nakysnutí (apsoň 20 minút) ich smažím v horúcom oleji na strednom plameni.
  4. Najskôr prikryté pokrievkou, aby dobre vybehli a z druhej strany už odokryté.
  5. Papierové obrúsky z nich odsajú prebytočný tuk.

Tieto špaldové (s ražným kváskom!!) ma veľmi príjemne prekvapili. Výborné boli. No a čo, že sú naplnené jahodovým džemom. A nutelou. A posypané práškovým cukrom.

Tak dobrú chuť!

Tradičné a špaldové šišky2
Tradičné a špaldové šišky3

Print

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

2 odpovedí na Šišky tradičné aj špaldové

  1. Katarina

    Skoda, nerozumiem preco je tam aj klasicka hladka muka. To uz potom nie su spaldove sisky. Ja ich robim cisto zo spaldovej a nemaju ziadnu chybu. Len nie su pokazene klasickym psenicnym lepkom 🙂

  2. Pavla

    Mužů poprosit paní Kateřinou o vaší zdravější verzi?? Děkuji

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *