Šišky tradičné aj špaldové

Recept Šišky tradičné aj špaldové

Pridal: Andrea Mackova, 17.6.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Špalda sem - špalda tam, možno si poviete, dajte už pokoj s tou špaldou... Špalda však stojí za povšimnutie. Je jednou z najstarších kultúrnych plodín - je to vlastne pšenica špaldová. Je ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom lepku. Vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny zásadne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky. Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové! Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept. Recept na šišky mám od susedy Danielky, ktorá je vychýrená gazdinka. Moja v jedle prieberčivá dcéra povedala, že nemá rada šišky, ale tieto jej teda chutia. Dávam za ne ruku do ohňa. Na obrázkoch však vidíte šišky, ktoré som zamiesila podľa uvedeného receptu, s týmtito zmenami:

FOTKA OD VÁS

Pridal: Andrea Mackova, 17.6.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

SUROVINY

1:1 hladká špeciál (500 g) a špaldová celozrnná hladká (500 g)múka
4 PL (vanilkový som nedala)trstinový cukor
1 ČLsoľ
3 PL (namiesto kvasníc)kvások

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Cesto som zamiesila večer, aby dobre a pomaly vykyslo -kyslo 14 hodín.
  2. K Danielkiným šiškám dodávam, že ich vykrajujeme napr. pohárom na víno, alebo ak ich chceme menšie,ako sú tie moje, úzkym pohárom na sekt. Druhým koncom varešky robím do nich dierku.
  3. Po nakysnutí (apsoň 20 minút) ich smažím v horúcom oleji na strednom plameni.
  4. Najskôr prikryté pokrievkou, aby dobre vybehli a z druhej strany už odokryté.
  5. Papierové obrúsky z nich odsajú prebytočný tuk.
Tieto špaldové (s ražným kváskom!!) ma veľmi príjemne prekvapili. Výborné boli. No a čo, že sú naplnené jahodovým džemom. A nutelou. A posypané práškovým cukrom. Tak dobrú chuť!
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť