Šišky tradičné aj špaldové

Pridal: Andrea Mackova, 17.6.2015
Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Špalda sem - špalda tam, možno si poviete, dajte už pokoj s tou špaldou... Špalda však stojí za povšimnutie. Je jednou z najstarších kultúrnych plodín - je to vlastne pšenica špaldová. Je ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom lepku. Vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny zásadne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky. Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové! Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept. Recept na šišky mám od susedy Danielky, ktorá je vychýrená gazdinka. Moja v jedle prieberčivá dcéra povedala, že nemá rada šišky, ale tieto jej teda chutia. Dávam za ne ruku do ohňa. Na obrázkoch však vidíte šišky, ktoré som zamiesila podľa uvedeného receptu, s týmtito zmenami:
Pridal: Andrea Mackova, 17.6.2015
Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty
SUROVINY
- Cesto som zamiesila večer, aby dobre a pomaly vykyslo -kyslo 14 hodín.
- Po nakysnutí (apsoň 20 minút) ich smažím v horúcom oleji na strednom plameni.
- Najskôr prikryté pokrievkou, aby dobre vybehli a z druhej strany už odokryté.
- Papierové obrúsky z nich odsajú prebytočný tuk.