Opekaný patizón s cesnakom a petržlenovou vňaťou

Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.6.2015
Kategorie: Zdravé recepty, Chuťovky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Patizón som ešte nikdy nejedla, teda až dodnes. Vždy som sa bála ho kúpiť. Nevedela som akú chuť mám očakávať. Myslela som, že chutí ako kaleráb, a ten mi veru uvarený nechutí. No potom som pátrala a zistila som, že je to niečo medzi tekvicou a cuketou, teda presnejšie patrí ku druhom tekvice. Obsahuje pomerne malé množstvo minerálnych látok, no vďaka nízkemu obsahu sodíka je vhodný pre ľudí so srdcovými či obličkovými poruchami. Chuť patizónu mi príde pomerne mdlá a tak je dôležité ho niečím okoreniť a pozdvihnúť na vyššiu úroveňl. A tak som si vymyslela tento recept - použila som cesnak, ktorý milujem a ku ktorému pasuje čerstvá petržlenová vňať. Chutný recept je na svete! :)
Pridal: Spinava kuchyna je s, 20.6.2015
Kategorie: Zdravé recepty, Chuťovky
SUROVINY
- Patizón rozkrojíme, vydlabeme dužinu a nakrájame na plátky (alebo kocky, dužinu nevyhadzujeme, ale použijeme napr. do zeleninového vývaru).
- Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na plátky.
- Na panvicu dáme olej, dobre rozohrejeme a vhodíme cibuľu.
- Sprudka ju opekáme a keď žačne mäkknúť, pridáme nakrájaný patizón.
- Občas premiešame, najprv opekáme bez pokrievky, následne priklopíme a necháme chvíľu dusiť.
- Potom opäť odokryjeme, premiešame, dáme pozor aby sa nám nerozvaril.
- Osolíme, okoreníme.
- Odstavíme a po odstavení vmiešame pretlačený cesnak a nakrájanú vňať.
- Podávame napr. s pečenými zemiakmi a zeleninový šalátom.