Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)

Pridal: Spinava kuchyna je s, 11.6.2015
Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty
Nahraj fotku a pochváľ sa
Jahody a rebarbora je stará ošumelá klasika. Sladkosť jahôd príjemne dopĺňa kyslosť a trpkosť rebarbory. Rebarbora je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je skvelou výživou pre našu krv, mozog a nervy. Kvôli veľkému množstvu kyseliny šťavelovej by sa jej však mali vyhýbať hlavne ľudia s ochorením žlčníka a obličiek. Ale ak nemáte žiadne zdravotné obmedzenia doprajte si ju v tomto jarno-letnom období a využite ju naplno. Môžete ju použiť tradične do koláča, na limonádu či zmraziť na horšie časy (očistite ju, nakrájajte na, dajte na tácku, zamrazte a potom dajte do sáčka a uchovávajte v mrazničke niekoľko mesiacov). Môj recept je v podstate taký tradično - netradičný. Spája jahody s rebarborou - to je tá tradičnosť, no jeho výnimočnosť je v tom, že je bezlepkový a vegan (teda bez živočíšnych produktov ako mlieko, maslo či vajcia). Je to ten klasický americký hrnčekový recept. Cesto môžete rozdeliť do viacerých tortových formičiek alebo upiecť v jednej väčšej. Základ na cesto môžete použiť aj na iný ovocný koláč :).
Pridal: Spinava kuchyna je s, 11.6.2015
Kategorie: Dezerty, Zdravé recepty
SUROVINY
- Ľan zmiešame s vodou, pyré, olejom a mliekom a necháme stáť.
- Medzitým zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Suchú zmes pridáme k mokrej a dobre premiešame.
- Formu resp. formičky vymažeme kokosovým tukom a vysypeme ryžovou múkou.
- Cesto rozdelíme do formičiek a navrch poukladáme jahody a rebarboru (podľa chuti, kto ako chce). Pečieme pri 180 ° cca 30 minút.
- Necháme úplne vychladnúť.