NajRecept.sk Dezerty Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)
Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)
Recept Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Spinava kuchyna je s    ·   11.6.2015

Jahodovo-rebarborové koláčiky (bezlepkové, vegan)

Jahody a rebarbora je stará ošumelá klasika. Sladkosť jahôd príjemne dopĺňa kyslosť a trpkosť rebarbory. Rebarbora je bohatá na kyselinu listovú, ktorá je skvelou výživou pre našu krv, mozog a nervy. Kvôli veľkému množstvu kyseliny šťavelovej by sa jej však mali vyhýbať hlavne ľudia s ochorením žlčníka a obličiek. Ale ak nemáte žiadne zdravotné obmedzenia doprajte si ju v tomto jarno-letnom období a využite ju naplno. Môžete ju použiť tradične do koláča, na limonádu či zmraziť na horšie časy (očistite ju, nakrájajte na, dajte na tácku, zamrazte a potom dajte do sáčka a uchovávajte v mrazničke niekoľko mesiacov). Môj recept je v podstate taký tradično - netradičný. Spája jahody s rebarborou - to je tá tradičnosť, no jeho výnimočnosť je v tom, že je bezlepkový a vegan (teda bez živočíšnych produktov ako mlieko, maslo či vajcia). Je to ten klasický americký hrnčekový recept. Cesto môžete rozdeliť do viacerých tortových formičiek alebo upiecť v jednej väčšej. Základ na cesto môžete použiť aj na iný ovocný koláč :).

Suroviny
1 PL (mletý)
ľan
3 PL
voda
1/3 hrnčeka (veľké balenie kúpite napr. v Kauflande)
jablkové pyré
1/2 hrnčeka
rastlinné mlieko
1/3 hrnčeka
slnečnicový olej
1/2 hrnčeka
polenta
1/2 hrnčeka (mleté)
mandle
1/2 hrnčeka
trstinový cukor
1/4 hrnčeka + 3 PL
celozrnná ryžová múka
1/4 hrnčeka (škrob)
tapioková múka
štipka soli
2 ČL
vanilkový cukor
1 ČL
psyllia
jahody
rebarbora
(na vymastenie formy)
kokosový tuk
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ľan zmiešame s vodou, pyré, olejom a mliekom a necháme stáť.
  2. Medzitým zmiešame všetky suché ingrediencie.
  3. Suchú zmes pridáme k mokrej a dobre premiešame.
  4. Formu resp. formičky vymažeme kokosovým tukom a vysypeme ryžovou múkou.
  5. Cesto rozdelíme do formičiek a navrch poukladáme jahody a rebarboru (podľa chuti, kto ako chce). Pečieme pri 180 ° cca 30 minút.
  6. Necháme úplne vychladnúť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár