Tradičný kurací vývar na 2 spôsoby

Recept Tradičný kurací vývar na 2 spôsoby

Pridal: Andrea Mackova, 26.6.2015

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

SUROVINY

skelet s rozporcovaného kuraťa (chrbát, trtáč, hrudná kosť a kože)kura
5 lstudená voda
1 PLmorská soľ
1 ks (veľká, so spodnou šupkou))cibuľa
2 strúčiky (so spodnou šupkou)cesnak
4-5 ks mrkva
5 ks (celé)čierne korenie
2 ks nové korenie
1 ksbobkový list
1 ksparadajka
vetvička (po našom ligurček
petržlenová vňať

Voliteľné:

1 ks (mladý)kaleráb
vetvičkatymián
plátok (pre zmneu chuti)paradajka
pór
mladá cibuľka
prílohadomáce rezance

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
I. spôsob - svetlý vývar - tradičný
  1. Kurací chrbát so zvyškami premyjem a zalejem v hrnci studenou vodou.
  2. Pridám ostatné ingerdiencie, dobre poumývané, očistené.
  3. Mrkvy varím vcelku a krájam až pred podávaním.
  4. Vývar postavím na platňu a varím na strednej, skôr slabšej teplote, i keď na zavarenie niekedy čakám aj hodinu.
  5. Snažím sa čo najviac priblížiť spôsobu našich starých mám, ktoré vývar postavili v nedeľu skoro ráno na studenú pec a túto rozkúrili.
  6. Kým sa vývar dovaril, stihli zbehnúť aj do kostola.
  7. Keď sa vývar zavarí, lyžicou pozbieram penu s nečistotami a teplotu znížim.
  8. Vývar sa varí na nízkej teplote celé dopoludnie pod poodkrytou pokrievkou, aby sa obsah tekutiny pomaly redukoval a vývar sa vyčistil (tomu napomáha aj paradajka), nemiešam ho.
  9. Získam najmenej 3 litre kuracieho vývaru, ktorý precedím cez sitko.
  10. Mrkvu a mäso pokrájam na malé kocky, skladujem ich oddelene a servírujem priamo na tanier
II. spôsob - výraznejší vývar - odkukaný od G. Ramsaya
  1. Mäso, kosti a zeleninu najskôr sprudka restujem na oleji (olivovom alebo slnečnicovom).
  2. Keď sa mäso a zelenina zatiahne, zalejem horúcou, nie zovretou vodou, pridám ostatné ingrediencie a pokračujem vo varení obdobným spôsobom.
  3. Vývar týmto druhým spôsobom obvykle pripravuje polovička a musím uznať, že len málokedy dostihnem chuť jeho vývaru, vývar je skrátka jeho parketa, preto ho pripravuje väčšinou on a vynikajúci.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť