Tradičný kurací vývar na 2 spôsoby

Pridal: Andrea Mackova, 26.6.2015
Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 26.6.2015
Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky
SUROVINY
skelet s rozporcovaného kuraťa (chrbát, trtáč, hrudná kosť a kože)kura
5 lstudená voda
1 PLmorská soľ
1 ks (veľká, so spodnou šupkou))cibuľa
2 strúčiky (so spodnou šupkou)cesnak
4-5 ks mrkva
5 ks (celé)čierne korenie
2 ks nové korenie
1 ksbobkový list
1 ksparadajka
vetvička (po našom ligurček
petržlenová vňať
Voliteľné:
1 ks (mladý)kaleráb
vetvičkatymián
plátok (pre zmneu chuti)paradajka
pór
mladá cibuľka
prílohadomáce rezance
I. spôsob - svetlý vývar - tradičný
- Kurací chrbát so zvyškami premyjem a zalejem v hrnci studenou vodou.
- Pridám ostatné ingerdiencie, dobre poumývané, očistené.
- Mrkvy varím vcelku a krájam až pred podávaním.
- Vývar postavím na platňu a varím na strednej, skôr slabšej teplote, i keď na zavarenie niekedy čakám aj hodinu.
- Snažím sa čo najviac priblížiť spôsobu našich starých mám, ktoré vývar postavili v nedeľu skoro ráno na studenú pec a túto rozkúrili.
- Kým sa vývar dovaril, stihli zbehnúť aj do kostola.
- Keď sa vývar zavarí, lyžicou pozbieram penu s nečistotami a teplotu znížim.
- Vývar sa varí na nízkej teplote celé dopoludnie pod poodkrytou pokrievkou, aby sa obsah tekutiny pomaly redukoval a vývar sa vyčistil (tomu napomáha aj paradajka), nemiešam ho.
- Získam najmenej 3 litre kuracieho vývaru, ktorý precedím cez sitko.
- Mrkvu a mäso pokrájam na malé kocky, skladujem ich oddelene a servírujem priamo na tanier
- Mäso, kosti a zeleninu najskôr sprudka restujem na oleji (olivovom alebo slnečnicovom).
- Keď sa mäso a zelenina zatiahne, zalejem horúcou, nie zovretou vodou, pridám ostatné ingrediencie a pokračujem vo varení obdobným spôsobom.
- Vývar týmto druhým spôsobom obvykle pripravuje polovička a musím uznať, že len málokedy dostihnem chuť jeho vývaru, vývar je skrátka jeho parketa, preto ho pripravuje väčšinou on a vynikajúci.
KOMENTÁRE K RECEPTU