NajRecept.sk Fotorecept| Špargľový quiche
Fotorecept| Špargľový quiche
Fotorecept| Špargľový quiche
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   8.5.2015

Fotorecept| Špargľový quiche

K máju patrí špargľa, teda okrem iných radostí :) Podľa odborníkov patrí špargľa – vzhľadom na vysoký obsah vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ich vzájomnú kombináciu – k tým druhom zeleniny, ktorým sa hovorí elixír zdravia a mladosti. Špargľa pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok. Do svojho jedálneho lístka by ju mali zaradiť napríklad ľudia trpiaci problémami spájajúcimi sa s látkovou premenou – diabetici, ľudia s ekzémami a inými kožnými problémami, ako aj tí, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov a nechtov. Špargľa je prínosom aj pri chorobách obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. Odporúča sa ako súčasť šetriacich diét. Túto zeleninu však nie je vhodné konzumovať pri chorobách, ktoré sa spájajú s prekyslením organizmu, pretože má vyšší obsah purínu – látky zvyšujúcej v tele hladinu kyseliny močovej. Dnes vám ponúkam recept zo zelenej špargle, ktorá nám už dlhé roky rastie na záhrade. Je to vlastne Asparágus lekársky a používam ju do kytíc :)

Suroviny
400 g
lístkové cesto
1 ks
vajce

Náplň:

100 g
údená slanina
1 ks (stredná)
cibuľa
1 zväzok
zelená špargľa
soľ
mleté čierne korenie
350 ml
šľahačková smotana
3 ks
vajce
(nastrúhaný)
muškátový oriešok
100 g
syr Niva
2 ks (nakrájaná na kolieska)
jarná cibuľka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Špargľu zbavte drevnatých koncov a škrabkou očistite smerom od hlavičiek. Nakrájajte na kúsky.
  2. Predhrejte rúru na 220 stupňov, lístkové cesto rozvaľkajte a vyplňte ním maslom vymazanú okrúhlu formu na pečenie.
  3. Prečnievajúce okraje odstráňte.
  4. Cesto popichajte vidličkou, pokryte alobalom, zaťažte suchou fazuľou a pečte 12 minút v horúcej rúre.
  5. Potom záťaž a alobal odstráňte, cesto potrite rozšľahaným vajcom a dajte ešte zapekať 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Ja som nepredpekala, ale tu v recepte som chcela dodržať pracovný postup. :)
  6. Medzi tým urobíme náplň. Do panvice vložte údenú slaninku nakrájanú na drobnejšie kocky a cibuľu na mesiačiky.
  7. Poopekajte do chrumkava.Tuk netreba pridávať, slanina si pustí svoj.
  8. Pridajte nakrájanú špargľu a spolu chvíľu restujte.
  9. Potom zalejte polovicou smotany a duste cca 3 minúty.
  10. V miske rozšľahajte vajcia s druhou polovicou smotany, osoľte, okoreňte. Ochuťte strúhaným muškátovým orieškom.
  11. Na predpečené cesto rozložte nastrúhaný syr, na koliečka nakrájanú jarnú cibuľku a zmes z panvice.
  12. Všetko zalejte rozšľahanými vajcami.
  13. Náplň nesmie byť až po okraj. Pri pečení sa nadvihne :)
  14. Pečte vo vyhriatej rúre 180 stupňov asi 30 - 35minút.
Podávajte mierne vychladnutý. Prajem vám dobrú chuť a príjemný predĺžený víkend :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár