NajRecept.sk Tipy a triky Púpavový med - naozaj je jeho príprava taká jednoduchá?
Púpavový med - naozaj je jeho príprava taká jednoduchá?
Recept Púpavový med - naozaj je jeho príprava taká jednoduchá?
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   25.5.2015

Púpavový med - naozaj je jeho príprava taká jednoduchá?

Púpavový med - naozaj je jeho príprava taká jednoduchá?

Tento rok som sa rozhodla pripraviť púpavový med. Začala som samozrejme čítaním rôzných receptov, z ktorých väčšina sa opakovala: ,,400 hlavičiek púpavy na 1,5 l vody, pol hodinu varíme s nakrájaným citrónom, 24 hodín necháme odstáť, pridáme 1 kg cukru a varíme 2 hodiny.“ Hovorím si v duchu, predsa na tom nie je nič náročné.

Pokus číslo 1

Bol slnečný deň, v ktorý som si natrhala košík plný žltých kvetov púpavy. S nadšením som prebrala hlavičky a odstránila stonky. Vložila som ich do 8 litrového hrnca, zaliala vodou, pridala nakrájaný citrón. Keďže rada recepty mierne upravujem, pridala som aj pomaranč a nechala prevariť.

Na druhý deň som hlavičky precedila a uvarila s cukrom. Tak ako som sa tešila z vlastnej medovej zásoby, tak rýchlo prišlo aj vytriezvenie.

Dodržala som postup krok po kroku, avšak smola! Med sa nevydaril.

Napriek dodržaniu postupu od zberu až po varenie prišlo sklamanie. Krásna vôňa, ktorá značila, že sa varí niečo chutné, však nakoniec bola len klamom.

Celý postup som dodržala do posledného bodu. Med sa varil dve hodiny, rozvoniaval po celom byte. Pri ochutnaní som sa rozplývala od úžasu. S nadšením som med naliala do pohárov, pevne uzavrela a otočila viečkom dole, aby sa zasterilizoval. No niečo mi nesedelo - med sa mi zdal veľmi riedky. Konzistenciou pripomínal skôr sirup. Hovorila som si: ,,Chvíľku postojí, a zhustne.“ Nuž, nič také nenastalo a med zostal taký riedky, aký som ho naliala do pohárov. Nevadí, riedky med použijem a poháre budú ubúdať rýchlo.

Keďže sa nevzdávam tak ľahko, odhodlala som sa vyrobiť druhú, polovičnú dávku. Milí čitatelia, z tohto vám môžem dať poučenie (ktoré môžno sami poznáte) - ,,nerobte polovičné dávky, pokiaľ o postupe neviete všetky detaily."

Zistila som, že uvariť med nie je také jednoduché ako som si predstavovala. Skláňam poklonu každej šikovnej žienke, ktorej sa med vydarí zakaždým. Púpava nikdy nie je rovnaká a tým pádom ani čas varenia.

Nevadí! Vyskúšam to ešte raz

Vráťme sa k pokusu číslo dva. Množstvo hlavičiek, vody a cukru som si upravila na menšiu, teda polovičnú dávku. Tento krát som v med naozaj verila, veď predsa, musí sa to vydariť!

No dobre, musí, no nie teraz. Opäť sa mi med podarilo pokaziť. Tentokrát však nebol riedky, ale hustý tak, že som na druhý deň nedokázala otvoriť ani pohár. Hustotu pravdepodobne zapríčinilo, že som med neustále nemiešala a cukor tým pádom skaramelizoval.

Nuž, niekedy to proste tak býva - deň blbec. Človek má chuť niečo pripraviť, splní všetky postupy a ono sa to kvôli zlej konštelácii hviezd nevydarí. Teraz mám doma púpavový sirupomed a melasu, ktoré pripomínajú med iba farebnou konzistenciou.

Ako som povedala, nevzdávam sa a viem, že sa mi púpavový med podarí (možno). Potrebujem na to však šikovný a správny recept.

Máte v rukáve (či písanke) overený recept a tipy na Púpavový med, ktoré by mi pomohli uvariť ten najlepší? Napíšte ho do komentára a podeľte sa s nami a aj ostatnými o svoje skúsenosti. Minimálne ja vám bude za ne veľmi vďačná :)

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár