Fotorecept| Orechový koláč so žĺtkovou polevou
Kto nepozná tento koláč, nestrávil detstvo na Slovensku. Hádam odjakživa si ho pamätám, ako sme ho robievali aj u nás doma, a som sa úplne tešila, kým poleva v rúre doslova uschne a brala som to ako malý zázrak, že sa nepiekla a napriek tomu krásne chrumkala s úžasne vláčnym a šťavnatým cestom plným orechov. Ale ako to s domácimi koláčmi býva, "to dáš od oka, to dáš približne asi takto", nikdy nieje riadny recept. Na tento som náhodou narazila v minuloročnom vydaní časopisu Albert a bolo mi hneď jasné, že je to koláč na nedeľu ako vyšitý.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
140 gmaslo
100 ghnedý cukor
75 ghrubá múka
1 ČLprášok do pečiva
140 g (mleté)vlašské orechy
3 ks (bielky a žĺtky oddeliť)vajce
90 gpráškový cukor
- Najskôr som v robotovi nechala utrieť maslo s cukrom do peny.
- Koláč aj s polevou som nechala vychladnúť v otvorenej rúre.
KOMENTÁRE K RECEPTU