NajRecept.sk Prílohy Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)
Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)
Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   12.5.2015

Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

Nepochybne patria medzi sezónne špeciality tu na Slovensku. Robia sa na tisíc spôsobov, každý si do pohára k uhorkám pridáva iné ingrediencie, rôzne bylinky, príchute, kreniny a chlieb. Ja robím úplne jednoduché, s cibuľou, korením, kôproma hlavne bez chleba - funguje to aj bez neho :)

Suroviny
4 litrový
pohár
väčšie (nie veľké)
uhorky
cesnak
cibuľa
chili papričiky
celé čierne korenie
kôpor
petržlenová vňať
ligurček
chren
soľ
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Uhorky, ktoré nám trochu prerástli, no nemali by mať viac ako 10 cm, dobre poumývame pod tečúcou vodou,  poprepichujem ich nožom. Napichovanie má umožniť odchod vytvoreného kysličníka zvnútra plodiny.
  2. Dno veľkého 4 litrového pohára vystelieme kôprom, niekto dá aj list z viniča či višne.
  3. Naň začneme ukladať pripravené uhorky pekne jednu vedľa druhej. Priebežne pridávame cesnak, očistenú cibuľu, chili papričky, čierne a nové korenie, chren, vňať z petržlenu či ligurčeka.
  4. Keď je pohár plný, zalejeme ho vlažnou slanou vodou - to si rozpustíme  asi 2 polievkové lyžice soli v 1,5 litri vody. Soľ je dôležitá a spolu s prísadami dotvára samotnú chuť konečného produktu. Nič viac do pohára nedávam.Pri kvasení je dôležité zabrániť vzniku povrchovej plesne. Uhorky majú byť pod hladinou a potom kvasenie prebieha ako má. Treba preto uhorky zaťažiť.  Môžeme to urobiť pomocou 7 dl pohára naplneného vodou a postaveného do hrdla, priamo na uhorky. Ja som si vystrihla primerane veľké koliečko z tvrdej fólie a strčila som ho do vnútra pohára. Koliečko nepustí uhorky vyššie a tým splní svoj účel.
  5. Aby nám slnko uhorky nevybielilo a pekná zelená farba im ostala, zabalíme pohár do alobalu. prikryjeme tanierikom a postavíme na teplé, slnečné miesto. Môžeme nakladať uhorky aj do kameninového súdku - tam obalenie v alobale odpadá a vyzerá to elegantnejšie.
  6. Potom už len počkáme pár dní a môžeme konzumovať. Vychladené sú výborné od smädu  :)
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár