Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

Pridal: klaura, 12.5.2015
Kategorie: Prílohy, Zavaraniny
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Nepochybne patria medzi sezónne špeciality tu na Slovensku. Robia sa na tisíc spôsobov, každý si do pohára k uhorkám pridáva iné ingrediencie, rôzne bylinky, príchute, kreniny a chlieb. Ja robím úplne jednoduché, s cibuľou, korením, kôproma hlavne bez chleba - funguje to aj bez neho :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: klaura, 12.5.2015
Kategorie: Prílohy, Zavaraniny
SUROVINY
4 litrovýpohár
väčšie (nie veľké)uhorky
cesnak
cibuľa
chili papričiky
celé čierne korenie
kôpor
petržlenová vňať
ligurček
chren
soľ
voda
- Uhorky, ktoré nám trochu prerástli, no nemali by mať viac ako 10 cm, dobre poumývame pod tečúcou vodou, poprepichujem ich nožom. Napichovanie má umožniť odchod vytvoreného kysličníka zvnútra plodiny.
- Dno veľkého 4 litrového pohára vystelieme kôprom, niekto dá aj list z viniča či višne.
- Keď je pohár plný, zalejeme ho vlažnou slanou vodou - to si rozpustíme asi 2 polievkové lyžice soli v 1,5 litri vody. Soľ je dôležitá a spolu s prísadami dotvára samotnú chuť konečného produktu. Nič viac do pohára nedávam.Pri kvasení je dôležité zabrániť vzniku povrchovej plesne. Uhorky majú byť pod hladinou a potom kvasenie prebieha ako má. Treba preto uhorky zaťažiť. Môžeme to urobiť pomocou 7 dl pohára naplneného vodou a postaveného do hrdla, priamo na uhorky. Ja som si vystrihla primerane veľké koliečko z tvrdej fólie a strčila som ho do vnútra pohára. Koliečko nepustí uhorky vyššie a tým splní svoj účel.
- Potom už len počkáme pár dní a môžeme konzumovať. Vychladené sú výborné od smädu :)
KOMENTÁRE K RECEPTU