Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

By 12. mája 2015

Nepochybne patria medzi sezónne špeciality tu na Slovensku. Robia sa na tisíc spôsobov, každý si do pohára k uhorkám pridáva iné ingrediencie, rôzne bylinky, príchute, kreniny a chlieb. Ja robím úplne jednoduché, s cibuľou, korením, kôproma hlavne bez chleba - funguje to aj bez neho 🙂

Instructions

  1. Uhorky, ktoré nám trochu prerástli, no nemali by mať viac ako 10 cm, dobre poumývame pod tečúcou vodou,  poprepichujem ich nožom.
    Napichovanie má umožniť odchod vytvoreného kysličníka zvnútra plodiny.
  2. Dno veľkého 4 litrového pohára vystelieme kôprom, niekto dá aj list z viniča či višne.
  3. Naň začneme ukladať pripravené uhorky pekne jednu vedľa druhej. Priebežne pridávame cesnak, očistenú cibuľu, chili papričky, čierne a nové korenie, chren, vňať z petržlenu či ligurčeka.

    Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

    Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

  4. Keď je pohár plný, zalejeme ho vlažnou slanou vodou - to si rozpustíme  asi 2 polievkové lyžice soli v 1,5 litri vody.
    Soľ je dôležitá a spolu s prísadami dotvára samotnú chuť konečného produktu. Nič viac do pohára nedávam.Pri kvasení je dôležité zabrániť vzniku povrchovej plesne. Uhorky majú byť pod hladinou a potom kvasenie prebieha ako má. Treba preto uhorky zaťažiť.  Môžeme to urobiť pomocou 7 dl pohára naplneného vodou a postaveného do hrdla, priamo na uhorky.
    Ja som si vystrihla primerane veľké koliečko z tvrdej fólie a strčila som ho do vnútra pohára. Koliečko nepustí uhorky vyššie a tým splní svoj účel.

    Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

  5. Aby nám slnko uhorky nevybielilo a pekná zelená farba im ostala, zabalíme pohár do alobalu. prikryjeme tanierikom a postavíme na teplé, slnečné miesto.
    Môžeme nakladať uhorky aj do kameninového súdku - tam obalenie v alobale odpadá a vyzerá to elegantnejšie.

    Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

  6. Potom už len počkáme pár dní a môžeme konzumovať. Vychladené sú výborné od smädu  🙂

 

 Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

Print

klaura

Volám sa Laura ... zo všetkého najradšej sa venujem dvom činnostiam, a to vareniu a fotografovaniu ... ani sama neviem, čo mám radšej ... často spájam tieto dve záľuby do jednej ... a potom vznikajú moje fotorecepty ... :) srdečne vás uvítam na mojom blogu www.klaura-dnes.blogspot.sk.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...

4 odpovedí na Fotorecept | Kvasené uhorky (Kvašáky)

  1. Margita Slovacek

    paci sa mi vas receptik s tymi kvasenymi uhorkami..chcem len povedat, ze to v Oklahome mam problem zohnat taketo nieco,tak sa to teraz pokusim urobit na farme, lebo mam celkom peknu urodu uhoriek, po mnohych suchych obdobiach..vacsinou jeme kysle uhorky s pukanou kukuricou,

  2. klaura
    klaura

    Budem držať palce, nech sa vydaria … s pozdravom Laura

  3. Miro

    Ja robím kvasáky v 10 litrových plastových kýblikoch. Konce neodkrajujem, popichám ich vidličkou a kvasia v kuchyni pri normálnej teplote. Problém so vzduchotesným uzavretím som minulý rok vyriešil tak, že som na vrch položil igelitovú tašku naplnenú vodou. Tá dokonale utesní celú plochu pred vonkajším vzduchom. Až do vykvasenia som nemusel s uhorkami už nič robiť a všetky boli perfektné. Aby dlho vydržali, pridám do vykvaseného nálevu benzoan sodný (predáva sa v obchode v malých sáčkoch ako “pomôcka na konzervovanie”). To vtedy, keď robím do viacerých kýblikov. Kvasáky tiež sterilizujem v 7 dl pohároch vo vlastnom náleve, ktorý precedím cez zloženú utierku. Zaváram ich deň-dva pred očakávaným úplným vykvasením, väčšie pozdĺžne nakrájam na štvrtiny aby sa ich viac zmestilo do pohára. Kvasák v zime je superpochúťka…

    • klaura
      klaura

      Miro, ďakujem za prima tipy … prajem peknú nedeľu … Laura

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *