Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou

Pridal: Martina Schmidtova, 31.5.2015
Nahraj fotku a pochváľ sa
To najlepšie zo záhradky v tomto období, sú zaručene jahody. Voňavé, nepravidelné, niekedy malé inokedy krásne veľké. Ale hlavne sú od nás, domáce (teda z okolitých fariem a záhrad). Najlepšie sú určite čerstvé, tak ako nám ich dávala stará mama. Posypané práškovým cukrom. A potom som mala najradšej tú šťavičku čo ostala na dne misky. A tá voňa. Ak chcete piecť jahodový koláč a chcete ho mať rýchlo, najlepšie sú tie francúzske tzv. Galette. Je to obyčajné krehké cesto, ktoré ak sa správne pripravý, vytvára po upečení typickú štruktúru - a tak trocha pripomína lístkové cesto. V tom je tiež veľa masla a pekne "lístkuje". A toto je podobné. Tiež nemá v sebe cukor teda až na jednu lyžicu. Jediné na čo si treba pri príprave dať pozor je, aby všetky ingrediencie, podložka, aj vaše ruky boli studené pri zpracovaní cesta. Je možné ho pripraviť aj vo foodprocesore, ale aj tam platí, že suroviny musia byť studené a pracuje sa rýchlo a cesto sa len zpojí. Nemiesy na hladko.
Pridal: Martina Schmidtova, 31.5.2015
SUROVINY
Korpus (2 dávky):
Posýpka (drobenka):
Ďalej:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Formu na pečenie vyložte papierom.
- Na dno formy dajte vyvaľkaný plát cesta.
- Okraje cesta prehnite cez náplň. Nebojte sa ak to nebude vypadať nejak umelecky krásne, alebo sa to potrhá alebo to bude krivé. Rustikálny vzhľad teraz letí :)
- Prehnuté okraje potrite vajíčkom.Pečte vo vyhriatej rúre asi 45 min.