NajRecept.sk Dezerty Fotorecept | Inteligentný zákusok
Fotorecept | Inteligentný zákusok
Fotorecept | Inteligentný zákusok
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   10.5.2015

Fotorecept | Inteligentný zákusok

Náhodou mi prišiel pod ruku recept na Inteligentný krémeš. Piekla som ho už pred nejakým časom a akosi som pozabudla na tento jednoduchý a zaujímavý zákusok. V práci s kolegynkou často zvykneme preberať, čo variť a piecť cez víkend. Keďže tento zákusok nepoznala a pre mňa dokonale spĺňal moju poredstavu, tak padlo rozhodnutie : ,,tento víkend bude Inteligentný zákusok." Možno ho niektorí poznáte pod názvom Inteligetný krémeš, ja som si ho premenovala na zákusok. Jednoducho krémeš je krémeš. Prečo inteligentný? Pretože všetky ingrediencie sa zmiešajú dokopy, vylejú na plech a zákusok pri pečení vytvorí 3 vrstvy. Spodná vrstva (akože podložka) mi pripomína lístkové cesto, keď mierne navlhne od plnky. Stredná časť pripomína vanilkový puding a vrchnú časť tvorí veľmi jemnučká piškóta. Neveríte? Pozrite sa ako na to. Suroviny sú na plech 30 x 40 cm.

Suroviny
1 liter (studené z chladničky)
mlieko
250 g (roztopiť, vychladiť)
maslo
10 kusov
vajce
250 g (jemný)
kryštálový cukor
2 KL
vanilkový extrakt
250 g
polohrubá múka
štipka
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Žĺtka našľaháme s cukrom do peny. Šľaháme, kým sa cukor roztopí a objem vajec s cukrom zdvojnásobí.
  2. Potom po častiach za stáleho miešania pridáme rozpustené a vychladené maslo.
  3. Pridáme vanilkový extrakt a mlieko. Stále šľaháme.
  4. Primiešame preosiatú múku.
  5. Nakoniec už len ručne vmiešame krúživými pohybmi (zľahka) tuhý sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli.
  6. Vylejeme (doslova, pretože zmes je tekutá) na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 - 180 °C počas 35 - 40 minút. Tento údaj je len informačný, keďže každá rúra pečie inak. Vrch má byť zlatistý a môže prasknúť, nie je to na škodu.Stred zákusku sa môže zdať mierne nedopečený, pri pohybe akoby bol ešte tekutý (prostriedok sa môže pri pohybe zatriasť), ale je to dobre. Pri chladnutí zákusok stuhne.
  7. Zákusok necháme vychladnúť a preložáme do chladničky poriadne zachladiť na niekoľko hodín. Najlepšie chutí dobre vychladený priamo z chladničky. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom.
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár