Fotorecept| Croissanty

Fotorecept| Croissanty

Pridal: moj sladky svet, 22.5.2015

Kategorie: Dezerty, Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Pripraviť domáce croissanty nie je až také zložité, ako sa zdá. Len potrebujeme viac času. Nevyžaduje si ho ich príprava, ale čas kysnutia. Suroviny sú na 20 ks.

FOTKA OD VÁS

Pridal: moj sladky svet, 22.5.2015

Kategorie: Dezerty, Pečivo

SUROVINY

400 ghladká múka
50 mlvoda
150 mlmlieko
1 ksvajce
soľ
2 PLcukor
1 balenievanilkový cukor
1/2 kocky droždie
3 PLolej
trošku (1/2 ČL)citrónová kôra
250 gmaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo surovin okrem masla vymiesime cesto, dáme do misky (väčšej, lebo cesto bude kysnúť), zakryjeme fóliou a dáme do chladničky.
  2. Necháme takto cesto kysnúť 12 hodín (najlepšie v noci). Nič sa nestane, ak bude kysnúť 3-4 hodiny viac.
  3. Potom zoberieme stuhnuté maslo a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm medzi dvomi papiermi na pečenie. Ja používam jeden papier ten, v ktorom bolo maslo zabalené a vyvaľkám ho práve na rozmer tohto obalu.
  4. Dáme ho do chladničky a vyvaľkáme vykysnuté cesto.
  5. Z masla stiahneme papier a za pomoci druhého ho položíme na kysnuté cesto tak, aby maslo nezakrývalo asi 1/3 tohto cesta.
  6. Preložíme práve túto časť bez masla sprava doľava (ako vidíme na obrázku), potom zľava doprava.
  7. Pokračujeme zložením cesta v jednej tretine zhora nadol a takisto zdola nahor.
  8. Takto zložené cesto rozvaľkáme a znovu poskladáme podľa predošlého postupu.
  9. Cesto dáme na 1-2 hodiny znovu do chladničky.
  10. Potom ho vyberieme a vyvaľkáme, poskladáme rovnakým postupom ešte 3x.
  11. Vyvaľkáme posledný raz na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na trojuholníky.
  12. Tie stočíme od širšej strany smerom ku špicu, pričom koniec jemne naťahujeme. Croissanty tak budú krajšie.
  13. Zrolované ich dáme na plech. Ja dávam stále aj papier na pečenie, tak mi zostane plech relatívne čistý a mám menej roboty s umývaním :)
  14. Zakryjeme ich fóliou a necháme kysnúť, kým zdvojnásobia svoj objem (1-2 hodiny).
  15. Upečieme pri 170 °C.
   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť