Fotorecept| Citrónový koláč so snehovou čapicou

Fotorecept| Citrónový koláč so snehovou čapicou

Pridal: Zuzka, 21.5.2015

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ponachádzala som v archíve ešte pár úžasných receptov, s ktorými sa chcem s vami postupne podeliť a toto je jeden z nich. Je o trošičku náročnejší, na aké som zvyknutá, ale stojí to za to. Nechajte sa inšpirovať na zajtrajší deň matiek a pripravte tej svojej trebárs niečo takéto...

FOTKA OD VÁS

Pridal: Zuzka, 21.5.2015

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

200 ghladká múka
30 ghnedý cukor
2 PLkakao
80 g (zmäknuté)maslo
1 ČLprášok do pečiva
2 ksžĺtok
štipka soli

Citrónový krém:

400 mlmlieko
40 ghladká múka
4 ks žĺtok
50 ghnedý cukor
3 PL (domáci)vanilkový cukor
z 2 citrónovcitrónova šťava

Snehová čapica:

4 ks bielok
30 gpráškový cukor
štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Všetky suroviny na cesto som nechala v robotovi zmiešať a na pol hodinu som ho nechala tuhnúť v chladničke.
  2. Ako cesto tuhlo, pripravila som krém.
  3. Žĺtky som vyšľahala do peny s hnedým aj vanilkovým cukrom.
  4. V 1/4 mlieka som rozmiešala múku, zbytok mlieka som dala variť
  5. Pripravila som si citrónovú šťavu.
  6. Do horúceho mlieka som postupne primiešala rozšľahané vajíčka, mlieko s múkou a nakoniec citrónovú šťavu.
  7. Celé som to spolu varila do zhustnutia asi 5 minút.
  8. Okrúhlu formu som vymastila, vyložila som ju cestom a pri 175 stupňoch som ho nechala rozpiecť 7 minút.
  9. Medzitým som si pripravila čapicu. Bielky so štipkou soli som vyšľahala takmer do tuha a postupne som pridávala cukor. Šľahala som, kým sa celý cukor nezapracoval a nevznikol lesklý, tuhý sneh.
  10. Potom nastalo vrstvenie. Na predpečený korpus som vyliala hotový citrónový krém a nechala ho v rúre zapiecť pri 170 stupňoch 15 minút.
  11. Na zapečený krém som rozložila snehovú čapicu a pri 120 stupňoch som koláč nechala dopiecť ešte 30 minút, resp. kým čapica nedosiahla tú správnu jemnehnedú farbu.
  12. Pred krájaním som koláč nechala úplne vychladnúť. Skladovala som v chladničke, u nás odolal nájazdom presne 24 hodín. (V sobotu som ho robila, v nedeľu večer už po ňom nebolo ani zrnko).
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť