Domáca špaldová ciabatta

Recept Domáca špaldová ciabatta

Pridal: Just Delicious, 2.5.2015

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Čerstvé pečivo a chlieb milujem. Len veľmi ťažko mu odolávam. V kupovanom pečive sa nachádza množstvo „zbytočných“ prísad (najlepšie pečivo je také, ktoré obsahuje čo najmenej surovín) a tak som sa rozhodla upiecť domáce pečivo. Receptom som sa inšpirovala na stránke www.coolinari.sk kde som našla tento recept na výborné ciabatty. Recept nie je vôbec zložitý, nemusíte sa ho báť a výsledok stojí naozaj za to. Ciabatty majú chrumkavú kôrku, mäkkú, bublinkovú striedku. Sú vskutku vynikajúce a výsledok stojí zato.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Just Delicious, 2.5.2015

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

Suroviny na kvások:

1/2 ČLsušené kvasnice
150 mlvlažná voda
3 PLvlažné mlieko
1/2 ČLhnedý cukor
150 ghladká múka

Suroviny na ciabatty (vyšli mi 3 bochníky):

1/2 ČLsušené kvasnice
250 mlvlažná voda
1 PLolivový olej
2 a 1/2 ČLsoľ
175 g (hladká) špaldová múka
175 ghladká múka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Kvások si pripravíme deň vopred. Do väčšej misy s vlažnou vodou a vlažným mliekom vsypeme sušené kvasnice a necháme ich 5 minút postáť.
  2. Pridáme cukor a drevenou vareškou premiešame aby sa cukor i kvasnice rozpustili.
  3. Pridáme všetku múku a vareškou miešame, kým nevznikne riedke cesto.
  4. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín, najlepšie cez noc.
  5. Na druhý deň. Do malej nádoby s vlažnou vodou vsypeme sušené kvasnice, po 5 minútach ich premiešame tak, aby sa rozpustili.
  6. Do kvásku, ktorý sme si pripravili predchádzajúci deň nalejeme olivový olej a rozpustené kvasnice.
  7. Všetko spolu dobre premiešame.
  8. Pridáme obe múky, soľ a vareškou vymiesime hladké cesto, ktoré sa bude oddeľovať od stien misky.
  9. Cesto je lepkavé, ale také má byť. Nepridávajte viac múky.
  10. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote.
  11. Po troch hodinách bude cesto plné bubliniek, nadýchané a také musí aj ostať, preto je potrebné narábať s ním opatrne.
  12. Z cesta mi vyšli 3 menšie ciabatty (piekla som na 2 plechoch), alebo môžete spraviť 2 väčšie.
  13. Plechy vyložíme papierom na pečenie a výdatne ich pomúčime.
  14. Pomúčenými rukami som z misky vybrala 1/3 cesta a premiestnila na plech, kde som vytvarovala cesto do požadovaného tvaru a zvrchu opäť poprášila múkou.
  15. Pripravené bochníky necháme neprikryté na plechu kysnúť ďalších 20 minút. Medzitým na spodok rúry dáme misku s vodou a rúru predhrejeme na 220 stupňov.
  16. Po 20 minútach sa bochníčky rozpľasnú a budú nízke, ale to nevadí, pri pečení narastú. Pečieme cca. 25 minút.
  17. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť