NajRecept.sk Tipy a triky 10 potravín, ktoré vám dodajú energiu
10 potravín, ktoré vám dodajú energiu
Recept 10 potravín, ktoré vám dodajú energiu
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   12.5.2015

10 potravín, ktoré vám dodajú energiu

10 potravín, ktoré vám dodajú energiu

 

V dnešnej dobe nie je jednoduché spať denne 8 hodín.Pre tých, ktorí zanedbávajú svoj spánok existuje zdravý spôsob ako doplniť energiu bez energetických nápojov.

Lisa Moskovitz, expertka na výživu vybrala 10 najlepších potravín, ktoré vám dodajú energiu a nemali by chýbať ani vo vašej kuchyni.

1. Ovocno-orechový mix

U nás najznámejší ovocný mix poznáme ako študenská zmes. Obsahuje hlavne jadrá lieskových orechov, mandlí, para orechov, kešu, sušené hrozienka alebo sušené brusnice. Občas sa v tejto zmesi objavia aj sušené marhule alebo slivky.

Kombinácia orechov a sušeného ovocia je ideálnym spojením zdravých tukov, vlákniny a bielkovín. Tuky obsiahnuté v orechoch, semienkach sú známe tým, že poskytujú dlhotrvajúcu energiu. Ak potrebujete dobiť energiu napríklad pred dlhým behom alebo plávaním určite nezabudnite na túto kombináciu.

Túto zmes môžete tiež skombinovať s celozrnnými vločkami a pripraviť si tak zdravé raňajky alebo olovrant.

2. Vajíčka

Žĺtka sú bohaté na B vitamíny, ktorý je zodpovedný za premenu potravín na energiu. Béčka by sme mali konzumovať hlavne pri strese a nevýváženej strave. Nedostatok týchto vitamínov sa neprejavuje ihneď, avšak v počiatkoch môžete pociťovať únavu, malátnosť prípadne bolesti svalov.

Taktiež obsahuje vitamín D, ktorý udržiava naše kosti silné. Navyše sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín, čo je dôležité napríklad po intenzívnom tréningu.

3. Voda

Jedným z veľmi dôležitých faktorov ovplyvňujúcich hladinu energie je stav hydratácie. Lisa hovorí: ,,dehydratácia vás premôže skôr ako hladovka. Voda je zodpovedná za prúdenie živín v krvi po celom tele. Rovnako je voda zodpovedná aj zbavenia sa nahromadeného odpadu v tele, ktoré vedie k únave. Bez vody nedokáže správne fungovať ani metabolizmus. Odporúča sa piť vodu počas celého dňa najmä pred a počas tréningu.

4. Celozrnné pšeničné vločky

V súčasnosti sú populárne najmä ovsené vločky. Pšeničné aj celozrnné vločky obsahujú vlákninu, ktorá pozitívne vplýva na trávenie. Celozrnné obilniny spomaľujú uvoľňovanie glukózy do krvného obehu a tým dokážu rozložiť príjem energie na dlhšie časové obdobie. Celozrnné pšeničné vločky spomaľujú vstrebávanie tukov a tým spôsobujú dlhší pocit nasýtenia. Svojím zložením na seba viažu škodlivé látky a vodu.

Energetický tip: Ak máte chuť na zdravé raňajky alebo olovrant, stačí zmiešať celozrnné pšeničné vločky nízkotučným mliekom alebo gréckym jogurtom. Prípadne môžete pridať lyžicu medu alebo trochu svojho obľúbeného ovocia.

5. Med

Med má nízky glykemický index, čo znamená, že po jeho konzumácii vám v krvi nebude hladina cukru nevyvážene kolísať ako pri iných sladidlách. Ak máte počas stresového obdobia potrebu dobiť energiu, siahnite po mede. Už jedna lyžička dokáže stimulovať vaše bunky.

6. Guarana

Táto rastlina pochádzajúca z Amazonského dažďového pralesa v Brazílii. Jej bobule sú doslova energetickou bombou, ktorá telo postupne povzbudzuje. Guarana obsahuje guarín, ktorej obsah kofeínu je dva krát väčší ako káve. Guarín pôsobi rovnako ako kofeín, no narozdiel od kávy,ktorá vám dodá energiu hneď a následne nastúpi útlm, guarín dodá energiu v postupnom množstve a počas dlhšieho obdobia. Narozdiel od kávy neprekysľuje organizmus, z tohto dôvodu je odporúčaným stimulantom viac ako káva.

Guaranu môžete kúpiť ako tabletky či kapsule. Dostupná je tiež vo forme prášku, ktorý kúpite v rôznych internetových predajniach. Nájsť sa dajú aj rôzne nápoje s obsahom guarany, výber je preto len na vás.

7. Quinoa

Quinoa je bezlepková juhoafrická plodina, ktorá obsahuje viac bielkovín ako akýkoľvek druh obilnín či ryže. Zrná tejto pseudobyliny sú bohaté na betakarotén, vitamín C, mangán, horčík, železo, horčík a kyselinu listovú. Nezanedbateľnú časť tvorí i vápnik, draslík, zinok.

Quinoa samôže podávať ako príloha, prípadne ako súčasť raňajok. Zakombinovať sa dajú brusnice, biely jogurt, škorica prípadne med. Použiť ju môžete tiež na sladko alebo na slano. Známym spôsobom použitia je tiež naplnenie kuraťa alebo papriky.

8. Tekvicové semienka

Tekvicové semienka sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov a vlákniny. Obsahujú mangán, horčík, forfór a zinok, ktoré vám poskytnú energiu. Konzumácia tekvicových semienok je rôznorodá – môžu sa jesť samostatne, hodia sa tiež do rôznych šalátov v celku alebo rozdrvené.

9. Bobule goji

Energetickú silu bobúľ Goji poznali už tisíce rokov v čísnkej medicíne. Bobule pomáhajú zvýšik energiu a uvoľňovanie hormónov. Taktiež zvyšuje schopnosť tela zvládať zvýšenú hladinu stresu a podporovať dobrú náladu, myseľ a pamäť. Goji tiež pomáha zvyšovať prietok krvi, čo pozitívne vplýva na okysličenie buniek a tkanív tela, vrátane pohlavných orgánov. Tým pádom zvyšuje libido a z tohto dôvodu je Goji nazývaným aj ako ,,viagra z Číny“. Známa je tiež pozitívnymi účinkami na zrak, imunitný systém, pečeň a mnohé vnútorné orgány. Ženy by tiež mohla zaujímať podpora chutnutia, spevňovania svalov a kostí, či udržanie zdravej úrovne cholesterolu.

10. Horká čokoláda

Čokoláda - sladké pokušenie, ktorému odolávame najmä pri dodržiavaní diét. Tejto sladkosti sa však nemusíte vyhýbať až tak veľkým oblúkom. Ak zvolíte kvalitnú horkú čokoládu s obsahom kakaovej sušiny minimálne 70 %,  nebude pre vašu šíthlu líniu pre vás táto sladkosť hrozbou. Samozrejme s mierou.

Zdroj: kitchendaily.com

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár