NajRecept.sk Sviatočné pečenie Veľká Noc Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou
Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou
Recept Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   4.4.2015

Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

Veľkonočný pletenec sme tento rok piekli po prvý krát. Jeho vôňa prevoňala (nielen) celú kuchyňu. Čakanie kým cesto vykysne je síce zdĺhavé, no výsledok stojí naozaj za to. Už pri príprave plnky sa zbiehali ochutnávači v kuchyni a čakali čo sa bude ďalej diať. Keď sa pletenec vložil do rúry a vôňa prerážala do ostatných miestností bolo jasné, že spojenie maku a orechov je výborná kombinácia. K tomu celému opečené mandľové plátky na povrchu dodávajú šmrnc. Odporúčam vám ho pripraviť nielen na Veľkú noc ale i počas roka, ak čakáte návštevu alebo máte chuť n a sladké raňajky.

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny

Kvások:

1/2 kocky
droždie
2 KL
cukor kryštálový
200 ml (teplé)
mlieko

Kysnuté cesto:

400 g
polohrubá múka
80 g
cukor krupicový
1 ks
vajce
štipka
soľ
80 g (rozpustené)
maslo
z 1/2 kusu
citrónová kôra
2 PL
rum
1/2 balíčka
vanilkový cukor

Maková plnka:

100 g
mak mletý
100 ml
mlieko
2 PL
cukor kryštálový
1 PL
rum
trochu
citrónová kôra
štipka
škorica mletá

Orechová plnka:

100 g
mleté orechy
100 ml
mlieko
2 PL
cukor kryštálový
1 PL
rum

Na dokončenie:

1 hrsť
mandľové plátky
1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
Kvások:
  1. Teplé mlieko zmiešame s cukrom a rozmrvíme do neho droždie. Necháme nakvasiť - trvá to cca 5 - 10 minút.
Kysnuté cesto: 
  1. Do misy preosieme polohrubú múku.
  2. Pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo, rum, citrónovú kôru a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime na hladké nelepivé cesto.
  3. Na teplom mieste necháme cesto nakysnúť (trvanie cca 30 -  60 minút).
  Maková plnka:
  1. Mletý mak dáme do teplého mlieka, pridáme zvyšok surovín na makovú plnku a zohrejeme za stáleho miešania na platničke.
Orechová plnka:
  1. Mleté orechy tiež zmiešame spolu s teplým mliekom a surovinami na orechovú plnku. Za stáleho miešania zohrejeme na platničke.
Pletenec: 
  1. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti, ktoré na tenko vyvaľkáme na 45 cm dlhý plát.
  2. Jeden plát natrieme makovou plnkou a druhý orechovou plnkou.
  3. Každý plát pevne zrolujeme podobne ako na štrúdľu (pozor - musia byť tenšie)
  4.  Na jednom konci šúľky spojíme a prepletieme jeden cez druhý ako vrkoč.
  5. Okrúhlu tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
  6. Do stredu formy dáme malú sklenenú misku (kompótovú) a upletený pletenec okolo nej ovinieme.
  7. Pečieme pri teplote 160 - 170 °C (samozrejme podľa vlastností vašej rúry) približne 40 minút.
  8. Tesne pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Necháme vychladnúť a ozdobíme farebnou stuhou.
   

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov