Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

Recept Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

Pridal: Katka, 4.4.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Veľká Noc

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Veľkonočný pletenec sme tento rok piekli po prvý krát. Jeho vôňa prevoňala (nielen) celú kuchyňu. Čakanie kým cesto vykysne je síce zdĺhavé, no výsledok stojí naozaj za to. Už pri príprave plnky sa zbiehali ochutnávači v kuchyni a čakali čo sa bude ďalej diať. Keď sa pletenec vložil do rúry a vôňa prerážala do ostatných miestností bolo jasné, že spojenie maku a orechov je výborná kombinácia. K tomu celému opečené mandľové plátky na povrchu dodávajú šmrnc. Odporúčam vám ho pripraviť nielen na Veľkú noc ale i počas roka, ak čakáte návštevu alebo máte chuť n a sladké raňajky.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Katka, 4.4.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Veľká Noc

SUROVINY

Kvások:

1/2 kockydroždie
2 KLcukor kryštálový
200 ml (teplé)mlieko

Kysnuté cesto:

400 gpolohrubá múka
80 g cukor krupicový
1 ksvajce
štipkasoľ
80 g (rozpustené)maslo
z 1/2 kusucitrónová kôra
2 PLrum
1/2 balíčkavanilkový cukor

Maková plnka:

100 gmak mletý
100 mlmlieko
2 PLcukor kryštálový
1 PLrum
trochucitrónová kôra
štipkaškorica mletá

Orechová plnka:

100 gmleté orechy
100 mlmlieko
2 PLcukor kryštálový
1 PLrum

Na dokončenie:

1 hrsťmandľové plátky
1 ksvajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Kvások:
  1. Teplé mlieko zmiešame s cukrom a rozmrvíme do neho droždie. Necháme nakvasiť - trvá to cca 5 - 10 minút.
Kysnuté cesto: 
  1. Do misy preosieme polohrubú múku.
  2. Pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo, rum, citrónovú kôru a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime na hladké nelepivé cesto.
  3. Na teplom mieste necháme cesto nakysnúť (trvanie cca 30 -  60 minút).
  Maková plnka:
  1. Mletý mak dáme do teplého mlieka, pridáme zvyšok surovín na makovú plnku a zohrejeme za stáleho miešania na platničke.
Orechová plnka:
  1. Mleté orechy tiež zmiešame spolu s teplým mliekom a surovinami na orechovú plnku. Za stáleho miešania zohrejeme na platničke.
Pletenec: 
  1. Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti, ktoré na tenko vyvaľkáme na 45 cm dlhý plát.
  2. Jeden plát natrieme makovou plnkou a druhý orechovou plnkou.
  3. Každý plát pevne zrolujeme podobne ako na štrúdľu (pozor - musia byť tenšie)
  4.  Na jednom konci šúľky spojíme a prepletieme jeden cez druhý ako vrkoč.
  5. Okrúhlu tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
  6. Do stredu formy dáme malú sklenenú misku (kompótovú) a upletený pletenec okolo nej ovinieme.
  7. Pečieme pri teplote 160 - 170 °C (samozrejme podľa vlastností vašej rúry) približne 40 minút.
  8. Tesne pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
  9. Necháme vychladnúť a ozdobíme farebnou stuhou.
   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť