Veľkonočný pletenec s orechovo-makovou plnkou

Pridal: Katka, 4.4.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Veľká Noc
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Veľkonočný pletenec sme tento rok piekli po prvý krát. Jeho vôňa prevoňala (nielen) celú kuchyňu. Čakanie kým cesto vykysne je síce zdĺhavé, no výsledok stojí naozaj za to. Už pri príprave plnky sa zbiehali ochutnávači v kuchyni a čakali čo sa bude ďalej diať. Keď sa pletenec vložil do rúry a vôňa prerážala do ostatných miestností bolo jasné, že spojenie maku a orechov je výborná kombinácia. K tomu celému opečené mandľové plátky na povrchu dodávajú šmrnc. Odporúčam vám ho pripraviť nielen na Veľkú noc ale i počas roka, ak čakáte návštevu alebo máte chuť n a sladké raňajky.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Katka, 4.4.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Veľká Noc
SUROVINY
Kvások:
1/2 kockydroždie
2 KLcukor kryštálový
200 ml (teplé)mlieko
Kysnuté cesto:
400 gpolohrubá múka
80 g cukor krupicový
1 ksvajce
štipkasoľ
80 g (rozpustené)maslo
z 1/2 kusucitrónová kôra
2 PLrum
1/2 balíčkavanilkový cukor
Maková plnka:
100 gmak mletý
100 mlmlieko
2 PLcukor kryštálový
1 PLrum
trochucitrónová kôra
štipkaškorica mletá
Orechová plnka:
100 gmleté orechy
100 mlmlieko
2 PLcukor kryštálový
1 PLrum
Na dokončenie:
1 hrsťmandľové plátky
1 ksvajce
Kvások:
- Teplé mlieko zmiešame s cukrom a rozmrvíme do neho droždie. Necháme nakvasiť - trvá to cca 5 - 10 minút.
- Do misy preosieme polohrubú múku.
- Pridáme cukor, soľ, vajce, rozpustené maslo, rum, citrónovú kôru a nakoniec pripravený kvások. Vymiesime na hladké nelepivé cesto.
- Na teplom mieste necháme cesto nakysnúť (trvanie cca 30 - 60 minút).
- Mletý mak dáme do teplého mlieka, pridáme zvyšok surovín na makovú plnku a zohrejeme za stáleho miešania na platničke.
- Mleté orechy tiež zmiešame spolu s teplým mliekom a surovinami na orechovú plnku. Za stáleho miešania zohrejeme na platničke.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve časti, ktoré na tenko vyvaľkáme na 45 cm dlhý plát.
- Jeden plát natrieme makovou plnkou a druhý orechovou plnkou.
- Každý plát pevne zrolujeme podobne ako na štrúdľu (pozor - musia byť tenšie)
- Na jednom konci šúľky spojíme a prepletieme jeden cez druhý ako vrkoč.
- Okrúhlu tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
- Do stredu formy dáme malú sklenenú misku (kompótovú) a upletený pletenec okolo nej ovinieme.
- Pečieme pri teplote 160 - 170 °C (samozrejme podľa vlastností vašej rúry) približne 40 minút.
- Tesne pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
- Necháme vychladnúť a ozdobíme farebnou stuhou.
KOMENTÁRE K RECEPTU