Mrkvová torta
Dlho som sa chystala na prípravu mrkvovej torty. Oplatilo sa čakať na správnu príležitosť. Tento recept je druhý odskúšaný z knihy od Polákovej a opäť musím povedať, že to bolo skvelé. Torta je veľmi svieža, šťavnatá a ten krém .. :)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Cesto:
250 gpolohrubá múka
200 gtrstinový cukor
1 ČLkypriaci prášok
(mletá) 1 ČLškorica
(oddelené žĺtky od bielok) 2 ksvajce
90 mlrastlinný olej
60 ml pomarančová šťava
(nastrúhaná) 430 gmrkva
kôra z pomaranča
(nastrúhaný) 1/2 ČLzázvor
cca pol hrstesušené brusnice
celá hrsť sešené hrozienka
maslo a múka na vymastenie a vysypanie okrajov formy
Krém:
2 PLmaslo
3 PLpráškový cukor
250 gmascarpone
nastrúhaná kôra z pomaranča na ozdobenie
- V jednej miske zmiešame suché ingrediencie (múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, škoricu)
- V druhej miske zmiešame všetky tekuté ingrediencie (žĺtky, olej, pomarančovú šťavu).
- K sypkým surovinám po častiach varechou primiešame tekutú zmes (zdala sa mi moc hustá, pridala som ešte pomarančovú šťavu).
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Potom do cesta zľahka po častiach primiešame metličkou tuhý sneh z bielkov, aby cesto ostalo nadýchané.
- Na koniec vmiešame do cesta nastrúhanú mrkvu a pomarančovú kôru, zázvor, hrozienka a brusnice.
- Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou (korpus bude okruhly a sám sa oddelí od formy.
- Pripravené cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme približne 50 min. na 170 °C.
- Upečený koláč necháme dobre vychladnúť a papier na pečenie opatrne stiahneme.
- Krém pripravíme vymiešaním masla s cukrom.
- Potom primiešame mascarpone. V knihe sa píše, že sa má maslo šľahať. Ja som ho len ručne lyžicou vymiešala a nič zlé sa nestalo :)
KOMENTÁRE K RECEPTU