Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou

Fotorecept | Karamelky s vanilkou a soľou

Pridal: MadeWithLove, 1.4.2015

Kategorie: Dezerty, Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Pamätám si ako nám mamina nosievala úžasné žuvačkovité, ťahajúce sa karamelky z vianočných trhov v Poľsku. Vždy som sa na ne tešila. Je to moja najobľúbenejšia sladkosť odkedy si môžem pamätať. Dúfam, že sa medzi vami nájde niekto, kto pochopí, keď poviem, že nemám rada tvrdé karamelky - ale tie žuvačkovité, ktoré sa vým rozplývajú na jazyku a zlepia vám ústa tak, že máte pocit, že stratíte všetky plomby. Tie sú moje obľúbené. Pamätám si ako mi vždy priniesla 2 vrecká a potom som si vybavila ďalšie vrecko u kamoškinej mamy, ktorá tam tiež chodila. A tak som mala zásoby aspoň na pár týždňov. Konečne som sa ich odhodlala pripraviť. Podarili sa mi na druhý krát. Prvý pokus mi totálne prihorel. Predpokladám, že je to pri karamelových začiatkoch úplne ormálne (alebo ma o tom ostatní len uisťovali).

FOTKA OD VÁS

Pridal: MadeWithLove, 1.4.2015

Kategorie: Dezerty, Chuťovky

SUROVINY

250 gkryštálový cukor
250 mlsmotana
60 gzlatý sirup
25 gmaslo
zrnka z 1/2 kusuvanilkový lusk
ja som použila Maldonmorská soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravíme si štvorcovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie.
  2. Všetky ingrediencie (okrem soli) dáme do hrnca. Premiešavame až pokiaľ sa nám cukor úplne rozpustí.
  3. Potom necháme už iba bublať na stredne veľkom ohni. Za 10 minút by karamelky mali zhustnúť.
  4. Trochu si odoberieme lyžičkou a dáme do pohára so studenou vodou. Keď prstami vytvoríme guličku - karamelky sú hotové.
  5. Vylejeme do formy. Necháme chvíľu vychladnúť a posypeme morskou soľou.
  6. Necháme úplne vychladnúť (3 - 4 hodiny).
  7. Nakoniec pokrájame na menšie kúsky. Karamelky vám pri izbovej teplote vydržia 5 - 7 dní a v chladničke ešte dlhšie.
           
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť