Domáce gnocculi siciliani s pórovo-slaninkovou omáčkou

Pridal: Spinava kuchyna je s, 13.4.2015
Kategorie: Cestoviny
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Mojou druhou vášňou po pečení domáceho pečiva je výroba domácich cestovín. Milujem ten dotyk s cestom a pocit, že niečo tvorím. Gnocculi siciliani sú úplne jednoduché cestoviny, ktoré zvládne aj malé dieťa. A vlastne si aj myslím, že malý nezbedník vám kľudne môže pomáhať, lebo pre deti to určite bude zábava a pre vás obrovská pomoc. Tieto cestoviny sú vďačná rýchla vec. Nie je podstatná dĺžka, hrúbka či veľkosť a preto vyzerajú trošku neohrabane, ale o tom predsa domáce cestoviny sú. Urobila som k nim rýchlu omáčku, ktorá samozrejme pasuje aj k iným cestovinám :).
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 13.4.2015
Kategorie: Cestoviny
SUROVINY
Na cestoviny:
350 gsemolínová múka
150 mlteplá voda
1/8 ČLsoľ
Na omáčku:
(prerastená) 5 plátkovslanina
1/2pór
100 mlsmotana na šľahanie
olivový olej
(strúhaný) 1 PLparmezán
soľ
čierne korenie
1/2 šálky mrazený hrášok
Najprv si pripravíme cestoviny.
- V miske zmiešame múku so soľou a prilejeme vodu.
- Vypracujeme hladké cesto. Ak je potrebné, pridáme ešte trochu vody.
- Cesto dáme na pracovnú dosku (netreba ju múčiť, lebo cesto sa nelepí) a vyvaľkáme do kruhu na hrúbku asi 0,5 cm.
- Cestoviny necháme odokryté sušiť 1 hodinu.
- Potom ich uvaríme v osolenej vode. Varíme asi 8-10 min., závisí od toho, do akej hrúbky ste ich urobili.
- Asi tak 3 minúty pred uvarením cestovín k nim pridáme 1/2 šálky mrazeného hrášku, ktorý bude súčasťou omáčky.
- Cestoviny scedíme a zmiešame s omáčkou.
- Slaninu si nakrájame na drobné kocky a na 1 PL olivového oleja ju opražíme do zlatista.
- Pridáme nadrobno nakrájaný pór a restujeme ho do zmäknutia.
- Trochu osolíme (nie veľmi, lebo slanina je slaná), okoreníme a nakoniec prilejeme smotanu, ktorú iba prehrejeme a odstavíme.
- Pridáme nastrúhaný parmezán.
- Premiešame s cestovinami.
- Podávame ozdobené strúhaným parmezánom.
KOMENTÁRE K RECEPTU