Domáce gnocculi siciliani s pórovo-slaninkovou omáčkou

Recept Domáce gnocculi siciliani s pórovo-slaninkovou omáčkou

Pridal: Spinava kuchyna je s, 13.4.2015

Kategorie: Cestoviny

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Mojou druhou vášňou po pečení domáceho pečiva je výroba domácich cestovín. Milujem ten dotyk s cestom a pocit, že niečo tvorím. Gnocculi siciliani sú úplne jednoduché cestoviny, ktoré zvládne aj malé dieťa. A vlastne si aj myslím, že malý nezbedník vám kľudne môže pomáhať, lebo pre deti to určite bude zábava a pre vás obrovská pomoc. Tieto cestoviny sú vďačná rýchla vec. Nie je podstatná dĺžka, hrúbka či veľkosť a preto vyzerajú trošku neohrabane, ale o tom predsa domáce cestoviny sú. Urobila som k nim rýchlu omáčku, ktorá samozrejme pasuje aj k iným cestovinám :).

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 13.4.2015

Kategorie: Cestoviny

SUROVINY

Na cestoviny:

350 gsemolínová múka
150 mlteplá voda
1/8 ČLsoľ

Na omáčku:

(prerastená) 5 plátkovslanina
1/2pór
100 mlsmotana na šľahanie
olivový olej
(strúhaný) 1 PLparmezán
soľ
čierne korenie
1/2 šálky mrazený hrášok

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Najprv si pripravíme cestoviny.
  1. V miske zmiešame múku so soľou a prilejeme vodu.
  2. Vypracujeme hladké cesto. Ak je potrebné, pridáme ešte trochu vody.
  3. Cesto dáme na pracovnú dosku (netreba ju múčiť, lebo cesto sa nelepí) a vyvaľkáme do kruhu na hrúbku asi 0,5 cm.
  4. Cesto prekrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky o šírke asi 1 cm (rozmery sú iba orientačné, nemusí to byť podľa pravítka).
  5. Z jednotlivých pásikov urobíme hadíka, ak je príliš dlhý môžeme prekrojiť na polovicu ( na dĺžke nezáleží) a vtláčame brušká prstov do cesta. Okraje cesta môžeme stlačiť k sebe aby sa vytvorila lodička.
  6. Cestoviny necháme odokryté sušiť 1 hodinu.
  7. Potom ich uvaríme v osolenej vode. Varíme asi 8-10 min., závisí od toho, do akej hrúbky ste ich urobili.
  8. Asi tak 3 minúty pred uvarením cestovín k nim pridáme 1/2 šálky mrazeného hrášku, ktorý bude súčasťou omáčky.
  9. Cestoviny scedíme a zmiešame s omáčkou.
Omáčka
  1. Slaninu si nakrájame na drobné kocky a na 1 PL olivového oleja ju opražíme do zlatista.
  2. Pridáme nadrobno nakrájaný pór a restujeme ho do zmäknutia.
  3. Trochu osolíme (nie veľmi, lebo slanina je slaná), okoreníme a nakoniec prilejeme smotanu, ktorú iba prehrejeme a odstavíme.
  4. Pridáme nastrúhaný parmezán.
  5. Premiešame s cestovinami.
  6. Podávame ozdobené strúhaným parmezánom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť