Čokoládové truffles

Pridal: adkas-tastyfood, 29.4.2015
Nahraj fotku a pochváľ sa
Toto je jeden z receptov, na ktorý som mala zálusk už strašne dlho. Konečne som sa k nemu odhodlala. Poviem vám, pre čokoholikov je to naozaj skvelá pochúťka. Musíte však použiť kvalitnú čokoládu, žiadne lacné margarínové náhrady čokolády. To znamená minimálne 75 % čokoládu a pravé maslo. Použitím kvalitných surovín je úspech zaručený. Nevedela som použiť ekvivalentný názov v slovenčine na truffles, tak som ponechala anglický. Podobne ako cheesecake neviem správne preložiť. Tieto bonbóny nie sú ani čokoládové guľky. Jednoducho sú výrazy, ktoré ponechaním v pôvodnom jazyku sú nám známe a poznáme ich význam. Príprava truffles je veľmi jednoduchá a nevyžaduje žiadnu extra zručnosť. Zvládne ich aj začínajúca gazdinka. Môžete ich obaliť v čokoládových stružlinkách, mletých orechoch, pistáciách, mne však vyhovuje horkavá chuť čokolády v spojení s kakaom. Každému podľa jeho chuti. Z tejto dávky vyjde približne 25 kusov truffles, záleží od ich veľkosti.
Pridal: adkas-tastyfood, 29.4.2015
SUROVINY
- Čokoládu nalámeme na menšie kúsky.
- Pridáme 2 - 3 PL vody a v miske nad parou občasným premiešaním rozpustíme čokoládu. Dávame pozor aby sa dno misky nedotýkalo vody.
- Do rozpustenej čokolády pomaly primiešavame smotanu. Miešame až kým sa hmoty nespoja.
- Odstavíme z ohňa a necháme mierne ochladiť.
- Misku s čokoládou dáme dole z pary. Túto čokoládovo-smotanovú zmes necháme odpočinúť 20 - 30 minút.
- Potom opäť vrátime nad paru a opäť ohrejeme. Do teplého primiešame maslo. Miešame, kým sa hmoty spoja.
- Odstavíme z ohľa a necháme vychladnúť.
- Potom odložíme do chladničky stuhnúť. Najlepšie však cez noc.
- Pomocou malej lyžičky odkrajujeme z masy. Odporúčam najskôr trochu obaliť v kakau a potom ušúľať medzi dlaňani truffle. Žiadne starosti si nerobte s tým, že musia byť absolútne dokonalo okrúhle. Je povolený rustikálny vzhľad.
- V malej miske s preosiatym kakaom nakláňajúc misku do strán obalíme truffle. Na kakaovom obale ľahko ostávajú stopy po prstoch. Doporučujem použiť tenké rukavice, prípadne namočiť prsty do kakaa a tak premiestniť truffle na misu.
- V chladničke môžeme skladovať 5 dní. Mám však obavy, že tak dlho nevydržia.