Ako variť údenú šunku

Pridal: S varechou v ruke, 19.4.2015
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Údenú šunku kupujem najradšej od malých výrobcov, alebo od mäsiara ktorého poznám a viem, že mi predá kus kvalitne zaúdeného a nepresoleného mäsa. Keď si vyberám šunku, nechcem aby bola veľmi mastná, preto krkovičku hľadám skôr tenšiu. Je predpoklad, že bude mať na reze peknú mozaiku a mäso bude krehké, pliecko zasa skúšam stlačením. Mastné je mäkkšie. Pliecko sa zvyčajne predáva v sieťke, krkovička je kompaktný kus mäsa, preto sieťku nepotrebuje.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 19.4.2015
Kategorie:
SUROVINY
šunka
voda
Údenú šunku, je možné variť aj v pare, ale ja ju radšej varím. Dôležité je vložiť ju do vriacej vody, nechceme predsa vývar, ale šťavnatú šunku.
- Keď začne voda opäť vrieť, stiahnem plyn a pomaličky ju varím asi 40-45 minút na kilo mäsa, nepotrebuje viac.
- Po uvarení ju schladím v studenej vode a zavesím, alebo dám na mriežku, aby mohla dobre preschnúť.
- Potom ju nechávam v chlade odležať niekoľko hodín (3-4). Keď je dobre uvarená, na reze má byť ružová, krehká a šťavnatá a to najdôležitejšie, musíte sa tešiť akú krásnu a šťavnatú šunku máte, lebo lepšia už nebude.
KOMENTÁRE K RECEPTU