NajRecept.sk Tipy a triky 4 spôsoby ako správne zmrazovať bylinky
4 spôsoby ako správne zmrazovať bylinky
Recept 4 spôsoby ako správne zmrazovať bylinky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   10.4.2015

4 spôsoby ako správne zmrazovať bylinky

4 spôsoby ako správne zmrazovať bylinky

Aký je ten správny spôsob skladovania byliniek, ktorý im zanechá čerstvosť a chuť? So zmrazovaním  si môžete byť viac než istí, že vaše bylinky si zachovajú svoju sviežosť bez zmeny chuti. Funguje oveľa lepšie ako všetky spôsoby, ktoré ste doteraz vyskúšali.

Jedným z overených spôsobov, ktoré používali naše babky je napríklad sušenie v rúre alebo na vzduchu. Tento spôsob sa používa ak chcete mať sušené bylinky vždy po ruke. Avšak bylinky tak stratia veľa zo svojej arómy.

Láka vás však spôsob, pri ktorom môžete bylinky použiť kedykoľvek do omáčok, polievok alebo k príprave duseného mäsa? Pritom si bylinky zachovajú všetky svoje živiny, vôňu a chuť.

Veľmi efektným spôsobom ako zachovať čerstvosť byliniek je ich zamraziť. Zloženie s vodou zanechá bylinkám dostatočnú hydratáciu po rozmrazení. O zmrazovaní byliniek sa toho už povedalo veľa, no aké sú tie správne metóty?

Tieto 4 zmrazovacie metódy vám pomôžu zachovať čerstvosť byliniek:

  1. Nasekajte bylinky najemno a uložte do zip-lock vreciek (rýchlozatváracie vrecká). Takto ich skladujte po dobu dvoch týždňov.
  2. Bylinky nasekajte a natlačte do umelohmotnej formy na ľad. Potom ich zalejte vodou tak, aby boli ňou pokryté po povrch a vložte do mrazničky. Keď budú zmrazené vyklopte ich a kocky vložte to zip vrecka. Takto ich skladujte počas dvoch týždňov.
  3. Overená je tiež metóda blanšírovania byliniek. Bylinky veľmi krátko (niekoľko sekúnd) povaríte vo vriacej vode a následne ponorte do ľadovej vody. Bylinky preceďte, potom nasekajte a natlačte do formy na ľad. Zalejte trochou vody tak, aby bol povrch pod vodou a zamrazte. Metóda blanšírovania je vhodná pri veľmi aromatických bylinkách, pretože krátke povarenie eliminuje ich veľmi výraznú arómu.
  4. Nasekané bylinky vložte do formy na ľad a zalejte olejom. Je na vás, ktorý druh použijete. Po zmrazení vložte kocky do rýchlozatváracieho vrecka a skladujte počas dvoch týždňov.
 

So všetkými metódami zmrazovania sa vám bude určite pracovať dobre. Jedlo bude mať tú správnu arómu a intenzita chuti bude rovnaká ako pri čerstvých bylinkách.

Aká je najlepšia metóda zmrazovania?

Ako najlepšia sa javí možnosť, kedy čerstvé bylinky zalejete olejom. Ak sa chystáte túto možnosť vyskúšať, natlačte nasekané bylinky do formy na ľad a následne zalejte olivovým alebo repkovým olejom. Prípadne ak máte veľa byliniek, vložte celé listy do kuchynského robota, pridajte niekoľko lyžíc do oleja a nechajte robo pracovať aby vám tieto dve suroviny pekne spojil. Túto bylinkovú masu následne natlačte do jamiek a nechajte zamraziť.

Hneď ako vám kocky zmrznú, vyklopte ich z formy a vložte do rýchlozatvárateľného vrecka. Takto zmrazené bylinky môžete jednoducho použiť do polievok, pri dusení mäsa alebo namiesto klasického oleja pri opekaní. Dokonca ich môžete použiť hneď po vybratí z mraziaka a nemusíte čakať kým sa vám kocky rozmrazia. Kocky na báze oleja sa roztopia pri varení rýchlejšie ako ľadová kocka s vodou v rovnakej veľkosti.

Zdroj: Seriouseats.com

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár