Veľkonočná focaccia

Pridal: Andrea Mackova, 13.3.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Veľká Noc
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery celého postupu.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 13.3.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Veľká Noc
SUROVINY
Kvások:
2,5 hrnčekachlebová múka
1,5 hrnčekavlažná voda
1/2 KLsušené kvasnice
Bylinkový olej:
1 šálkaolivový olej
čerstvé, podľa chuti - rozmarínbylinky
čínsky cesnak
Cesto:
3 hrnčeky (preosiata)chlebová múka
2 KLsoľ
1 a 1/2 KLinstantné droždie
6 PLolivový olej
1 šálkavlažná voda
Deň vopred:
Zamiešajte si zo surovín na kvások.
Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia – bublinkovanie, môžete ho odložiť odpočívať do rána do špajze, občas môžete premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej:
- Mierne zohrejete zohrejete 1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý.
- Ráno som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.
- Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
- Do veľkej misy, kde budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej, cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody. Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť semienkami podľa vlastnej chuti, či do chrumkava opečenou cibuľou. Ja som chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej nedochucovala, možno inokedy.
- Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple.
- Následne s ním pracujete – prekladáte ho ako obálku, viď foto tu..
- V závere ho preneste na plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru , na 220 °C.
- Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne olivy.
- Keď znovu podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.
KOMENTÁRE K RECEPTU