Tekvicový prívarok

Pridal: S varechou v ruke, 10.3.2015
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tekvicový prívarok so "šťouchanými bramborami" s pečenou cibuľkou a slaninkou. A ešte hovädzie kocky na cesnaku a majoráne, dusené v červenom víne.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 10.3.2015
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
SUROVINY
Na prívarok:
(alebo veľká cuketa)tekvica
cibuľa
čerstvý kôpor
bobkový list
250 mlsladká smotana
2 PLkyslá smotana
olivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
1 PLhladká múka
soľ
Na zemiaky:
1 kg zemiaky
prerastaná slanina
bravčová masť
2-3 kscibuľa
soľ
čerstvo mleté korenie
Hovädzie kocky:
500 ghovädzia nožina
2-3 kscibuľa
7 strúčikovcesnak
150 mlčervené suché víno
bravčová masť
čerstvo mleté čierne korenie
1 ČLmajorán
soľ
V lete, keď na každom rohu zakopnete o tekvicu, či prerastenú cuketu si zvyknem pripraviť tekvicové balíčky do mrazáku. Tekvicu olúpem, vydlabem a nastrúham, pridám k nej kôpku čerstvého kôpru a zamrazím si balíčky na zimu.
Prívarok
- Na bravčovej masti som orestoval ledabolo nakrájanú cibuľu.
- Keď začala chytať farbu, pridal som k nej rozmrazený tekvicový balíček, bobkový list, dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou. Tekvica pustila dosť vody, tak som nemusel podlievať.
- Asi po 12 minútach som v sladkej smotane rozhabarkoval lyžicu hladkej múky a vylial som do tekvice. Vtedy sa to už začalo podobať na prívarok.
- Keď múka dobre prevrela, odstavil som a postupne som primiešal dve lyžice kyslej smotany. Niekedy zvyknem pridať aj strúčik cesnaku.
- Zemiaky som dal variť do osolenej vody, lepšie je použiť prílohové B, alebo C, nie šalátové A.
- Očistenú cibuľu som nakrájal na väčšie kocky.
- Na širšej panvici a bravčovej masti (môže byť aj olivový olej a maslo) som orestoval na kocky nakrájanú slaninku, stačia asi tak 2 polievkové lyžice.
- Potom som k nej pridal cibuľu, opekal som ich spolu pokiaľ cibuľa nedostala peknú, hnedastú farbu, ale treba dávať pozor, aby nezhorela. Je potom nepríjemne horká.
- Uvarené zemiaky som scedil, ale časť vody som si dal bokom, ak by boli zemiaky veľmi suché.
- Potom som ich popučil, dochutil soľou a čerstvo mletým korením, pridal som k nim slaninku s cibuľou a aj trošku tej odloženej vody, krásne zemiaky zvláčnila. Ak máte doma akúkoľvek čerstvú bylinku (pažítku, jarnú cibuľku, petržlen) bez obáv ju k zemiakom pridajte, budú ešte lepšie.
- nakrájanú cibuľu som orestoval na bravčovej masti, potom som k nej pridal hovädzie nakrájané na kocky a tiež 2/3 nakrájaného cesnaku.
- Keď sa vydusila šťava, ktorú pustilo mäso, podlial som dobrým červeným vínom. Už som to určite spomínal, ale na varenie treba používať kvalitné víno, zlé vám pokazí celé jedlo.
- Dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou, keď sa alkohol odparil, podlial som vodou a dusil asi hodinku, záleží od mäsa.
- Počas dusenia som samozrejme podlieval častejšie a malým množstvom vody, nechcel som mäso variť.
- Pred koncom dusenia, keď už bola hovädzina hotová, som pridal majorán a zvyšný cesnak.
- Po chvíľke som odstavil, mäso bolo mäkké a krásne prevoňané majoránom.
KOMENTÁRE K RECEPTU