Tekvicový prívarok

Recept Tekvicový prívarok

Pridal: S varechou v ruke, 10.3.2015

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tekvicový prívarok so "šťouchanými bramborami" s pečenou cibuľkou a slaninkou. A ešte hovädzie kocky na cesnaku a majoráne, dusené v červenom víne.

FOTKA OD VÁS

Pridal: S varechou v ruke, 10.3.2015

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

SUROVINY

Na prívarok:

(alebo veľká cuketa)tekvica
cibuľa
čerstvý kôpor
bobkový list
250 mlsladká smotana
2 PLkyslá smotana
olivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
1 PLhladká múka
soľ

Na zemiaky:

1 kg zemiaky
prerastaná slanina
bravčová masť
2-3 kscibuľa
soľ
čerstvo mleté korenie

Hovädzie kocky:

500 ghovädzia nožina
2-3 kscibuľa
7 strúčikovcesnak
150 mlčervené suché víno
bravčová masť
čerstvo mleté čierne korenie
1 ČLmajorán
soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
V lete, keď na každom rohu zakopnete o tekvicu, či prerastenú cuketu si zvyknem pripraviť tekvicové balíčky do mrazáku. Tekvicu olúpem, vydlabem a nastrúham, pridám k nej kôpku čerstvého kôpru a zamrazím si balíčky na zimu. Prívarok
  1. Na bravčovej masti som orestoval ledabolo nakrájanú cibuľu.
  2. Keď začala chytať farbu, pridal som k nej rozmrazený tekvicový balíček, bobkový list, dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou. Tekvica pustila dosť vody, tak som nemusel podlievať.
  3. Asi po 12 minútach som v sladkej smotane rozhabarkoval lyžicu hladkej múky a vylial som do tekvice. Vtedy sa to už začalo podobať na prívarok.
  4. Keď múka dobre prevrela, odstavil som a postupne som primiešal dve lyžice kyslej smotany. Niekedy zvyknem pridať aj strúčik cesnaku.
Zemiaky
  1. Zemiaky som dal variť do osolenej vody, lepšie je použiť prílohové B, alebo C, nie šalátové A.
  2. Očistenú cibuľu som nakrájal na väčšie kocky.
  3. Na širšej panvici a bravčovej masti (môže byť aj olivový olej a maslo) som orestoval na kocky nakrájanú slaninku, stačia asi tak 2 polievkové lyžice.
  4. Potom som k nej pridal cibuľu, opekal som ich spolu pokiaľ cibuľa nedostala peknú, hnedastú farbu, ale treba dávať pozor, aby nezhorela. Je potom nepríjemne horká.
  5. Uvarené  zemiaky som scedil, ale časť vody som si dal bokom, ak by boli zemiaky veľmi suché.
  6. Potom som ich popučil,  dochutil soľou a čerstvo mletým korením, pridal som k nim slaninku s cibuľou a aj trošku tej odloženej vody, krásne zemiaky zvláčnila. Ak máte doma akúkoľvek čerstvú bylinku (pažítku, jarnú cibuľku, petržlen) bez obáv ju k zemiakom pridajte, budú ešte lepšie.
Hovädzie kocky
  1. nakrájanú cibuľu som orestoval na bravčovej masti, potom som k nej pridal hovädzie nakrájané na kocky a tiež 2/3 nakrájaného cesnaku.
  2. Keď sa vydusila šťava, ktorú pustilo mäso, podlial som dobrým červeným vínom. Už som to určite spomínal, ale na varenie treba používať kvalitné víno, zlé vám pokazí celé jedlo.
  3. Dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou,  keď sa alkohol odparil, podlial som vodou a dusil asi hodinku, záleží od mäsa.
  4. Počas dusenia som samozrejme podlieval častejšie a  malým množstvom vody, nechcel som mäso variť.
  5. Pred koncom dusenia, keď už bola hovädzina hotová, som pridal majorán a zvyšný cesnak.
  6. Po chvíľke som odstavil, mäso bolo mäkké  a krásne prevoňané majoránom.
Dobrú chuť :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť