NajRecept.sk Rady a tipy| 6 tipov pre dokonalé palacinky
Rady a tipy| 6 tipov pre dokonalé palacinky
Recept Rady a tipy| 6 tipov pre dokonalé palacinky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   2.3.2015

Rady a tipy| 6 tipov pre dokonalé palacinky

Rady a tipy | 6 tipov pre dokonalé palacinky

Pre mnoho ľudí sa palacinky stali súčasťou nie len víkendových raňajok. Každý si ich dochucuje podľa toho, čo má rád od rôznych džemov, sirupov, nutely či ovocia. Dokonalé palacinky znamenajú bezchybnú prípravu cesta a jeho samotného pečenia. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, o ktorých ste možno ani netušili. Vyskúšajte niektoré z nich, Máte svoje osvedčené triky? Podeľte sa s nami o ne v komentári.

    1. Dokonalé cesto

My vieme, chcete mať palacinky rýchlo pripravené, pretože len samotné pečenie zaberie veľa času. Kvalita palaciniek sa odzrkadľuje od spôsobu prípravy samotného cesta, a na tom by ste si mali dať naozaj záležať. Nie len pri zákuskoch platí, že múka by mala byť vždy preosiata. Hrudky v palacinkovom ceste sú veľmi cítiť, preto nezabúdajme na tento krok. Oddeľte si mokré suroviny od suchých a až potom ich spojte.

    2. Nadýchané palacinky

Nadýchané palacinky možno docieliť hneď niekoľkými spôsobmi:

  • Pridaním jedlej sódy a cmaru – ich kombinácia vytvorí reakciu, ktorá zväčší objem palaciniek a ich chuť bude výrazne jemnejšia.
  • Prášok do pečiva – o rozdiele medzi práškom do pečiva a jedlej sóde sme písali v tomto článku. Preto ak použijeme prášok do pečiva, cesto by malo niekoľko minút odležať v chlade. Po vytiahnutí už cesto nemiešame, hneď pečieme.
  • Minerálna alebo iná perlivá voda – stačí nahradiť časť tekutých prísad (napr. 1 dcl) v recepte perlivou vodou. Palacinky budú mäkké,  jemné a nadýchané.
  • Oddelením žĺtok od bielok – najskôr vajcia oddelíme, žĺtka zamiešame do mokrých ingrediencii. Následne spojíme suché ingrediencie s mokrými a až na záver pridáme vyšľahané bielka a ihneď pečieme (kým sú bielka nadýchané).

Pri pridaní perlivej vody alebo bielok dbajte nato, aby ste ich primiešali tesne pred pečením palaciniek.

    3. Dlhé miešanie

Ak už chceme mať palacinky nadýchané, tak cesto dlho nemiešame. Inak by sa nám utlačilo a nepomohla by nám ani sóda, minerálna voda či sneh. Po spojení ingrediencii cesto jemne premiešame a pečieme.

    4. Ideálna teplota

Na teplote vždy záleží. Panvica by mala byť vždy dostatočne rozohriata tak, aby sa cesto začalo piecť hneď po naliatí na panvicu. To, či je rozohriata, zistíme jednoduchým kvapnutím vody na panvicu (kvapka sa rýchlo stratí).

    5. Obrátenie palacinky

Pred naliatím cesta na panvicu, musíme pridať kvapku oleja. Palacinka sa krásne upečie. Ak z vrchu vidíte, že cesto už nie je riedke, kraje sú dozlata, stačí ak zatrasiete panvicou a palacinka vám sama ,,povie“, že je hotová. Ak sa hýbe bez vašej pomoci, môžete ju otočiť. Na palacinky je najlepšia ťažšia panvica s nepriľnavým povrchom. Ak však sa vám palacinky samé nepohnú, treba pod ne nahliadnúť.

Nikdy od nich neodchádzajte. Stačí malý moment a zo skvelých palaciniek bude len zhorená kôpka ak nie celá kuchyňa.

    6. Čerstvé palacinky.

Najlepšie palacinky sú tie, ktoré sú priamo z panvice. Čakanie, kým sa všetky upečú je skutočné utrpenie. Preto hotové palacinky buď okamžite podávame alebo ich môžeme uložiť na plech na seba a vložiť do teplej rúry. Môžeme ich prikryť aj tanierom, avšak vtedy môžu zvlhnúť - budú síce mäkké no kraje už nebudú chrumkavé.

Veríme, že vaše dokonalé palacinky budú po týchto tipoch ešte fenomenálnejšie.

Vyskúšajte tieto recepty na palacinky:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár