Fotorecept| Quiche cibuľovo-smotanový koláč

Pridal: Martina Schmidtova, 16.3.2015
Kategorie: Chuťovky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tradičný francúzsky koláč, pečený s rôznymi náplňami. Môžete ho podávať ako predjedlo, hlavné jedlo a kľudne aj ako dezert. Tiež ako olovrant alebo ho pripravte na piknik. Záleží len na vás. Základom je krehké cesto s výrazne maslovou chuťou. Jeho príprava nie je náročná, chce to však dodržať postup a pomery prísad. Ja som sa tento krát zamerala hlavne na cesto a jeho spracovanie. Náplň som si zvolila sama a išlo skôr o improvizáciu :) Rozpis je na tortovú formu o rozmere 22cm. Použila som tortovú formu s odnímateľnými bokmi, tak ako to popisuje Julia Childa vo svojej knihe ,,Umění francouzské kuchyně". Je možné piecť koláč aj v inej forme podobných rozmerov, s výškou bokov aspoň 3 cm.
Pridal: Martina Schmidtova, 16.3.2015
Kategorie: Chuťovky
SUROVINY
Cesto:
Náplň:
- Do väčšej misy dajte múku, soľ, cukor, maslo a olej. Prstami rýchlo spracujte na drobenku, pracujte rýchlo aby sa maslo veľmi netopilo.
- Koláč je možné si predpiecť. Vyvaľkajte cesto podľa veľkosti formy na pečenie. Upravte do požadovaného tvaru. Boky spravte rozhodne vyššie aby vám náplň nevytiekla.
- Po vložení cesto poprepichujte, aby prebytočné teplo mal kadiaľ unikať a výsledný korpus sa nenadul. Ale určite je lepšie cesto pred pečením zaťažit. Ja som na plát cesta položila pečiaci papier a na ten nasypala asi kilo fazule.
- Dáme do rúry ktorú si vyhrejte na 200 °C a pečte zhruba 8-9 min, dovtedy kým korpus stuhne.
- Potom vyberieme korpus a odstránime papier s fazuľami. Dáme znova do trúby na 2 až 5 min.
- Takto pripravený korpus ešte nie je úplen upečený, dopečie sa s pridanou náplňou. Ak by ste chceli koláč úplne dopiecť celková doba pečenia by mala byť cca 30 min.
- Na panvicu dajte maslo, olej a nadrobno nakrájané cibuľky. Restujte zhruba 15 min, za stáleho premiešavania, kým zmäkne.
- V mise si premiešajte vajíčka so smotanou a korením. Do vymiešanej hmoty pridáme orestovanú cibuľku.
- Upečené máte keď je povrch plnky tuhý a zhnedol. Okraje sa sami oddeľujú od formy.