Fotorecept| Quiche cibuľovo-smotanový koláč

Fotorecept| Quiche cibuľovo-smotanový koláč

Pridal: Martina Schmidtova, 16.3.2015

Kategorie: Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tradičný francúzsky koláč, pečený s rôznymi náplňami. Môžete ho podávať ako predjedlo, hlavné jedlo a kľudne aj ako dezert. Tiež ako olovrant alebo ho pripravte na piknik. Záleží len na vás. Základom je krehké cesto s výrazne maslovou chuťou. Jeho príprava nie je náročná, chce to však dodržať postup a pomery prísad. Ja som sa tento krát zamerala hlavne na cesto a jeho spracovanie. Náplň som si zvolila sama a išlo skôr o improvizáciu :) Rozpis je na tortovú formu o rozmere 22cm. Použila som tortovú formu s odnímateľnými bokmi, tak ako to popisuje Julia Childa vo svojej knihe ,,Umění francouzské kuchyně". Je možné piecť koláč aj v inej forme podobných rozmerov, s výškou bokov aspoň 3 cm.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Martina Schmidtova, 16.3.2015

Kategorie: Chuťovky

SUROVINY

Cesto:

280 ghladká múka
170 g (studené)maslo
1 ČLsoľ
4 PL (chladený)raslinný olej
1/2 šálky (studená, cca 8 PL)voda

Náplň:

1 väčší kusčervená cibuľa
6 ksšalotka
3 PLmaslo
1 PLolej
3 ksvajce
250 mlsladká smotana
soľ
korenie
muškátový oriešok

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Cesto
  1. Do väčšej misy dajte múku, soľ, cukor, maslo a olej. Prstami rýchlo spracujte na drobenku, pracujte rýchlo aby sa maslo veľmi netopilo.
  2. Po pridaní vody sa všetko pekne spojí, vtedy dajte cesto na vál posypaný múkou. Rukou ho chvíľu zpracúvajte, tak že ho dlaňou odtáčate od seba. Pracujte znova rýchlo, a len dovtedy kým sa maslo dobre nespojí s múkou.
  3. Potom cesto zabalte do fólie a dajte zchladiť. V chladničke vydrží cca 3 dni, v mrazničke niekoľko týždňov.
  4. Koláč je možné si predpiecť. Vyvaľkajte cesto podľa veľkosti formy na pečenie. Upravte do požadovaného tvaru. Boky spravte rozhodne vyššie aby vám náplň nevytiekla.
  5. Cesto položte na pečiaci papier, ktorý si tak ako aj boky formy vymažete maslom.
  6. Po vložení cesto poprepichujte, aby prebytočné teplo mal kadiaľ unikať a výsledný korpus sa nenadul. Ale určite je lepšie cesto pred pečením zaťažit. Ja som na plát cesta položila pečiaci papier a na ten nasypala asi kilo fazule.
  7. Dáme do rúry ktorú si vyhrejte na 200 °C a pečte zhruba 8-9 min, dovtedy kým korpus stuhne.
  8. Potom vyberieme korpus a odstránime papier s fazuľami. Dáme znova do trúby na 2 až 5 min.
  9. Takto pripravený korpus ešte nie je úplen upečený, dopečie sa s pridanou náplňou. Ak by ste chceli koláč úplne dopiecť celková doba pečenia by mala byť cca 30 min.
Plnka
  1. Na panvicu dajte maslo, olej a nadrobno nakrájané cibuľky. Restujte zhruba 15 min, za stáleho premiešavania, kým zmäkne.
  2. V mise si premiešajte vajíčka so smotanou a korením. Do vymiešanej hmoty pridáme orestovanú cibuľku.
  3. Zmes nalejeme do formy s korpusom a dáme piecť na cca 25-30 min do rúry vyhriatej na 190 °C. Ja som na vrch ešte poukladala kolieska cukety a tiež malé kúsky masla
  4. Upečené máte keď je povrch plnky tuhý a zhnedol. Okraje sa sami oddeľujú od formy.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť