NajRecept.sk Dezerty Lekná s mandľovou príchuťou
Lekná s mandľovou príchuťou
Recept Lekná s mandľovou príchuťou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   30.3.2015

Lekná s mandľovou príchuťou

Piekla som veľa cukroviniek na Vianoce. Stále pečiem veľa. Rodinné záležitosti mi však nedovolili vkladať recepty. Každé Vianoce pečiem klasické, pre náš región (mám na mysli Slovensko) tradičné cukrovinky a vždy pridám niečo nové, čo som ešte nepiekla. Prinášam vám inšpirácie pre budúcoročné vianočné pečenie. Vlastne tieto milé lekná nie sú tradičnými vianočnými cukrovinkami a môžete si ich upiecť na akúkoľvek príležitosť napr. aj na svadbu. Veľmi pekne sa vynímajú na tácke a sú peknou ozdobou medzi inými cukrovinkami, či zákuskami. Výborné linecké cesto, jemná mandľová plnka a white icing s kvapkou ružovej farby. Nič zložitého ale na pohľad efektná cukrovinka. Ak Vás zaujali, pozrite sa ako ich pripravíme. Ingredientie na linecke cesto pozri TU.

Suroviny

Na kvietky:

(príp. biely marcipán) 200 g
White Icing
ružovej/červenej ( u mňa Wilton-red gélová farba)
pár kvapiek farby

Na krém:

2 ks
žĺtok
100 g
práškový cukor
100 g
maslo
1/2 - 1 ČL
mandľový extrakt

Okrem toho:

(možno vynechať)
kandizované čerešne
(trochu na namáčanie formičiek)
solamyl
(kovové košíčky)
formičky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Z lineckého cesta vykrajujeme kolieska a upečieme. Podľa receptu na linecké cesto.
  2. Veľkosť koliesok volíme podľa veľkosti formy, ktorou budeme vykrajovať lekná. Kolieska si môžeme upiecť aj niekoľko dní vopred a tesne pred Vianocami naplníme krémom a dozdobíme.
  3. White icingzafarbíme potravinárskym farbivom, rozvaľkáme na hrúbku 1-2 mm a vykrajujeme formičkou (hviezdičkou alebo kvietkom) namočenou do Solamylu a uložíme do kovových formičiek, aby zatuhli. Pripravujeme ich minimálne deň vopred, aby stihli dobre stuhnúť.
Krém
  1. Žĺtka s preosiatym práškovým cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Trvá to asi 10 minút. Miska má byť nad parou a nie vo vode.
  2. Vychladnutý krém postupne pridáme do masla, ktoré sme si predtým našľahali.
  3. Ochutíme mandľovým extraktom.
  4. Linecké kolieska rozložíme a pomocou cukrárenského sáčku nanesieme na kolieska malé množstvo krému.
  5. Potom osadíme stuhnutý kvet lekna a opäť malinko krému.
  6. Dozdobíme kandizovanou čerešňou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár