Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky

Pridal: adkas-tastyfood, 29.3.2015
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Prinášam Vám nádhernú a veľmi chutnú jesennú inšpiráciu. Keď som ochutnala prvý kúsok z toho zákusku, zmohla som sa len na ,,hmmm". Nádherná kombinácia chutí perníkovej piškóty so slivnkovým lekvárom a dyňovo-škoricovou plnkou uzatvárajú nadrobno posekané mnou milovné lieskové orechy. No a samozrejme nesmiem zabudnúť aj na čokoládovú polevu. Najprv som sa bála, či to nie je príliš veľa chutí, ale s výsledkom som veľmi spokojná. Zákusok je veľmi chutný a na pohľad je aj veľmi elegantný. Verím, že ak sa rozhodnete vyskúšať, budete rovnako spokojní ako ja. Tak nech Vám to dobre pečie, priatelia!
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 29.3.2015
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Na rozvar:
3/4 šálky (repíkový, slnečnicový = 185 ml)olej
1/2 šálky (125 ml)voda
1/2 šálkycukor
3 PLkakao
250 mlsalko
Na piškótu:
260 gpolohrubá múka
6 ksvajce
6 PLcukor
1 ČLprášok do pečiva
1 ČLsóda bikarbóna
1 PLperníkové korenie
2 xštipka soli
Na krém:
(philadelphie) 500 gMascarpone
500 gdyňové pyré
4-6 PLpráškový cukor
(mletá) 2 ČLškorica
12 gželatína
30 mlvoda
Na poliatie piškóty:
(alebo káva) 1/2 šálky kávový likér
(možno vynecha) 1 PLAmaretto
Na čokoládovú polevu:
100 ghorká čokoláda
100 mlšľahačková smotana
30 gmaslo
Okrem toho:
50-70 g (nadrobno nasekané, podľa chuti, u mňa lieskové, opražené na suchej panvici)orechy
(džem) 3/4 šálky slivkový lekvár
mletá škorica na posyp
Rozvar
- Vsetky suroviny na rozvar zmiešame a dáme variť, kým sa cukor nerozvarí.
Tekvicové pyré
Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Jeho prípravu nájdete tu Tekvicové pyré. Je dobré si ho pripraviť deň vopred. Pripravené pyré necháme dobre schladiť v chladničke, najlepšie cez noc.
Piškóta
Na pernikovu piškótu všetky suroviny delíme na 1/2, pečieme 2 pláty (rozmer plechu 27x37 cm).
- Na piškótu bielka vyšľaháme so štipkou soli.
- Po lyžiciach do našľahaných bielkov pridávame cukor a za každým dobre vyšľaháme.
- Vyberieme a necháme piškótu vychladiť. Je možné upiecť z uvedených surovín aj jednu hrubšiu piškótu a potom po dôkladnom vychladení ju prerezať ostrým nožom na dve polovice. Ja som však volila cestu pečenia dvoch piškótových plátov.
- Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.
- Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a pridáme mletú škoricu.
- Miešame mixérom, kým sa nám suroviny pekne prepoja do hladkého krému. Mascarpone aj dyňové pyré musia byť pred použitím dobre zachladené (najlepšie celú noc).
- Napučanú želatínu zahrejeme na miernom ohni.
- Miešame, kým je tekutá. Pozor, nesmie sa variť. Stráca tak schopnosť tuhnúť.
- Asi dve lyžice krému pridáme do tekutej želatíny, dobre rozmiešame a pridáme do zbytku mascarpone-dyňového krému.
Čokoládová poleva
- Miešame a potom pridáme maslo.
- Dobre vymiešame a necháme mierne ochladiť.
- Nanesieme na koláč v rovnomernej vrstve.
- Z vychladnutého cesta stiahneme papier a vrátime späť do plechu.
- Na dyňovú plnku uložíme druhý plát a pofrkáme druhou polovicou kávy (likéru).
- Poprášime cez sitko mletou škoricou.
KOMENTÁRE K RECEPTU