NajRecept.sk Dezerty Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky
Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky
Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   29.3.2015

Fotorecept | Perníkovo-tekvicové kocky

Prinášam Vám nádhernú a veľmi chutnú jesennú inšpiráciu. Keď som ochutnala prvý kúsok z toho zákusku, zmohla som sa len na ,,hmmm". Nádherná kombinácia chutí perníkovej piškóty so slivnkovým lekvárom a dyňovo-škoricovou plnkou uzatvárajú nadrobno posekané mnou milovné lieskové orechy. No a samozrejme nesmiem zabudnúť aj na čokoládovú polevu. Najprv som sa bála, či to nie je príliš veľa chutí, ale s výsledkom som veľmi spokojná. Zákusok je veľmi chutný a na pohľad je aj veľmi elegantný. Verím, že ak sa rozhodnete vyskúšať, budete rovnako spokojní ako ja. Tak nech Vám to dobre pečie, priatelia!

Suroviny

Na rozvar:

3/4 šálky (repíkový, slnečnicový = 185 ml)
olej
1/2 šálky (125 ml)
voda
1/2 šálky
cukor
3 PL
kakao
250 ml
salko

Na piškótu:

260 g
polohrubá múka
6 ks
vajce
6 PL
cukor
1 ČL
prášok do pečiva
1 ČL
sóda bikarbóna
1 PL
perníkové korenie
2 x
štipka soli

Na krém:

(philadelphie) 500 g
Mascarpone
500 g
dyňové pyré
4-6 PL
práškový cukor
(mletá) 2 ČL
škorica
12 g
želatína
30 ml
voda

Na poliatie piškóty:

(alebo káva) 1/2 šálky
kávový likér
(možno vynecha) 1 PL
Amaretto

Na čokoládovú polevu:

100 g
horká čokoláda
100 ml
šľahačková smotana
30 g
maslo

Okrem toho:

50-70 g (nadrobno nasekané, podľa chuti, u mňa lieskové, opražené na suchej panvici)
orechy
(džem) 3/4 šálky
slivkový lekvár
mletá škorica na posyp
Postup receptu
Vytlačiť
Rozvar
  1.  Vsetky suroviny na rozvar zmiešame a dáme variť, kým sa cukor nerozvarí.
  2. Uvaríme rozvar a odstavíme dobre vychladnúť.
Tekvicové pyré
Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Jeho prípravu nájdete tu Tekvicové pyré. Je dobré si ho pripraviť deň vopred. Pripravené pyré necháme dobre schladiť v chladničke, najlepšie cez noc.
Piškóta
Na pernikovu piškótu všetky suroviny delíme na 1/2, pečieme 2 pláty (rozmer plechu 27x37 cm).
  1. Na piškótu bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Po lyžiciach do našľahaných bielkov pridávame cukor a za každým dobre vyšľaháme.
  3. Pridáme žĺtka a zašľaháme.
  4. Rozvar rozdelíme na polovicu (bolo to 200 ml na jednu dávku) a ručne zamiešame do cesta.
  5. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódabikarbónou.
  6. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Kontrola špajlou.
  7. Vyberieme a necháme piškótu vychladiť. Je možné upiecť z uvedených surovín aj jednu hrubšiu piškótu a potom po dôkladnom vychladení ju prerezať ostrým nožom na dve polovice. Ja som však volila cestu pečenia dvoch piškótových plátov.
  8. Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.
  9. Pripravíme si kávu. Môžeme ju ochutiť Amarettom. Necháme vychladiť.
Krém
  1. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a pridáme mletú škoricu.
  2. Keď je krém našľahaný, po častiach pridáme dyňové pyré.
  3. Miešame mixérom, kým sa nám suroviny pekne prepoja do hladkého krému. Mascarpone aj dyňové pyré musia byť pred použitím dobre zachladené (najlepšie celú noc).
  4. Napučanú želatínu zahrejeme na miernom ohni.
  5. Miešame, kým je tekutá. Pozor, nesmie sa variť. Stráca tak schopnosť tuhnúť.
  6. Asi dve lyžice krému pridáme do tekutej želatíny, dobre rozmiešame a pridáme do zbytku mascarpone-dyňového krému.
  7. Z krému odoberieme 1 pohár a odložíme bokom na zdobenie zákusku.
Čokoládová poleva
  1. Nad parou rozpustíme čokoládu a pridáme smotanu.
  2. Miešame a potom pridáme maslo.
  3. Dobre vymiešame a necháme mierne ochladiť.
  4. Nanesieme na koláč v rovnomernej vrstve.
Zloženie
  1. Z vychladnutého cesta stiahneme papier a vrátime späť do plechu.
  2. Cesto pokvapkáme uvarenou kávou (kávovým likérom) a natrieme tenkou vrstvou slivkového lekváru. Ja som dala trochu väčšiu vrstvu lekváru a šmýkala sa mi plnka. Trochu ťažšie sa manipulovalo už s narezanými kockami, ale tá úžasná chuť tohoto zákusku stála za tú trochu námahy.
  3. Na dyňovú plnku uložíme druhý plát a pofrkáme druhou polovicou kávy (likéru).
  4. Nalejeme čokoládovú polevu. Posypeme nadrobno nasekanými orechami.
  5. Nožom naznačíme kocky (5x5cm) a do prostriedku nanesieme pomocou cukrárenského vrecka krém, ktorý sme si odložili.
  6. Poprášime cez sitko mletou škoricou.
  7. Zákusok odložíme do chladničky zatuhnúť.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár