NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Fotorecept | Medové madeleines - madlenky
Fotorecept | Medové madeleines - madlenky
Fotorecept | Medové madeleines - madlenky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
MadeWithLove    ·   29.3.2015

Fotorecept | Medové madeleines - madlenky

Keď som bola naposledy na Slovensku, moji úžasní rodičia mi podarovali 2 poháre skvelého domáceho medu (jarného a jesenného) od jedného uja. Konečne som si pripomenula ako chutí dobrý a kvalitný med slovenskej výroby a verte mi - chcelo sa mi plakať, tak veľa to pre mňa znamenalo. Samozrejme keď som ho dostala ako prvé mi napadlo kde a na čo ho použijem (teda okrem čaju s medom :) ) Po mojom príchode naspäť do Londýna som si ako prvú vec kúpila novú knihu od Ruby Tandoh - Crum (musíte mať!), v ktorej sa nachádzal recept an tieto medové madeleines (slovensky madlenky). Hneď som vedela, že ich musím čo najskôr prirpaviť. A tak sa aj stalo - madeleine aspoň pre mňa osobne doteraz vždy vyzerali strašne komplikovane, avšak som sa mýlila. Je to jedna z najjednoduchších vecí na prípravu a hlavne veľmi pôsobivá. Koláčik ku kávičke/čajiku ako stvorení. Určite neváhajte a pustite sa do nich! Ak nemáte madeleine formu, použite formu na muffiny.

Suroviny
130 g
maslo
75 g
krupicový cukor
2 PL
med
2 ks
vajce
100 g
hladká múka
1/2 KL
prášok do pečiva
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Maslo si necháme rozpustiť na nízkom plameni (hneď ako sa rozpustí odoberieme 2 PL, ktoré použijeme na formu). Necháme naďalej na ohni a neustále premiešavame. Čo chceme dosiahnúť je, aby nám maslo zhnedlo a začalo rozvoniavať.
  2. Keď sa maslo začne meniť na slabohnedú farbu vypneme oheň a maslo prelejeme do druhej misky (ak by sme ho nechali na plameni dlhšie, tak by sa spálilo a to predsa nechceme). Necháme trošku vychladnúť.
  3. Odložené maslo použijeme na vymastenie formy a uložíme ju do chladničky (ja som svoju formu nedala do chladničky a prežili sme to)
  4. V miske si zmiešame cukor, med a vajíčka (poriadne!)
  5. V ďalšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme k vajíčkam a poriadne vymiešame.
  6. Opatrne vmiešame trošku vychladnuté zhednuté maslo (ja som si dávala pozor aby som tam nepridala tie hnedé kúsky čo mi ležali na dne misky - viď. fotky).
  7. Všetko spolu poriadne premiešame a môžeme cesto rozdeliť do formy. Nenapĺňajte ju až po okraj, pretože vám madeleines ešte narastú.
  8. Odložíme do chladničky na 20 minút (krok, ktorý som odignorovala) a dáme piecť na 8-9 minút pri 200 °C. Ak používate muffinovú formu, tak pečieme 9 - 12 minút. 
  9. Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť.
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár