Fotorecept | Griláž

Pridal: adkas-tastyfood, 29.3.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce, Veľká Noc
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Každý rok zvyknem robiť na Vianoce tradičné recepty, vždy však vyskúšam niečo nové. Tento rok som piekla veľmi veľa druhov, ale žiaľ nepodarilo sa mi všetko pofotiť. Najskôr nebolo času, potom bolo stále šero (takmer celé sviatky nám pršalo) a keď už bol aj čas a relatívne dobré svetlo na fotenie, tak som zistila, že už nie je čo fotiť. Griláž je vhodná na pečenie počas celého roka. Niekto ich máča alebo pofŕka čokoládou, ja však nepridávam žiadne iné chute. Jednoducho nechám vyznievať chuť karamelu a orechov. Je to absolútne skvelá kombinácia chutí.
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 29.3.2015
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce, Veľká Noc
SUROVINY
250 gjemný kryštálový cukor
250 gmaslo
250 g (1/2 pomletá, 1/2 nahrubo nasekaná)vlašské orechy
1 plechovkasalko
3 kstortové oplátky
- Vo väčšom kastróli dáme skaramelizovať cukor. Niekde som čítala, že cukor sa pri karamelizovaní nemá miešať. Ja som však miešala, pretože sa mi zdalo, že v prostriedku sa karamelizoval rýchlejšie ako po bokoch. Takže cukor z prostriedku som stiahla na kraj a z krajov do prostriedku a tak sa mi pekne, rovnomerne skaramelizoval. Ak by sa vám náhodou utvorili menšie cukrové hrudky, s drevenou varechou pritlačíme (jemne pobúchame o dno kastróla) a za stáleho miešania sa cukor pekne rozpustí. Dávame pozor, aby sme cukor neprepálili lebo budeme mať horký karamel.
- Keď je už cukor pekne rozpustený a začína mať jemnú hnedastú farbu, pridávame po častiach maslo a zakaždým dobre premiešame. Maslo pridáme asi na 4-krát. Dôkladne premiešame - maslo sa musí s karamelom spojiť. Chce to trošku trpezlivosti.
- Keď je už maslo pekne spojené s karamelom, pridáme salko. Stíšime oheň na minimum, prípadne dáme úplne mimo sporáka a asi na 3x primiešame salko. Pozor aby salko nebolo studené rovno z chladničky. Narobili by sa vám hrčky a môže to aj nepríjemne prskať.
- Odstavíme a vmiešame mleté a posekané orechy. Necháme postáť asi 3 - 5 minút.
- Oplátku dáme na tácku (plech, drevenú dosku a podobne), natrieme polovicu ešte stále teplej plnky na oplátku (nerozotierame úplne do okrajov, pretože by nám pri zaťažení plnka vytekala), prikryjeme oplátkou a natrieme druhú polovicu plnky.
- Vrch prikryjeme treťou oplátkou.
- Jemne popritláčame rukou vrchnú oplátku a necháme postáť cca 1 hodinu a potom zaťažíme (položíme na oblátku tácku a na to napr 2 kg múky a pod.) Ak by sme hneď zaťažili, môže sa stať, že nám plnka na krajoch vytečie z oplátky.
- Necháme poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc. Krájame na tyčinky, kocky. Môžete namáčať v čokoláde. Každý podľa svojej chuti.
KOMENTÁRE K RECEPTU