13 príchutí pre štrúdľu

13 príchutí pre štrúdľu

Na sladko či na slano – štrúdľa sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi a na akúkoľvek príležitosť. Tento chutný zákusok je veľmi obľúbený predovšetkým pre jej rôznorodosť a samozrejme výslednú chuť. Domácky pripravené cesto je pre niekoho skutočne náročnou úlohou, no vďaka hotovému polotovaru, akým je lístkové cesto, je tento zákusok rýchly a jednoduchý aj pre tých, ktorým pečenie príliš k srdcu neprirástlo.

Na štrúdli je fascinujúce to, že aj napriek tomu, že má za sebou skutočne bohatú históriu, stále je považovaná za kulinársku raritu. Natrafiť na ňu môžeme v Čechách, Maďarsku, Chorvátsku, Srbsku či v Rakúsku, ktoré považuje jablkovú štrúdľu za dedičstvo rakúsko-uhorskej kuchyne.

Preto ak ste aj vy jej fanúšikom rovnako ako my, pripravili sme si pre vás niekoľko jedinečných chutí pre každého. Ktorú z nich obľubujete vy? 🙂

1. Vaľkaná štrúdľaVaľkaná štrúdla

Je na nerozoznanie od ťahanej, ale príprava cestíčka je oveľa jednoduchšia. Z dvojitej dávky cesta si môžeme pripraviť tri štrúdle rôznych chutí.

Recept na prípravu nájdete tu: Vaľkaná štrúdľa

2.Jablková štrúdľajablková štrúdľa

Táto štrúdľa je robená z domáceho ťahaného cesta. Štrúdľa z neho je krehkejšia, voňavejšia a rýchlejšia (aj v príprave, aj v jedení) .

Recept na prípravu nájdete tu: Jablková štrúdľa

3. Pivná štrúdľa s jablkamiPivná štrúdľa s jablkami

Ak chcete ohúriť svojich blízkych jednoduchou štrúdľou, ktorá nie je presladená a prevonia vám celý byt, vrhnite sa na víkendovú Pivnú štrúdľu 🙂

Recept na prípravu nájdete tu: Pivná štrúdľa s jablkami

4. Jablkovo-pudingová štrúdľaJablkovo-pudingová štrúdľa 2

Máte dosť klasickej štrúdle? Prekvapte svojich blízkych touto pudingovo-jablkovou štrúdľou. Ak práve nemáte chuť na jablká, jednoducho ich zameňte za iné ovocie. Cesto môžete tiež potrieť tenkou vrstvou džemu, dodáte jej tak ešte lahodnejšiu chuť.

Recept na prípravu nájdete tu: Jablkovo-pudingová štrúdľa

5. Tvarohová štrúdľa z lístkového cestatvarohová štrúdľa z lístkového cesta

Klasická tvarohová štrúdla nesklame. Aby bola svieža, nastrúhajte do tvarohovej plnky dávku citrónovej kôry.

Recept na prípravu nájdete tu: Tvarohová štrúdľa z lístkového cesta 

6. Domáci orechovníkDomáci orechovník

Orechová štrúdla nesmie chýbať. Cesto je pripravené z kvásku.

Recept nájdete tu: Domáci orechovník

7. Makovo-višňová štrúdľa makovo visnova strudla

Na prípravu tejto vynikajúcej makovo-višňovej štrúdle môžeme použiť lístkové cesto alebo klasické kysnuté, záleží len na chuti.

Recept na prípravu nájdete tu: Makovo-višňová štrúdľa

 

 

8. Šťavnatá štrúdľaŠťavnatá štrúdla

Božská šťavnatá štrúdla. Jej príprava netrvá dlho a keď ju vyskúšate, nebudete sa chcieť podeliť s nikým 🙂

Recept na prípravu nájdete tu: Šťavnatá štrúdľa 

9. Jablkovo-tekvicový závinJablkovo-tekvicový závin

Zaujímavá kombinácia jabĺk, tekvice a škorice vám určite bude chutiť. Neváhajte vyskúšať 🙂

Recept nájdete tu: Jablkovo-tekvicový závin

 

Babičkina ťahaná štrúdľa

 10. Babičkina ťahaná štrúdľa

Táto štrúdľa je taktiež z ťahaného cesta. To, či sa vám podarí záleží od toho, akú múku použijeme. Preto je dôležité uprednostniť kvalitnú múku.

Recept na prípravu nájdete tu: Babičkina ťahaná štrúdľa

11. Makovo-čerešňová štrúdľa

Fotorecept | Makovo-čerešňová štrúdla

 

Postup prípravy tejto štrúdle je rovnaký ako pri recepte na Šťavnatú štrúdlu, akurát jej obsah je odlišný. Mak a čerešne sa krásne dopĺňajú. Tak neváhajte vyskúšať aj túto kombináciu 🙂

Recept na prípravu nájdete tu: Makovo-čerešňová štrúdľa

 

12. Nepečená kakaová whiskey roládaNepečená kakaová whiskey roláda s mascarpone krémom a ovocím 1

Tento jednoduchý recept je to pravé pre milovníkov RAW dezertov. Kakaovo-kávovo-whisky roláda plnená višňami a mascarpone-šľahačkovým krémom. Višne sa dajú nahradiť akýmkoľvek ovocím podľa chuti.

Recept na prípravu nájdete tu: Nepečená kakaová whiskey roláda

13. Medový závinMedový závin 1

Med sa pridáva do cesta, ktoré je potom úžasne sladké. Plnku tvoria orechy a slivkový lekvár.

Recept nájdete tu: Medový závin 

Ak ste tu neobjavili vašu obľúbenú štrúdľu, podeľte sa s nami o jej recept a my ju radi doplníme. Registrujte sa a posielajte recepty s fotografiou na najrecept@najrecept.sk.

Nikdy ma nebavilo varenie a pečenie tak ako teraz. Dospievaním sa človek mení a nachádza nové hodnoty. Mám rada ten pocit, keď sa mi podarí pre svojich blízkych prichystať maškrtu, ktorej sa nevedia dojesť. A keďže viem, že záľubu v pečení a varení nemám iba ja, rada sa s vami podelím o moje experimenty.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *