Veľkonočný mazanec

Recept Veľkonočný mazanec

Pridal: adkas-tastyfood, 27.2.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Pečivo, Veľká Noc

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tak ako na Vianoce je u nás tradičným raňajkovým pečivom vianočka, tak na Veľkú noc je to mazanec. Dobre padne ráno s kúskom čerstvého masla v kombinácii s medom, či obľúbenám džemom. K tomu šálka čaju, či kakaa, hm, proste jedna báseň.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 27.2.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Pečivo, Veľká Noc

SUROVINY

500 ghladká múka
250 mlmlieko
3 PLkryštáľový cukor
(rozpustené) 120 gmaslo
2 ksvajce
štipka soli
25 gdroždie
(namočené v rume) 50 g hrozienka
z jedného menšieho citrónacitrónová kôra
vajce na potretie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 PL cukru a droždia urobíme kvások.
  2. Jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou alebo malým tanierikom a necháme na teplom mieste podkysnúť.
  3. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, potrúhame citrónovú kôru a zvyšný cukor premiešame.
  4. Do múky pridáme nakysnútý kvások, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustíme maslo a vypracujeme hladké cesto.
  5. Hrozienka scedíme a zapracujeme ich do cesta. Najprv to miesenie ide ťažšie (ja miesim kysnuté cesto zásadne ručne), ale keď sa cesto dobre spracuje, oddeľuje sa do misky a je mierne elastické.
  6. Vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Necháme podkysnúť asi pol hodiny.
  8. Ostrám nožom urobíme zárez do kríža, aby nepraskal pri pečení.
  9. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  10. Pečieme vo vopred nahriatej rúre pri teplote 200 °C asi 10 minút a potom stíšime teplotu na 170 °C a pečieme ešte asi 30 minút.
  11. V prípade, že sa vám vrch mazanca pripeká, stačí položiť na vrch papier na pečenie. Kontrola špajlou. Pred pečením môžete posypať aj plátkami mandlí.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť