Veľkonočný mazanec

Pridal: adkas-tastyfood, 27.2.2015
Kategorie: Pečivo, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Tak ako na Vianoce je u nás tradičným raňajkovým pečivom vianočka, tak na Veľkú noc je to mazanec. Dobre padne ráno s kúskom čerstvého masla v kombinácii s medom, či obľúbenám džemom. K tomu šálka čaju, či kakaa, hm, proste jedna báseň.
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 27.2.2015
Kategorie: Pečivo, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
SUROVINY
500 ghladká múka
250 mlmlieko
3 PLkryštáľový cukor
(rozpustené) 120 gmaslo
2 ksvajce
štipka soli
25 gdroždie
(namočené v rume) 50 g hrozienka
z jedného menšieho citrónacitrónová kôra
vajce na potretie
- Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 PL cukru a droždia urobíme kvások.
- Jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou alebo malým tanierikom a necháme na teplom mieste podkysnúť.
- Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, potrúhame citrónovú kôru a zvyšný cukor premiešame.
- Do múky pridáme nakysnútý kvások, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustíme maslo a vypracujeme hladké cesto.
- Hrozienka scedíme a zapracujeme ich do cesta. Najprv to miesenie ide ťažšie (ja miesim kysnuté cesto zásadne ručne), ale keď sa cesto dobre spracuje, oddeľuje sa do misky a je mierne elastické.
- Vytvarujeme bochník a preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme vo vopred nahriatej rúre pri teplote 200 °C asi 10 minút a potom stíšime teplotu na 170 °C a pečieme ešte asi 30 minút.
- V prípade, že sa vám vrch mazanca pripeká, stačí položiť na vrch papier na pečenie. Kontrola špajlou. Pred pečením môžete posypať aj plátkami mandlí.
KOMENTÁRE K RECEPTU