Škvarkové placky

Pridal: Recepty s Anabelou, 4.2.2015
Kategorie: Chuťovky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Samotné škvarky moc doma neobľubujeme, ale placky z nich, jednoznačne stoja za to! Najchutnejšie sú pripravené z domácich škrarkov, a nie kupovaných. Dajú sa posypať makom, alebo sezamom. A sú výbornou pochúťkou k pivu!
FOTKA OD VÁS
Pridal: Recepty s Anabelou, 4.2.2015
Kategorie: Chuťovky
SUROVINY
500 ghladká múka
(čerstvé) 350 gškvarky
250 mlmlieko
4 ksžĺtok
(alebo sádlo) 3 PLolivový olej
(45 g) kockadroždie
1 PLkrupicový cukor
1/2 ČLsoľ
Na potretie a posypanie:
2 ksžĺtok
hrubozrnná soľ
kmín
- Do vlažného mlieka rozdrobím droždie, pridám cukor a nechám na teplom mieste niekoľko minút odstáť.
- Polovicu škvarkov narežem na menšie kúsky, druhú polovicu rozmixujem priamo do cesta. Dôkladnem rozmiešam.
- Cesto zľahka zaprášim hladkou múkou a nechám poriadne vysnúť na teplom mieste, mne stačilo hodinku. Cesto behom kysnutia prikryjem utierkou.
- Vykysnuté cesto vyklopím na dosku, vyvaľkám z neho tri menšie valce a z nich následne tvorím guličky, ktoré rukou (alebo menším hrnčekom) mačkám na placky.
- Placky ukladám na plech s pečiacim papierom.
- Tupou stranou noža na plackách urobím mriežku, potriem žĺtkom, posypem kmínom a soľou.
- Nechám 10 minút ešte kysnúť na plechu, a potom pečiem na 160°C 25 minút dozlatista.
KOMENTÁRE K RECEPTU