Pomarančovo-jablková stracciatella torta

Pridal: adkas-tastyfood, 12.2.2015
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Výborná torta, ktorú môžem len a len odporúčať. Nikdy by som si nebola pomyslela, že kombinácia pomarančovej chuti s jablkom môže tak vynikajúco chutiť. K tomu pridaná stracciatellova vrstva v torte, jednoducho povedané je to famózne. Tortička je ľahká, osviežujúca a pri všetkej skromnosti aj dobre vyzerá. Ak sa vám nechce piecť,kľudne si na spodok môžete urobiť aj keksíkový základ. Nám však takto s piskótou chutí viac. Tak pozrime sa ako nato :) Rozpis je na tortovú formu 20 cm (kľudne môže aj do 24 cm-ej formy, len bude torta o čosi nižšia)
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 12.2.2015
SUROVINY
Korpus:
2 ks (väčšie)vajce
4 PLcukor
80 gpolohrubá múka
2 PLvoda
2 PLolej
štipka soli
Jablková plnka:
cca 1 kg (očistené, pokrájané na menšie kocky)jablká
(1 ks je na 500 ml tekutiny) 2 balenia pomarančové želé
50 gmaslo
Stracciatella plnka:
250 gricotta
200 mlgrécky jogurt
250 mlšľahačková smotana
(podľa chuti) 2-3 PLpráškový cukor
70 g (nastrúhaná na strúhadle na jablká, možno posekať aj nožom nadrobno)horká čokoláda
15 gželatína
Želé:
1 balenie pomarančové želé
200 mlvoda
Použila som toto želé. Na SCK je ho dostať v Marks&Spencer. Ak nezoženiete toto želé, použite dobrý, kvalitný pomarančový sirup a číre želé podľa návodu na obale. Ja však vždy dávam menej tekutiny ako sa píše na obale. Želé nie je želatína a preto nemá také tužiace vlastnosti ako želatína.
Korpus
- Najprv si upečieme korpus. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
- Pridáme cukor a šľaháme, kým sú bielka pekné tuhé a leské.
- Pridáme žĺtka, zašľaháme.
- Potom pridáme vodu, olej a zakažrým dobre prešľaháme.
- Nakoniec už iba ručne vmiešame preosiatu múku.
- Vylejeme do tortovej formy, ktorej iba dno sme vyložili papierom na pečenie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 stupňov cca 15-20 minút. Kontrola špajlou.
- Korpus necháme vychladiť. Potom z neho stiahneme papier a vrátime korpus do čistej, umytej formy.
- Jablká ošupeme, pokrájame na menšie kocky a podusíme na masle.
- Keď sú jablká mäkké, popučíme ich (dobre poslúži pučidlo na zemiaky).
- Ovocné želé rozpustíme v 100 ml vody.
- Rozpustené želé vlejeme do podusených jabĺk a necháme vychladnúť.
- Keď jablková masa začne tuhnúť, nalejeme ju na korpus. Ak by sme naliali teplú masu na korpus, pretiekla by želatína na spodok a korpus by bol mokrý.
- Odložíme do chladničky zatuhnúť. Ja som dala na 20 minút do mrazničky.
- Želatínu pokropíme 3-4 PL vody a necháme 10 minút napučať.
- Ricottu, jogurt a práškový cukor vymiešame.
- Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
- Želatínu zahrejeme, kým sa rozpustí, ale nesmieme variť. Varením stráca schopnosť tuhnúť.
- Z ricottovo-šľahačkovej zmesi odoberieme asi dve lyžice do rozpustenej želatíny a dobre rozmiešame.
- Pomocou mixéra všľaháme túto želatínovú masu do zvyšku a dobre prešľaháme, aby sa želatína dostala všade.
- Nakoniec už iba ručne vmiešame čokoládu.
- Vylejeme na struhnutú jablkovú plnku.
- Odložíme do chladničky stuhnúť.
- Nakoniec zalejeme pomarančovým želé. Želé rozpustíme v 100 ml vody a keď je rozpustené, zalejeme ho 100 ml studenej vody (jedno pomarančové želé je na 500 ml vody, ja som použila iba 200 ml vody).
- Necháme postáť a až keď je želé vychladené a pomaly začína tuhnúť, zalejeme ním tortu a opäť odložíme do chladničky, kým stuhne.
- Zdobíme podľa ľubovôle.
KOMENTÁRE K RECEPTU