Pomarančovo-jablková stracciatella torta

Recept Pomarančovo-jablková stracciatella torta

Pridal: adkas-tastyfood, 12.2.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Výborná torta, ktorú môžem len a len odporúčať. Nikdy by som si nebola pomyslela, že kombinácia pomarančovej chuti s jablkom môže tak vynikajúco chutiť. K tomu pridaná stracciatellova vrstva v torte, jednoducho povedané je to famózne. Tortička je ľahká, osviežujúca a pri všetkej skromnosti aj dobre vyzerá. Ak sa vám nechce piecť,kľudne si na spodok môžete urobiť aj keksíkový základ. Nám však takto s piskótou chutí viac. Tak pozrime sa ako nato :) Rozpis je na tortovú formu 20 cm (kľudne môže aj do 24 cm-ej formy, len bude torta o čosi nižšia)

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 12.2.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

SUROVINY

Korpus:

2 ks (väčšie)vajce
4 PLcukor
80 gpolohrubá múka
2 PLvoda
2 PLolej
štipka soli

Jablková plnka:

cca 1 kg (očistené, pokrájané na menšie kocky)jablká
(1 ks je na 500 ml tekutiny) 2 balenia pomarančové želé
50 gmaslo

Stracciatella plnka:

250 gricotta
200 mlgrécky jogurt
250 mlšľahačková smotana
(podľa chuti) 2-3 PLpráškový cukor
70 g (nastrúhaná na strúhadle na jablká, možno posekať aj nožom nadrobno)horká čokoláda
15 gželatína

Želé:

1 balenie pomarančové želé
200 mlvoda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Použila som toto želé. Na SCK je ho dostať v Marks&Spencer. Ak nezoženiete toto želé, použite dobrý, kvalitný pomarančový sirup a číre želé podľa návodu na obale. Ja však vždy dávam menej tekutiny ako sa píše na obale. Želé nie je želatína a preto nemá také tužiace vlastnosti ako želatína.   Korpus
  1. Najprv si upečieme korpus. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Pridáme cukor a šľaháme, kým sú bielka pekné tuhé a leské.
  3. Pridáme žĺtka, zašľaháme.
  4. Potom pridáme vodu, olej a zakažrým dobre prešľaháme.
  5. Nakoniec už iba ručne vmiešame preosiatu múku.
  6. Vylejeme do tortovej formy, ktorej iba dno sme vyložili papierom na pečenie.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 stupňov cca 15-20 minút. Kontrola špajlou.
  8. Korpus necháme vychladiť. Potom z neho stiahneme papier a vrátime korpus do čistej, umytej formy.
Jablková plnka
  1. Jablká ošupeme, pokrájame na menšie kocky a podusíme na masle.
  2. Keď sú jablká mäkké, popučíme ich (dobre poslúži pučidlo na zemiaky).
  3. Ovocné želé rozpustíme v 100 ml vody.
  4. Rozpustené želé vlejeme do podusených jabĺk a necháme vychladnúť.
  5. Keď jablková masa začne tuhnúť, nalejeme ju na korpus. Ak by sme naliali teplú masu na korpus, pretiekla by želatína na spodok a korpus by bol mokrý.
  6. Odložíme do chladničky zatuhnúť. Ja som dala na 20 minút do mrazničky.
Straciatelová plnka
  1. Želatínu pokropíme 3-4 PL vody a necháme 10 minút napučať.
  2. Ricottu, jogurt a práškový cukor vymiešame.
  3. Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
  4. Želatínu zahrejeme, kým sa rozpustí, ale nesmieme variť. Varením stráca schopnosť tuhnúť.
  5. Z ricottovo-šľahačkovej zmesi odoberieme asi dve lyžice do rozpustenej želatíny a dobre rozmiešame.
  6. Pomocou mixéra všľaháme túto želatínovú masu do zvyšku a dobre prešľaháme, aby sa želatína dostala všade.
  7. Nakoniec už iba ručne vmiešame čokoládu.
  8. Vylejeme na struhnutú jablkovú plnku.
  9. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Pomarančové želé
  1. Nakoniec zalejeme pomarančovým želé. Želé rozpustíme v 100 ml vody a keď je rozpustené, zalejeme ho 100 ml studenej vody (jedno pomarančové želé je na 500 ml vody, ja som použila iba 200 ml vody).
  2. Necháme postáť a až keď je želé vychladené a pomaly začína tuhnúť, zalejeme ním tortu a opäť odložíme do chladničky, kým stuhne.
  3. Zdobíme podľa ľubovôle.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť