Fotorecept | Polárny chlieb

Fotorecept | Polárny chlieb

By 5. februára 2015

Polárny chlieb (Swedish polarbröd) vynašiel  v minulom storočí v severnom Laponsku obyčajný pekár. Skladá sa z ražnej múky a pšenice, vo Švédsku sa používa ako základ pre sendviče. Denne teší tisíce Škandinávcov, a to najmä v ranných hodinách - a dnes potešíl aj nás.

K receptu som sa dostala náhodne, FB skupina  One globe • One meal • One day & Many cooks vyhlásila tému tohto víkendu Arctic/Polar WKND. Mala som chuť zapojiť sa a tak som googlila, či by sa nenašiel zaujímavý recept na vyskúšanie. Termín POLÁRNA KUCHYŇA mi moc toho nehovoril. Keď som našla viacero variánt a mnoho obrázkov tohto chlebíka, bolo rozhodnuté. Výsledný recept som si prispôsobila, tak aby vyhovoval našej chuti a zásobam v špajzi, ale žiadne zásadné zásahy to neboli. Švédi zvyknú pridať do cesta feniklové semienka a tiež dajú viacej cukru - nasladlý - taký je ich typický chlieb, čo my zas tak moc nemusíme.

Chlebík je výborný, recept nenáročný, preto ak máte možnosť a chuť, nerozpakujte sa ho vyskúšať. My sme si dnes spravili sviatočné raňajky ale viem si ho predstaviť aj pokrájaný na menšie kocky, viacej prevrstviť náplňou, prepichnúť špáradlom a nezvyčajný, chutný i vzhľadný  aperitizér je na svete.

Pozn. na okraj - i keď je január, v našej  záhrade stále nájdete čerstvý mladý kôpor.

Cesto je kysnuté, z uvedeného množstva získate 15-16 kusov o priemere 12 cm - v takej veľkosti sa robí aj originálne.

Ingredients

Instructions

  1. Vypracujem mäkké  hladké cesto, ktoré v guličke nechám v miske kysnúť približne 75- 90 minút.
  2. Potom cesto vyberiem a vyvaľkám na tenko - asi 2 mm hrúbky, aj menej  a vykrajujem kolieska.
  3. Cesto pri váľaní možno podľa potreby  podsypať múkou. Kolieska placky ktoré vzniknú, ešte kúsok rozvaľkám, mám radšej chlieb tenší. S cestom sa výborne pracovalo. Bez lepenia, bez odpadu.
  4. Placky poprepichujem nahusto vidličkou.

    Polárny chlieb 1

  5. Pečú sa v suchej, poriadne rozohriatej panvici na strednej teplote - použila som liatinovú panvicu, myslím že aj v teflónovej vám to pôjde.  Z každej strany 2-3 minútky.

    Polárny chlieb 2

  6. Placky chleba ukladám na tanier a nakoniec ich prikryjem utierkou a nechám pred podávaním chvíľu odležať.

    Polárny chlieb 3

Nátierka pozostáva z lučiny, pár lyžíc pochúťkovej smotany a kôpru.  K tomu plátok údeného lososa. Nabudúce spravím dvojité množstvo, nakoľko uvedené sme štyria dospelí a dve deti  zjedli behom chvíle☺.

Polárny chlieb

Print

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *