NajRecept.sk Prílohy Fotorecept | Polárny chlieb
Fotorecept | Polárny chlieb
Fotorecept | Polárny chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   5.2.2015

Fotorecept | Polárny chlieb

Polárny chlieb (Swedish polarbröd) vynašiel v minulom storočí v severnom Laponsku obyčajný pekár. Skladá sa z ražnej múky a pšenice, vo Švédsku sa používa ako základ pre sendviče. Denne teší tisíce Škandinávcov, a to najmä v ranných hodinách - a dnes potešíl aj nás. K receptu som sa dostala náhodne, FB skupina One globe • One meal • One day & Many cooks vyhlásila tému tohto víkendu Arctic/Polar WKND. Mala som chuť zapojiť sa a tak som googlila, či by sa nenašiel zaujímavý recept na vyskúšanie. Termín POLÁRNA KUCHYŇA mi moc toho nehovoril. Keď som našla viacero variánt a mnoho obrázkov tohto chlebíka, bolo rozhodnuté. Výsledný recept som si prispôsobila, tak aby vyhovoval našej chuti a zásobam v špajzi, ale žiadne zásadné zásahy to neboli. Švédi zvyknú pridať do cesta feniklové semienka a tiež dajú viacej cukru - nasladlý - taký je ich typický chlieb, čo my zas tak moc nemusíme. Chlebík je výborný, recept nenáročný, preto ak máte možnosť a chuť, nerozpakujte sa ho vyskúšať. My sme si dnes spravili sviatočné raňajky ale viem si ho predstaviť aj pokrájaný na menšie kocky, viacej prevrstviť náplňou, prepichnúť špáradlom a nezvyčajný, chutný i vzhľadný aperitizér je na svete. Pozn. na okraj - i keď je január, v našej záhrade stále nájdete čerstvý mladý kôpor. Cesto je kysnuté, z uvedeného množstva získate 15-16 kusov o priemere 12 cm - v takej veľkosti sa robí aj originálne.

Suroviny
300 g (použila som semolínu, dostať ju v Bille, spravíte z nej aj domáce cestoviny)
pšeničná múka
100 g
celozrnná ražná múka
250 ml
mlieko
50 g
maslo
10 g
cukor
(sala som čerstvé) 10 g
kvasnice
2 PL
med
1/2 balenia
prášok do pečiva
1 1/2 ČL
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Vypracujem mäkké  hladké cesto, ktoré v guličke nechám v miske kysnúť približne 75- 90 minút.
  2. Potom cesto vyberiem a vyvaľkám na tenko - asi 2 mm hrúbky, aj menej  a vykrajujem kolieska.
  3. Cesto pri váľaní možno podľa potreby  podsypať múkou. Kolieska placky ktoré vzniknú, ešte kúsok rozvaľkám, mám radšej chlieb tenší. S cestom sa výborne pracovalo. Bez lepenia, bez odpadu.
  4. Placky poprepichujem nahusto vidličkou.
  5. Pečú sa v suchej, poriadne rozohriatej panvici na strednej teplote - použila som liatinovú panvicu, myslím že aj v teflónovej vám to pôjde.  Z každej strany 2-3 minútky.
  6. Placky chleba ukladám na tanier a nakoniec ich prikryjem utierkou a nechám pred podávaním chvíľu odležať.
Nátierka pozostáva z lučiny, pár lyžíc pochúťkovej smotany a kôpru.  K tomu plátok údeného lososa. Nabudúce spravím dvojité množstvo, nakoľko uvedené sme štyria dospelí a dve deti  zjedli behom chvíle☺.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár