Fotorecept | Polárny chlieb

Pridal: Andrea Mackova, 5.2.2015
Nahraj fotku a pochváľ sa
Polárny chlieb (Swedish polarbröd) vynašiel v minulom storočí v severnom Laponsku obyčajný pekár. Skladá sa z ražnej múky a pšenice, vo Švédsku sa používa ako základ pre sendviče. Denne teší tisíce Škandinávcov, a to najmä v ranných hodinách - a dnes potešíl aj nás. K receptu som sa dostala náhodne, FB skupina One globe • One meal • One day & Many cooks vyhlásila tému tohto víkendu Arctic/Polar WKND. Mala som chuť zapojiť sa a tak som googlila, či by sa nenašiel zaujímavý recept na vyskúšanie. Termín POLÁRNA KUCHYŇA mi moc toho nehovoril. Keď som našla viacero variánt a mnoho obrázkov tohto chlebíka, bolo rozhodnuté. Výsledný recept som si prispôsobila, tak aby vyhovoval našej chuti a zásobam v špajzi, ale žiadne zásadné zásahy to neboli. Švédi zvyknú pridať do cesta feniklové semienka a tiež dajú viacej cukru - nasladlý - taký je ich typický chlieb, čo my zas tak moc nemusíme. Chlebík je výborný, recept nenáročný, preto ak máte možnosť a chuť, nerozpakujte sa ho vyskúšať. My sme si dnes spravili sviatočné raňajky ale viem si ho predstaviť aj pokrájaný na menšie kocky, viacej prevrstviť náplňou, prepichnúť špáradlom a nezvyčajný, chutný i vzhľadný aperitizér je na svete. Pozn. na okraj - i keď je január, v našej záhrade stále nájdete čerstvý mladý kôpor. Cesto je kysnuté, z uvedeného množstva získate 15-16 kusov o priemere 12 cm - v takej veľkosti sa robí aj originálne.
Pridal: Andrea Mackova, 5.2.2015
SUROVINY
- Vypracujem mäkké hladké cesto, ktoré v guličke nechám v miske kysnúť približne 75- 90 minút.
- Potom cesto vyberiem a vyvaľkám na tenko - asi 2 mm hrúbky, aj menej a vykrajujem kolieska.
- Cesto pri váľaní možno podľa potreby podsypať múkou. Kolieska placky ktoré vzniknú, ešte kúsok rozvaľkám, mám radšej chlieb tenší. S cestom sa výborne pracovalo. Bez lepenia, bez odpadu.