Fotorecept | Bryndzové pirohy

Pridal: S varechou v ruke, 17.2.2015
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Recept podľa starých materí na Bryndzové pirohy. Pirohy sa varia v každej dedine, v každej rodine trochu inak avšak 1 majú spoločné - chutia veľmi dobre.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 17.2.2015
Kategorie:
SUROVINY
Cesto:
1 stredne veľký kus uvarený v šupkezemiak
400 gpolohrubá múka
200 mlvoda
štipkasoľ
Bryndzová plnka:
3 - 4 stredne veľké kusyzemiaky
100 gbryndza
čerstvýkôpor
slanina
cibuľa
pažítka
kyslá smotana
Cesto na pirohy
- Uvarený zemiak očistíme, pretlačíme a spolu s vodou, múkou a štipkou soli vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme chvíľu odpočívať.
- Teraz máme dve možnosti - minimálne :) tá prvá je na polovicu cesta dáme kôpky zemiakov s bryndzou a druhou polovicou cesta to prekryjeme.Dobre popritláčame okolo tých kôpok a pokrájame radielkom, takto budem robiť lekvárové. Ja som si vybral druhú možnosť: Z cesta som vykrajoval kolieska, na každé som dal kôpku bryndzovej kaše a okrajom nožíka, môžete použiť aj vidličku, som dobre postláčal okraje, samozrejme manželka pomáhala :)
- Medzitým nám už zovrela voda, pirohy som do hrnca vkladal asi po 8-10 kusov, po chvíľke vyplávali na povrch, potom som ich ešte povaril asi 3-4 minútky. Spravil som aj niekľko kusov do mrazničky, ale treba ich zmraziť naukladané na tácke, či tanieri a až potom ich vložiť do sáčka, nech sa pri mrazení nezlepia.
- Slaninka je už vyškvarená, cibuľa orestovaná, pirohy uvarené. Tak som ich už len naložil na taniere, prizdobil lyžicou kyslej smotany, čerstvou pažítkou a prípadne aj kúskami bryndze Dobrú chuť :)
KOMENTÁRE K RECEPTU